Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zijn we nu met z'n allen ons gezond verstand aan het verliezen?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Elwin de Vink, hoofd Ontwerp bij Donkergroen, dinsdag 9 juli 2019
105 sec


Groene aankleding bij bedrijven, scholen en instellingen: enkele jaren terug werd bijna alles geregeerd door functionele budgetten. Daarop volgden hoogstens een paar bankjes met wat bloeiend plantmateriaal, mits onderhoudsvrij. Pakweg de afgelopen twee jaar vindt er gelukkig op alle fronten in de maatschappij bewustwording plaats van de gezondheidsbaten van binnen- en buitengroen. Daarnaast gaat ons vakgebied een grote rol spelen bij cruciale maatschappelijke issues, zoals bescherming tegen de nadelige gevolgen van klimaatverandering, afvang van fijnstof en CO2-opslag. Hoveniers en groenvoorzieners beginnen interessant te worden.


Bewijsdrang

We voelen daarbij de drang om die groene baten te bewijzen met harde cijfers en gevalideerde onderzoeken, vaak omdat opdrachtgevers, zoals instellingen met strenge budgetbewaking, daarom vragen. De financiële man van een ziekenhuis, die adviseert aan de directie, wil voor de begroting weten - net als bij zonnepanelen - in welke termijnen en voor welke bedragen de groeninvestering wordt terugverdiend. En als de baten niet in de euromatrix vallen, is het: computer says no.


Dus slepen we onderzoeken af en aan. Socioloog Jolanda Maas is misschien wel de meest naar voren geschoven groen- en gezondheidsgoeroe geworden. En inderdaad, er zijn legio internationale onderzoeken beschikbaar. Davis & Garling tonen aan dat groen een positieve werking op onze bloeddruk en ons stressniveau heeft (Tracking restoration in natural and urban field settings, 2003). Van den Berg & Van den Berg (A comparison of children with ADHD in a natural and built setting, 2010) en Azarello, Mancuso en Rizzitelli (Influence of green vegetation on children's capacity of attention: A case study in Florence, 2006) bewijzen dat kinderen zich beter concentreren in een groene omgeving dan in een versteende omgeving. Verder zijn er talloze onderzoeken naar de invloed van groen op obesitas. Maar hoe onterecht ook, deze onderzoeken lijken nauwelijks bij te dragen aan een verandering, want we worden als sector nog altijd aan de kostenkant geplaatst.

'We worden als sector nog altijd aan de kostenkant geplaatst.'

Ontbrekende harde cijfers

Die harde cijfers zullen er mijn inziens ook niet snel komen. De onderzoeken blijven vaak arbitrair op dit punt. Want wie zegt dat de bloeddruk van die meneer is gedaald door het groene dak waar hij op uitkijkt? Misschien steeg zijn bloeddruk door zijn scheiding en viel de aanleg van het groene dak samen met de periode waarin hij zijn nieuwe vriendin leerde kennen.


Groen gezond verstand

Worden wij met zijn allen niet gewoonweg het bos in gestuurd? Als een chronisch zieke patiënt zegt dat hij geholpen is met acupunctuur maar dit niet onomstotelijk bewezen kan worden, is het dan niet waar? Om terug te komen op ons gezonde verstand: we weten inmiddels allemaal dat groen voordelen voor de gezondheid oplevert. Daar hoef je geen Einstein voor te zijn. Dezelfde financiële man van het ziekenhuis betaalt namelijk extra voor een vakantiehuis midden in een rustig stuk groen, waar hij tot rust kan komen en ontstressen. Waarom gunnen we onszelf eigenlijk alleen de voordelen van groen in onze privé-omgeving en niet in de werkomgeving?
Laten we als hoveniers en groenvoorzieners de meerwaarde van groen in vredesnaam blijven uitdragen met korte, pakkende argumenten: het gezonde verstand mag het niet verliezen van de rekenmachine!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER