Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Boeien en binden van quality personeel in de groene sector

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 12 juli 2019
262 sec


Stad + Groen organiseert Binden-Boeien-Quality-BBQ voor discussie over personeelstekort

Personeel vinden is lastig; goed personeel houden is bijna nog lastiger. Een kleine rondgang in de groene sector levert het beeld op dat vooral het binden en boeien van goed middenkader een serieus probleem is. Reden genoeg om bij IPC Groene Ruimte een forum over dit onderwerp te organiseren.


Gastheer van het forum is natuurlijk Eddy Schabbink. Schabbink is ervaringsdeskundige, omdat hij in zijn tijd bij Donkergroen dagelijks met de uitdaging van goed personeel worstelde.

De rol van het middenkader, de voormannen en uitvoerders in de groene sector, is compleet veranderd. Oorspronkelijk had de voorman of voorvrouw primair een technisch beroep, waarbij het vooral ging om vakmanschap. Kwaliteit en vakmanschap zijn nog steeds belangrijk, maar door het wegvloeien van kennis aan de onderkant moet dit op een andere manier bereikt worden dan vroeger. Schabbink begint in dit verband met een rondje ouderwets kankeren over de manier waarop wij in Nederland met het vak omgaan. 'Als je met te veel drank op in de auto zit, krijg je een taakstraf in het openbaar groen. Ja, dat werkt om goed personeel te vinden.'

Als je met te veel drank op in de auto zit, krijg je een taakstraf in het openbaar groen. Ja, dat werkt om goed personeel te vinden.'

Onder andere door deze ontwikkelingen is het karakter van de werkzaamheden van het middenkader in de groenvoorziening ingrijpend veranderd. Wim Lassche, accountmanager bij Boogaart Almere, vat het kort en bondig samen: 'Je moet meer psycholoog zijn dan hovenier.'


Schoffelen

Het imago van werk in het groen is misschien niet altijd even goed en door social return nog steeds aan erosie onderhevig. Het beroep van voorman of voorvrouw vervult daarbij een bijzondere tussenpositie. Volgens veel forumleden zijn de meeste voormannen behalve een halve psycholoog ook nog een halve projectleider en een halve uitvoerder. Daardoor zijn die laatste functies bij een aantal aannemers aan het verdwijnen. Eddy Schabbink: 'Lees de officiële functieomschrijving van een voorman maar eens door. Ik denk dat iedereen zich erover zal verbazen wat die moet kunnen en welke kennis hij of zij in huis moet hebben. Iedereen vergist zich daarin. Ik denk dat de meeste mensen daarin eerder een uitvoerder zullen herkennen dan een voorman.' Schabbink vervolgt: 'Voorman is een mbo 4-functie; uitvoerder is een functie op hbo-niveau.'


Schabbink heeft een gevoelig punt geraakt. De discussie verplaatst zich naar de verhouding tussen een voorman en een uitvoerder: is een voorman een uitvoerder in de dop of is het een functie op zich? Natuurlijk zegt iedereen dat voorman een echt vak is waar je je niet voor hoeft te schamen. Tegelijk hoor je tussen de regels door van alle aanwezigen dat veel mensen in de sector hier anders over denken, en wordt veel voormannen de ambitie aangepraat om uitvoerder te worden. Jammer, natuurlijk. Hoger in rang is niet altijd beter, maar het zit in de menselijke natuur om dat te vinden.

De vraag is natuurlijk hoe dit op te lossen. Een van de mogelijkheden die geopperd wordt, is een soort traineeschap voor de functie van voorman. Met evenveel gemak wordt die suggestie ook weer verworpen. Een traineeschap verandert weinig aan het feit dat medewerkers hun horizon hoger plaatsen. Een andere suggestie is het stimuleren van meer vrouwen in het vak. Dat is nu eindelijk iets waarover de aanwezigen het niet eens zijn. Onder fijnhoveniers zijn relatief veel vrouwen te vinden, maar de vrouwen die in de groenvoorziening werken, werken bijna exclusief op kantoor. Kees Torn Broers is van Sight Landscaping. Net als Claire Janssen van Dolmans Landscaping Group gelooft hij in het aantrekken van vrouwen voor de functie van voorman. Teams van mannen en vrouwen werken in zijn ervaring beter, Claire Jansen van Dolmans : 'Het is algemeen bekend dat diverse teams beter werken. Dan gaat het om een mix van mannen en vrouwen, maar ook om een mix van mensen met een verschillende achtergrond.' Voorman Henk Hendriksen van Sight is het daar niet mee eens. Hij geeft de voorkeur aan een team dat bestaat uit enkel mannen. Maar volgens Wim in 't Veld is het hoe dan ook een illusie dat je zelfs maar 25 procent vrouwen in het vak krijgt.


Sexy

Hoewel de functie van voorman dus schromelijk wordt onderschat, is het beroep voor veel mensen dus niet erg aantrekkelijk of sexy. De voorman die Wilco Boender van het Zuid-Hollandse aannemersbedrijf VHDB West heeft meegenomen, Lorentz Melenboer, lijkt niet te lijden onder dat vooroordeel. Hij werkt sinds kort bij VHDB West, geniet juist van de combinatie van vakinhoudelijk werk en psychologie en lijkt daar ook wel de humor van in te zien, getuige de enthousiaste verhalen die hij vertelt. Zijn collega Wilco Boender noemt het belangrijkste aspect van binden en boeien van personeel: zorg dat je plezier met elkaar hebt. Mensen die plezier hebben, functioneren beter en hebben minder last van stress.


Die stress komt overigens vaak niet door het werk an sich of door de medewerkers, zelfs niet als dat medewerkers zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gastheer Eddy Schabbink noemt - politiek heel erg incorrect - arbeidsparticipatie een belangrijke nagel aan de doodskist van de groene sector. Een andere, nog veel belangrijkere nagel is de soms totaal doorgeslagen regelgeving. Kees Torn Broers is voorzichtig en wil niemand met de vinger aanwijzen, maar is van mening dat het huidige systeem van beeldbestekken zijn langste tijd heeft gehad. Op papier lijkt alles prima voor elkaar, maar in de dagelijkse praktijk kost dit heel veel extra regelwerk en een nog steeds groeiend woud van regels, certificaten en attesten. De sector komt daarmee steeds verder af te staan van waar het werkelijk om gaat: het onderhoud van de openbare ruimte. De voorman heeft daar als geen ander mee te maken. Hij of zij moet het beeld in de gaten houden en krijgt als eerste commentaar als er een werk wordt afgekeurd.

Mooiste vak van de wereld

Gelukkig maakt ook een barbecue deel uit van het forum 'Binden en boeien van quality personeel'. Mensen met een knorrende maag worden knorrig. Ze zouden zomaar kunnen vergeten dat we, hoewel het een grote uitdaging is om goed personeel te vinden en te binden, toch ook het mooiste beroep van de wereld hebben. Kees Torn Broers: 'Ons vak wordt steeds relevanter. In een tijd dat het vaak om klimaatverandering gaat, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de groene sector.'



Het aspect van de maatschappelijke relevantie van het vak zou volgens de jongste forumdeelnemer, Claire Janssen van Dolmans Landscaping Group, veel harder uitgespeeld kunnen worden. Claire Janssen is business change manager bij Dolmans Landscaping Group met speciale aandacht voor HR. De sector vist voornamelijk in de eigen vijver bij het aantrekken van nieuw talent. Janssen vindt vakmannen van cruciaal belang, maar kijkt tegelijkertijd breder naar de arbeidsmarkt. Zij geeft zelf het voorbeeld van het bedrijf Young Capital, een Amsterdams, maar internationeel werkend wervingsbureau met de grootste jongerendatabase van Europe, dat young high potentials die anders denken en impact willen maken, werft Eddy Schabbink durft nog een stap verder te gaan en denkt hardop: 'Mijn kinderen van zeven en tien jaar zitten op het socialmedianetwerk TikTok.' Ondergetekende en met hem de helft van de aanwezigen heeft daar nog nooit van gehoord, maar evengoed heeft dit netwerk wereldwijd honderden miljoenen gebruikers, waarvan drie miljoen in Nederland. Volgens Schabbink zijn deze jongeren de medewerkers van de toekomst. Via dit soort netwerken zou je dus nu al moeten werven.


Het forum 'Binden en boeien van quality middenkader' werd gehouden op 20 juni bij IPC Groene Ruimte in Arnhem. De barbecue werd aangeboden en gesponsord door IPC Groene Ruimte. Het forum werd bijgewoond door:
VDBH West, Wilco Boender en Lorentz Melenboer
Verheij Integrale Groenzorg, Wim in 't Veld
Sight Landscaping, Kees Torn Broers en Henk Hendriksen
Boogaart Almere, Wim Lassche
Eijkelboom, Willem Gravenmaker
Dolmans Landscaping Group, Claire Janssen
IPC Groene Ruimte, Eddy Schabbink

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER