Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

App en connector maken leven van groenbeheerder makkelijker

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 2 november 2018
167 sec


Digitalisering is bij Stihl hét woord van 2019

2019 wordt bij Stihl het jaar van de digitalisering. En stiekem zijn ze daar dit jaar al volop mee bezig. Dat heeft de tuinmachinefabrikant mede te danken aan de komst van dr. Christian Vogt. Een jaar geleden deed hij zijn intrede als chief digital officer, met het uiteindelijke doel om het werk voor de eindgebruiker makkelijker te maken. Vroeger ging dit vooral door het lichter maken van machines, tegenwoordig zit het gebruikersgemak in nieuwe digitale toepassingen. En die zijn er, ook voor boomverzorgers, volop.


Tijdens de Internationale Mediadag van Stihl werden de innovaties op digitaal vlak gepresenteerd. De volledige raad van bestuur presenteerde tijdens een persconferentie de nieuwigheden die dit jaar en volgend jaar zullen uitkomen. Dr. Bertram Kandziora, voorzitter van de raad van bestuur, vertelt dat er intelligente oplossingen komen met de thema’s Smart Garden, Smart Landscaping en Smart Forest: ‘Alle producten krijgen digitale functies. Smart technologie wordt toegepast bij de nieuwe producten, maar ook bestaande producten worden smart gemaakt.’

‘Smart technologie wordt toegepast bij nieuwe, maar ook bestaande producten’

Zo is er voor de tuin de zogeheten Smart Garden Hub. Dit apparaat verbindt Stihl met machines die in de tuin gebruikt worden, zoals de iMow-robotmaaier, en bijvoorbeeld met de buitenlampen en de sprinklerinstallatie, waardoor deze gemakkelijk te bedienen zijn vanuit een app. Voor boomverzorgers is er een techniek ontwikkeld die het makkelijker maakt om bomen in het bos te markeren en terug te vinden.

Stille elektrische maaier

Voor groenprofessionals is de draadloze grasmaaier Stihl RMA 765 V nieuw. Deze emissievrije accumaaier is krachtig en stil en kan dus probleemloos ingezet worden op geluidsgevoelige plekken. Volgens Alexander Stöckl, de medewerker die de maaier demonstreert tijdens de Mediadag, is de maaier zelfs zo stil, dat de gebruiker de tuin van bijvoorbeeld een hotel kan maaien om 7 uur ’s ochtends zonder dat iemand er geluidshinder van ondervindt. Het backpack battery system van Stihl past in de maaier. De maaier beschikt over twee messen die naast elkaar geplaatst zijn en tegelijk werken. De voorste twee van de in totaal vier wielen kunnen helemaal meesturen, wat het draaien van de maaier vergemakkelijkt. De wielen zijn tevens vast te zetten. Bij de ontwikkeling van het stuur is rekening gehouden met de opvangbak. Het stuur zit met één duwstang bevestigd aan de maaier, waardoor de handeling om de opvangbak te legen soepeler verloopt. Op het stuur van de maaier zit een scherm bevestigd waarop de stand van de batterij te zien is. Zo kan het batterijniveau tijdens het maaien in de gaten gehouden worden. Daarnaast is op het scherm de eco-mode van de maaier te activeren: als deze stand actief is, meet de maaier als het ware op welke soort gras hij aan het werk is, waardoor energie bespaard wordt.


Alexander Stöckl demonstreert de Stihl RMA 765 V.

Stihl connected

Met de cloud-gebaseerde systeemoplossing connect pro stelt Stihl zowel gebruikers bij gemeenten als tuin- en landschapsarchitecten in staat om apparatuur en werkopdrachten digitaal te beheren. Het belangrijkste element is de smart connector, een sensor met een diameter van net geen vijf centimeter, die op het gereedschap wordt gemonteerd. De smart connector registreert de draaiuren van de machine en verzendt deze naar de STIHL-cloud als centrale gegevensopslag via de smartphone of tablet van de gebruiker. Indien gewenst kan ook de locatie waar de machine zich bevindt worden doorgegeven. Dat gebeurt doordat de locatie van de smartphone waarop de app geïnstalleerd is, wordt gevolgd. Hiervoor is het noodzakelijk om de smartphone binnen een straal van 20 meter van de connector te houden. De smart connector verzamelt nog meer informatie, zoals de onderhoudsstatus van de machine, specifieke instructies voor dat apparaat en tips voor onderhoud. De smart connector is op alle Stihl-apparaten te gebruiken. Via bluetooth worden de gegevens verzonden naar een app, waarop alles is af te lezen. Per machine moet één smart connector-sensor aangeschaft worden, waarna de app gratis te gebruiken is. Er zijn al wel plannen om in de toekomst een uitgebreidere versie van het systeem te ontwikkelen, die meer features heeft en waar in abonnementsvorm voor betaald moet worden.


De raad van bestuur geeft een persconferentie tijdens de Stihl Mediadag 2018.

Managementtool

Het connect pro-portal gaat nog een stapje verder. Dit is een digitaal systeem dat alle informatie die de sensor verzamelt, samenvoegt met managementtools. De informatie die van de connector naar de app wordt gestuurd, komt via de cloud in het pro-portal terecht. In het managementsysteem staat, naast alle gegevens die ook in de app worden weergegeven, informatie over het plannen en documenteren van opdrachten, een kaart met plaatsen waar de machine is ingezet, de productiviteit van de machine, weergegeven in een staafdiagram, en er wordt zelfs vermeld of er onderhoud gepleegd moet worden.


Er staat tevens aangegeven of de gebruiker dit onderhoud zelf kan plegen of dat de dealer het moet doen. Via de app kan direct een afspraak met de desbetreffende dealer gepland worden. Met de digitalisering bij Stihl komt er ontzettend veel informatie vrij over alle apparaten en het gebruik ervan. Die informatie kan ingezet worden om te innoveren en efficiënter te worden; uiteindelijk maakt dit het werk voor de eindgebruiker een stukje makkelijker.

De smart connector
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER