Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Handreiking Tenderkostenvergoeding klaar voor gebruik

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 14 november 2018
79 sec


Beter Aanbesteden komt met document om hoogte en toepassing tenderkostenvergoeding vast te stellen.

Ondernemers weten vaak niet dat het in de praktijk mogelijk is om een vergoeding voor tenderkosten te krijgen, als hier bovengemiddeld veel reken- of tekenwerk voor nodig is geweest. Beter Aanbesteden heeft nu een handleiding gepubliceerd om dit uit te leggen.


De Handreiking Tenderkostenvergoeding is het resultaat van overleg tussen opdrachtgevers, inkoopadviseurs en ondernemers en is opgesteld door Beter Aanbesteden, Regioteam Noord-West. Het document biedt meer duidelijkheid over de compensatie van kosten die worden gemaakt voor deelname aan een tender. Ook geeft het antwoord op de vraag wanneer er wel of geen compensatie betaald moet worden.
Beter Aanbesteden is een initiatief dat stamt uit de tijd van voormalig minister Kamp. Binnen dit door de overheid aangejaagde initiatief vertalen opdrachtgevers en aannemers gezamenlijk de bestaande wetgeving naar praktische afspraken. De Handreiking Tenderkostenvergoeding is daar een voorbeeld van. De handreiking bouwt in principe voort op de Gids Proportionaliteit. ‘Er is wel gezegd dat de Handreiking Tenderkosten een herhaling van zetten is ten opzichte van de Gids Proportionaliteit’, stelt Nico Willemsen, secretaris grondverzet en cultuurtechniek bij Cumela Nederland. ‘Dat is niet helemaal waar. In de handreiking staan bijvoorbeeld staffels waarmee je de hoogte van de vergoeding kunt bepalen.’


Duizenden euro’s

‘Een betrouwbare calculatie en een goed plan van aanpak kosten onze leden soms duizenden euro’s’, stelt Nico Willemsen. Als gevolg daarvan doen kleinere bedrijven steeds vaker niet mee aan een tender, wat ten koste gaat van de concurrentie.
De vergoeding is vooral bedoeld om tegemoet te komen in de gemaakte kosten voor het uitwerken van de kwaliteitscriteria. De vergoeding dekt daarmee niet alle kosten die ondernemers maken, maar is daarnaast ook bedoeld voor aanbestedingen die halverwege ingetrokken worden. Vooral dat laatste is recent herhaaldelijk gebeurd door de krapte van de markt. In principe is de tenderkostenvergoeding alleen mogelijk als dat vooraf is afgesproken. De auteurs van de handleiding suggereren wel dat dit ook mogelijk zou moeten zijn bij een aanbesteding die halverwege wordt ingetrokken.


Nico Willemsen
Een tenderkostenvergoeding is in principe zelden nodig bij gunningen op laagste prijs. Het moet minimaal gaan om bijvoorbeeld een emvi-aanbesteding met relatief veel inspanning.

Het document geeft globale indicaties voor de hoogte van de vergoeding. Als er een grote inspanning verwacht wordt voor een aanbesteding, kan er volgens het document 1 tot 20 of 30 procent worden toegekend, waarbij 1 procent geldt voor een grote infraklus (bijvoorbeeld grondverzet) en 20 tot 30 procent voor een ontwerpklus.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER