Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eten van twee walletjes in de wondere wereld van aanbesteden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 15 november 2018
91 sec


De uitdrukking heeft een negatieve connotatie: ‘van twee walletjes eten’. In het economische verkeer duidt het op: ‘doelbewust geen keuze maken en daardoor aan beide kanten van het spectrum gewin zoekend.’ In de wondere wereld van het aanbesteden lijkt dat inmiddels schering en inslag te worden.


Bijvoorbeeld bij adviesbureaus die vandaag opereren voor een opdrachtgever en morgen aan de andere kant van het slagveld in de loopgraaf van een aannemer zitten. Dat soort huurlingengedrag kun je niemand verwijten, want het is gewoon toegestaan, het maar zorgt wel voor de uitholling van de innovatievoorsprong van de slimme bedrijven. En wat zien we in de praktijk? Stel, u bent een aannemer, een slimme aannemer, welteverstaan. U hebt iets verzonnen waardoor u klussen goedkoper, beter en mooier kunt uitvoeren. Dat is een welkome ontwikkeling; het gaat nu weliswaar een beetje beter in de groene sector, maar de marges zijn nog steeds dun, zo niet flinterdun. Ik mocht een blik werpen op de KvK-cijfers van een van de grotere spelers in onze sector. Wat blijkt: één mager procentje brutomarge. Eigenlijk mag je dat geen winst noemen. Een kleine tegenvaller en je schrijft in het rood. Als bedrijf kun je op zo’n manier niet bestaan.

Terug naar mijn betoog. U bent die aannemer en u hebt naast dat beetje marge ook een nagelnieuw concept om uw rendement op te pimpen. Maar voordat u het werk gegund krijgt, mag u eerst een uitgebreid plan van aanpak presenteren, waarmee u kunt aantonen dat uw aanpak de beste is voor deze klus. Terecht dat u dan bang bent dat deze aanpak niet alleen voor dit project de juiste is, maar dat de pdf van uw plan van aanpak via het adviesbureau dat uw plannen moet beoordelen geïntegreerd wordt in de plannen van uw concurrenten. Natuurlijk wordt uw plan niet een-op-een gekopieerd. Dat hoeft ook niet. Zo lang de essentie maar wordt meegepikt. Het probleem bij werk in onze sector is dat er slechts zelden revolutionaire nieuwe ontdekkingen worden gedaan die je echt kunt patenteren.

Een integere opdrachtgever moet de vondsten van zijn aannemers op een nette manier beschermen

Dat ontslaat opdrachtgevers er echter niet van om de vondsten van hun aannemers op een nette manier te beschermen en niet te laten weglekken via de adviseurs die ze inschakelen. Aannemers hebben daarnaast geen keuze. Zij zijn verplicht hun plannen in te dienen bij dit adviesbureau. Hoe kun je daar integer mee omgaan? Kybys Contracting in Boxtel doet dit al jaren, maar er zijn vast en zeker meer bureaus die weliswaar opdrachten aannemen van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, maar deze klussen door andere teams laten uitvoeren. Teams die door een soort ijzeren gordijn geen informatie met elkaar kunnen delen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER