Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column van de hoofdredacteur: Rotboompjes

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 25 oktober 2018
91 sec


Als zoon van een boomkweker heb ik mijn roots natuurlijk op het platteland. Ik gedij het beste als ik 's ochtends en 's avonds even naar het ruisen van de populieren kan luisteren of met mijn hond een paar uur kan struinen. Natuurlijk heb je op het platteland ook te maken met de bekende problemen die voortvloeien uit klimaatverandering. Ook op het platteland wordt het warmer, heb je last van piekbuien. De impact van dat veranderende klimaat is alleen heel anders.


Het redactiekantoor van Stad+Groen en Stad+Blauw was deze zomer bij tijd en wijle bijna onwerkbaar, terwijl het op het platteland gewoon lekker warm was. Daar - op dat platteland - is verder altijd wel een grote boom in de buurt waaronder je je kunt terugtrekken. In verband met een verhuizing zit ik nu even op een flat midden in de stad. Leuk hoor, die stedelijke reuring. Maar droogte en warmte komen in de stad veel harder binnen.

Een leermoment dus, om even tijdelijk in de stad te wonen. Gelukkig schrijven wij, al die andere vakbladen en de brancheorganisaties constant verhalen over hoe goed groen is voor de stedelijke omgeving. Dat is mooi, maar wat komt daar nu echt van terecht? Uit het raam van mijn tijdelijke flat zie ik vooral zwarte bitumen daken met heel incidenteel een boom ertussen gepropt.


De echte oplossing zit hem niet in sensationele projecten, maar in meters maken

Is groen dan zinloos? Nee, natuurlijk niet. Groen heeft niet alleen als doel om klimaatwijzigingen af te zwakken of fijnstof af te vangen. Groen is ook belangrijk als broodnodige decoratie. Door groen voelen mensen zich lekkerder, maar hou alsjeblieft op over groen als instrument tegen hittestress in de stad. De impact van die paar rotboompjes, die geen van alle groot mogen of kunnen worden, ofwel door de gebrekkige standplaats, of doordat er in onze smalle straten geen plaats is voor echte klappers van bomen, is veel te beperkt om echt effect te sorteren! Een druppel op de gloeiende plaat, dus.

Echt effect heeft groen pas als je oppervlaktes kunt inzetten. En dat kan makkelijk. Zelfs in een ultralinkse stad als Nijmegen, waar mijn tijdelijke optrekje zich bevindt, is een groen dak een bijzonderheid. Ik heb het al eens eerder gezegd: politici houden in dit land van bijzondere en sensationele projecten. Dat is mooi en je kunt daarmee groen inderdaad op de kaart zetten. Maar de echte oplossing zit hem niet in sensationele projecten, maar in meters maken. Er is pas effect als je in een gemiddelde binnenstad vele hectares dakgroen kunt realiseren.


Een paar rotboompjes, die geen van alle groot mogen of kunnen worden, ofwel door de gebrekkige standplaats, of doordat er in onze smalle straten geen plaats is

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER