Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Brabantse supermarkt aan grondsoorten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Myrthe Tijhuis Bertens , woensdag 10 juli 2019
190 sec


'Geen enkele grond- en reststoffenbank in Nederland is zo volledig als deze'

Het is een normale vrijdagochtend bij de grondbank van JvEsch in Tilburg. Vrachtwagens rijden af en aan, zowel van externe partijen als van het bedrijf zelf. Hier ligt 'een supermarkt aan grondsoorten'.

Grondbank JvEsch.
Grondbank JvEsch.

Supermarkt

Een loader rijdt rond om de enorme schappen te vullen en inkomende grond te laten verwerken tot een eindproduct. Een paar keer per week komt er een schip via het kanaal aan met leveringen zeezand die worden overgeheveld. Indien nodig kan het schip binnen een paar uur weer gevuld worden met een bestelling en terugvaren. Nog voordat de vrachtwagens de weegbrug op rijden, is het proces al zo efficiënt mogelijk gemaakt. Een elektronische aanmeldbon zorgt ervoor dat het team direct weet wie er komt, wat de chauffeur bij zich heeft om te lossen en welke lading hij eventueel weer mee terug neemt. De klant wordt binnen een zo kort mogelijke tijdspanne geholpen. Tijd is immers geld; hoe sneller die vrachtwagen weer naar zijn werkplek kan om aan de slag te gaan, hoe groter de winst voor de opdrachtgever.


Wat gebeurt er?

Bij JvEsch aan de Siriusstraat kan men twee kanten op. Enerzijds is er de overslag van alle soorten grond die wordt aangeleverd door externe partijen. Deze wordt aangenomen, verwerkt, gezeefd of omgezet naar andere grondsoorten. Indien gewenst, kan de vrachtwagen die aflevert meteen weer gevuld worden met het product dat nodig is voor de volgende klus. Bestellingen worden vooraf doorgegeven; Marcel van Giersbergen, verantwoordelijk voor het voorraadbeheer, zorgt ervoor dat de bestelling klaarligt. Anderzijds zijn er ook projecten waarbij JvEsch zelf hoofd- of onderaannemer is en waarbij met eigen materieel, eigen mensen en eigen grondmateriaal gewerkt wordt. Dat materiaal wordt dan opgehaald in Tilburg. De reststromen die uit de klus voortkomen, kunnen meteen afgegeven worden, waarbij de grondbank zorgt voor de verwerking.


'We stellen een proces op maat samen; daarin zit voor de klant de winst'

Maar er gebeurt meer. Nick van Doremalen, verantwoordelijk voor de klantcontacten, is trots op alles wat er in huis is aan machinerie, wagens en materiaal, zodat het werk op één plek kan worden uitgevoerd. Hij adviseert graag; hij heeft overzicht over alle mogelijkheden en kan de opdrachtgever tot in detail vertellen hoe diens klus van a tot z door JvEsch geregeld kan worden dankzij het brede scala aan services. En als er zaken zijn die JvEsch niet zelf in huis heeft of kan verzorgen of als er issues met de afstand zijn, zoals een opdracht ver weg, dan kan er dankzij het uitgebreide netwerk een routing worden bedacht die voor de klant zo gunstig mogelijk is, in samenspraak met vergelijkbare bedrijven die het servicepakket van JvEsch kunnen aanvullen.

Integrale werkzaamheden

Het integrale zit hem vooral in de mogelijkheid om meerdere aspecten van een klus in eigen hand te houden. Nick licht toe: 'Als de straat vervangen moet worden, dan breken we eerst het asfalt weg, dat we vervolgens inladen en bij de grondbank laten verwerken tot een nieuw product. Als daarna bijvoorbeeld sleuven gegraven moeten worden, de riolering moet worden vervangen, de sleuven weer gevuld moeten worden en vervolgens asfalt moet worden gestort, dan is dat allemaal in één pakket te realiseren, met eigen mensen en een eigen planning.' Een ander scenario is dat ergens bomen vervangen moeten worden. Dan zorgt het Brabantse bedrijf niet alleen voor het afgraven en afvoeren van grond en het verwijderen van de bomen, maar ook voor de productie van de benodigde nieuwe grond, met daarna het aanleveren en ingraven van de nieuwe bomen door de groenvoorzieningstak.


Korte lijnen

Nicks primaire werk is om de klant te ontzorgen. Hij gaat daarbij een stapje verder in de advisering dan de concurrent. Als een klant zich bij hem meldt met een vraag, zorgt Nick ervoor dat er een zo praktisch en eenvoudig mogelijke routering wordt aangeboden. De lijnen zijn kort bij JvEsch; dat maakt het prettig werken. 'We denken graag mee met de klant en proberen óók vragen te beantwoorden die hij nog niet heeft gesteld. Je vraagt me nu dit, maar heb je ook al gedacht aan dat?' legt Nick uit. 'Wij weten welke projecten er spelen en hoe we daar gebruik van kunnen maken om de klant te ondersteunen.'

Tekst loopt door onder afbeelding


Laden van transport bij grondbank.

Trots op kwaliteit en circulair proces

Over de vraag waarop de heren trots zijn, hoeft niet lang nagedacht te worden. 'Als een vrachtwagenchauffeur een lading komt brengen met voor hem nutteloos restproduct, bijvoorbeeld puingrond of vervuilde grond, maken wij er door middel van zeef- en verrijkingstechnieken een nieuw product van. Dat kan dan weer de verkoop in. Het is een circulair proces; we proberen uit alles wat bij ons aangeleverd wordt iets te maken', vertelt Marcel. Het product kan standaard zijn, maar er kan ook voor een opdracht een specifieke vraag komen naar grond met een bepaalde samenstelling of met een bepaalde toevoeging. Die wordt dan ter plekke gemaakt.'
'Ik ben ook trots op de kwaliteit van onze producten en de garantie die we erop bieden', zegt Nick. 'Onze grond wordt altijd door een externe partij gecontroleerd op basis van de geldende eisen'.


Toekomstplannen

Op het gebied van efficiency is er de afgelopen jaren veel verbeterd, van digitalisering van de administratie tot het vormgeven van een one-stop-shop-concept. 'Eigenlijk is er op dit enorme terrein maar een klein team van collega's aan het werk. Dankzij een strakke planning, een uitgekiende set materieel en een volledig assortiment grond wordt alles door hen gedaan', vertelt Nick. 'Er gebeurt ontzettend veel in een erg korte tijd. Daar valt vrijwel niets meer aan te optimaliseren.' Interessanter vinden de heren het dan ook om de komende jaren te werken aan een speciale certificering voor het aannemen en verwerken van vervuilde grond, bijvoorbeeld door olie of metalen. 'Dat wordt een prachtige aanvulling op onze service', concludeert Nick.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER