Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat staat er nog meer op het menu van de buxusrups?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 20 december 2018
80 sec


Heeft rupsje-nooit-genoeg nog andere voorkeuren?

Bijna iedere buxuseigenaar in Nederland heeft gedwongen kennisgemaakt met de hongerige buxusrupsen. Deze Aziatische exoot heeft vele buxuseigenaren opgezadeld met extra werk. Consumenten reden massaal naar groenwinkels om hun buxusstruiken te vervangen. Maar wat heeft dit rupsje-nooit-genoeg nog meer op het menu staan? Zijn andere struiken ook in gevaar?



Onderzoek Vlinderstichting

Er werd tot nu toe van uitgegaan dat buxusmotten slechts buxus eten. Wij spraken Eline Arts hierover. Arts is vanuit mbo Helicon in Geldermalsen stagiaire bij de Vlinderstichting. Arts heeft tijdens haar stage onderzocht welke struiken de buxusmot nog meer eet. De kweekproef bestond uit een opbouw van zes verschillende struiken, waarbij zowel rupsen als vlinders werden geplaatst. Er werd vervolgens geregistreerd wat er gebeurde. De zes gebruikte struiken in de proef waren: Japanse hulst (Ilex crenata), dwergmispel (Cotoneaster), wilde liguster (Ligustrum vulgare), dikkemanskruid of schaduwkruid (Pachysandra terminalis), Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) en uiteraard buxus.


Uitkomsten

Zoals verwacht, deden de rupsen zich tegoed aan de buxusplant en ook de vlinders voelden zich daar thuis. Eitjes werden gelegd en een nieuwe generatie kwam uit. Op Japanse hulst (Ilex crenata), dwergmispel (Cotoneaster) en wilde liguster (Ligustrum vulgare) werd weinig activiteit waargenomen. De rupsen aten niets en er werd geen succesvolle voortplanting geconstateerd. De vlinders zetten eitjes af op wilde liguster; deze kwamen niet uit.


Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) aanraden als vervanger voor buxus is wellicht geen goede keus

De 'winnaars' van de proef waren Pachysandra, behorend tot de buxusfamilie, en Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). Op Pachysandra werd zowel vraat als voortplanting waargenomen. Van Japanse kardinaalsmuts werd wel gegeten, maar daar is nog geen voortplanting gesignaleerd. In theorie zijn beide planten goede waardplanten voor de buxusmot. Meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten, zijn nog niet binnengekomen.

Aanvullend onderzoek

Meer onderzoek naar de voorkeuren van de buxusmot is wenselijk. De uitkomst van Japanse kardinaalsmuts als mogelijke waardplant voor de buxusmot is opmerkelijk. Diverse groensites en hoveniers raden deze plant aan als uitstekende vervanger voor de geplaagde buxus, maar in theorie kunnen de buxusmotten ook deze haag kaal eten. Aanvullend onderzoek was dan ook een van de aanbevelingen in het onderzoek van Arts. Het is zeer waarschijnlijk dat de Vlinderstichting hiermee aan de slag gaat.


Update
Inmiddels heeft ook het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) in Destelbergen onderzoek gedaan naar voorkeuren van de buxusmot. Ook zij zien twee mogelijke waardeplanten.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Elma Oeters De Jong
Saturday 16 July 2022
Bij ons in Voorschoten vreten de buxusrupsen de oostindische kers op

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER