Zeroturn-maaien: you hate it or you love it |
|
|
|
Broer de Boer,
maandag 26 augustus 2019 |
|
| 466 sec |
Stuurloos maar professioneel grasmaaien
De naam doet het al vermoeden: een zeroturn-zitmaaier kan een perfecte cirkel van 360 graden maken. Deze techniek voor professioneel grasonderhoud kwam overwaaien uit de VS. Je ziet de stuurhandelbediende machines steeds vaker aan het werk. Er zijn al types die bijna 2,5 hectare per uur maaien.
De zeroturn bedienen went gauw. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, wil je niet meer anders. De techniek heeft voor de professional vele voordelen. Ten eerste is de machine zeer wendbaar en heeft hij een heel korte draaicirkel. Ten tweede ben je minder tijd kwijt aan kanten trimmen. Daarnaast kost het trimmen langs bomen, bloembedden, vlaggenmasten en andere obstakels op een grasveld minder tijd. Ten derde kun je er perfect banen mee maaien. Met zo'n professionele frontmaaier heb je goed zicht op het werk; je slaat geen stukken over en beschadigt het gras ook niet.
Hoge maaisnelheden
Vergeleken met andere machines met een gelijke werkbreedte ligt de gemiddelde werksnelheid bij een zeroturn hoger. Bij het verzamelen van informatie bij Nederlandse en Belgische leveranciers wordt dat door veel leveranciers gemeld. Elders in deze editie vindt u een uitgebreid overzicht van technische specificaties van machines. Maaisnelheden tot meer dan 25 km/h zijn geen uitzondering. Dat betekent tijdbesparing en eventueel minder draaiuren, verminderd brandstofverbruik en bovendien minder onderhoudskosten. Daarom kiezen naast hoveniers ook steeds vaker particulieren met een flink grasoppervlak voor een zeroturn. Het Belgische bedrijf Van Dijck levert de Wright Sport-serie, de machine waarbij al maaiend afgewisseld kan worden tussen zittend en staand maaien en rijden. En dat is heel gemakkelijk bij krappe ruimtes en bij het in- en uitladen op een laadbrug. Het instapmodel, dat 6.000 euro kost, start met een werkbreedte van 91 cm. Het breedste maaidek is 155 cm. Het Wright-merk kent geen dieselversie, maar die tref je in dit segment minder vaak aan.
| De Wright Sport-zeroturn-sta- en zitmaaier komt uit België. |
|
|
Een belangrijk punt voor afnemers is de ergonomische opstelling van de bedieningshandels. Bij zeroturnmaaiers is het niet altijd gemakkelijk om op en af te stappen, bijvoorbeeld om tijdens het maaien een obstakel te verwijderen. Vaak is er wel aan gedacht de automatische parkeerrem te integreren in de bedieningshendels. Die wordt dan geactiveerd als de hendels uit elkaar getrokken worden, zoals bij Husqvarna, dat wereldwijd maaiers produceert.
Husqvarna
Dit Zweedse topmerk heeft twee zeroturnmodellen in de showroom. Marketingmanager Bart van Hall: 'Het onderhoudsgemak bij de machines is groot. Ons instapmodel, de Z242F, is geschikt voor incidenteel gebruik. De Z560X is er voor intensief professioneel gebruik. Met ruim 12.800 euro is deze tweeënhalf maal zo duur als ons instapmodel. Deze zeroturn zorgt voor extreem comfort bij de gebruiker bij hoge maaisnelheden en superieure tractie met een uitzonderlijk maairesultaat. De krachtige machine verzekert een lange en duurzame levensduur bij commerciële maaitoepassingen.' Toch verwijst Van Hall met gegronde redenen ook naar een alternatief: 'Er is een toenemend tekort aan goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers, en maaien is natuurlijk arbeidsintensief. Zeker voor deeloplossingen waarvoor nu een zeroturn wordt ingezet, zouden wij altijd overwegen om een robotoplossing te bestuderen. Zelfs bij een deeloplossing kan dit kostenbesparend werken, met bovendien de voordelen van de efficiëntere inzet van medewerkers en minder CO2-uitstoot.' In situaties waarin de keuze voor een robot mogelijk is, verdient dat volgens Van Hall altijd de voorkeur, ook vanwege de gunstigere return on investment. En ten slotte kun je met de Z560X met het 152 cm brede maaidek ruim 2,3 hectare per uur maaien. De topsnelheid bedraagt 19,3 km/h.
Negen Bob-Cats
De Bob-Cat-'zeroturnriding' is een bijzondere eend in de bijt. Het instapmodel is ongeveer de helft goedkoper dan de zwaarste professionele machine, de Predator Pro 7000. Die laatste gaat voor circa 14.500 euro's over de oprijplaat. Importeur Bas Kempen vertelt over de zuinigheid van de techniek: 'Met de Pro 7000 hebben we onlangs voor een voetbalvereniging met een 61 inch-maaidek en 35 pk in drie uur en 10 minuten tijd vier hectare sportveld gemaaid, inclusief de paden. We waren slechts 20 liter benzine kwijt! Onze kleinste professionele Bob-Cat heeft een maaidek van 42 inch. De groene kleur van de Bob-Cat verwijst nog altijd naar het rijke Ransomes-verleden. Er zijn negen modellen; deze zijn te vinden op Bobcatturf.com.' Volgens Bas Kempen hebben de machines een zware en stevige bouw. Mede dankzij de materiaalkwaliteit wordt er een zeer goede garantie gegeven: 'De Bob-Cat is gemaakt om elke dag te gebruiken. Bij onze topmodellen geven we onder andere dertig jaar garantie op het maaidek. Het plaatstaal is overigens niet eens veel dikker dan bij andere leveranciers.' De enorme capaciteit verklaart Kempen uit de dubbele snelheid die de messen maken: de motor maakt 900 toeren meer dan die van de concurrent. Ook de maaisnelheid, maximaal 26 km/h, is een unicum. Bijzonderheid: een brandstofmeter ontbreekt op alle types. 'Onze machines zijn erop gemaakt om er minimaal een hele dag mee te werken. Als ze zwaar werk hebben gehad in lang gras, moet je 's avonds gewoon wat meer benzine bijvullen.'
Geveerde wielen bij Ferris
Andere puntjes die vooral voor hoveniers van belang zijn bij de keuze, zijn het comfort en het beperken van trillingen. 'Een geveerde stoel, af te stellen op het lichaamsgewicht, moet de berijder de hele dag comfort bieden. Soms onder de meest ongunstige omstandigheden op hellingen, heuvels en taluds.' Hobbelig terrein en maaien met een hoge snelheid kan fysiek zeer belastend zijn. We kijken naar de Ferris, geen onbekende in zeroturn-land. Voor nog geen 7.000 euro gaat het professionele instapmodel Ferris 400 over de toonbank, standaard geleverd met vering op alle vier de wielen. De gepatenteerde regelbare schokdempers met hulpveer en de pendelende vooras garanderen lang en comfortabel werken. Er is een link tussen het maaidek en de wielen. Daardoor kan het maaidek de contouren van de bodem goed volgen. Volgens Michael van de Lienden van Ferris-importeur Van der Haeghe maakt dit triple-maaidek de Ferris 400 uniek: 'Hij heeft een werkbreedte van 122 cm. Het kan zowel zijlossend als achterlossend en voor mulching gebruikt worden. We leveren ook maaidekken van 112 cm, 122 cm, 132 cm, 155 cm en 183 cm. Bij een aantal typen monteren we EFI-motoren. Die hebben een lager brandstofverbruik. Ook rusten we enkele andere modellen uit met een zogenoemd oil guard-systeem. Hierdoor hoeft de motorolie niet om de 100 uur vervangen te worden, maar om de 500 uur.'
Professionele diesel-ZD-serie
Kubota is de volgende in ons belrondje. Niels Koopman zegt: 'We bieden momenteel een instapmodel aan voor circa 4.500 euro. Dit is uitgerust met een 107 cm-maaidek, een tweecilinder-benzinemotor, elektronische maaidekinschakeling, veiligheidsbeugel en een stoel met hoge rugleuning. Kubota kent een eenvoudige maaihoogte-instelling met een draaiknop, en de maaidekken worden vanaf de transmissie aangedreven door een cardanas. Het maaidek heffen gebeurt met de voetpedalen. De machines in de GZD-serie (107/122 cm) hebben een opvangbak aan de achterzijde.' Overigens is voor elke maaier een passende mulchkit te verkrijgen. Met de professional in gedachten heeft Kubota de ZD-serie ontworpen. De 1,52 m brede ZD 1211, bijvoorbeeld, heeft een zij- en/of achteruitworp. Er staat een 26 pk-dieselmotor op. Koopman: 'Tijdwinst is een belangrijke factor bij het werken met een zeroturn. Je kunt ongeveer 20 procent sneller maaien dan met een conventionele maaier met dezelfde werkbreedte. Deze machine haalt 17 km/h.' Koopman zou deze Kubota-zeroturn niet inzetten op heel grote oppervlakken waar veel draairuimte is: 'Zulke percelen vragen om een grotere werkbreedte. Ook voor oppervlakten die je zeer kort wilt maaien, zoals op golfbanen, zijn ze minder geschikt.'
Hustler-walkbehind-zeroturns
Soms hebben zeroturns welluidende namen, zoals de Raptor Super Duty 42 van het merk Hustler. Lankhaar Techniek laat weten dit instapmodel binnenkort tegen een actieprijs te gaan leveren: 4.500 euro. Standaard beschikt deze 270 kg wegende machine over een mulchkit en een 22 pk-Kawasaki-motor. De handrem treedt in de neutraalstand automatisch in werking. Net als het eerder genoemde even dure instapmodel van Kubota lijkt de 'instap-Hustler' met een maaidek van eveneens 107 cm vooral geschikt voor particulieren. Bas Lankhorst: 'Over het algemeen zie ik als nadeel van een zeroturn dat je bij een scherp talud vooruit erop moet rijden en achteruit eraf!' Blijkens zijn site levert deze groothandel in tuin- en parktechniek ook zogeheten walkbehind-zeroturns van het merk Hustler. Daar hangen hogere prijskaartjes aan.
| Lankhorst Techniek doet de Raptor SD 42 in de aanbieding. |
|
|
Zeroturnen met Toro Titan
Johan Surkyn, general manager van Toro Europe, brengt de machines voor het voetlicht die zij als instapmodel voor de professionele gebruiker beschouwen. 'Het gaat om de Toro Titans in de prijsklasse van 7.000 tot 8.000 euro. Daarvoor heb je een zeroturn met een gelast maaidek, 122 tot 137 cm maaibreedte en een 24,5 pk-Toro-motor. Bij de professionele maaiers gaan we tot 183 cm, maar die kosten meer dan 8.000 euro.' Surkyn vindt dat de Toro-zeroturnmaaiers uitblinken in duurzaamheid en de total cost of ownership (TCO): 'We zijn wereldleider in zwaar professioneel materiaal, met technologie en onderdelen die ook gebruikt worden in het lagere segment. Het gaat om innovaties zoals MyRide, Smart Speed en Recycler.' Naar eigen zeggen van Surkyn maakt het MyRide-platform de Toro-zeroturn uiterst comfortabel. Hij heeft een goede maaikwaliteit en levert sterke prestaties in de recycler modus, het mulchen dus. Hij is eenvoudig in gebruik, met smart speed control om zich aan te passen aan de omgeving en de bestuurder. Een zeroturn is volgens Surkyn geen verstandige keuze bij steile hellingen, grachten en in de nabijheid van water.
| Toro-productmanager Harold Morsink bij één van de Titans. |
|
|
Doorslaggevend
Wereldleider Toro heeft een goed zicht op de markt. General manager Johan Surkyn van Toro Europe beantwoordde de vraag waarop afnemers (hoveniers) letten als ze overwegen om een zeroturn aan te schaffen: 'Ze letten sterk op de combinatie flexibiliteit - snelheid, de besparing tot 50 procent op de maaitijd, maar ook op het open zicht op zo'n machine. Daarnaast spelen eenvoudig op- en afstappen en comfort een rol vanwege de langere werkuren. Ook belangrijk zijn de besparingen op verbruik en onderhoud. Duurzaamheid in combinatie met een goede inruilprijs op langere termijn en efficiëntie scoort bij ons merk hoog. Uiteindelijk geven productiviteit, een nuldraaicirkel, de total cost of ownership en het sterke Toro-netwerk voor serviceverlening de doorslag. Meer informatie over de instapmodellen van de Toro Titan-zeroturnmaaiers vindt u op de overzichtspagina's in deze editie.
|
Multifunctionele Grasshopper
Familiebedrijf Lozeman importeert de Grasshopper, een zeroturn in sprinkhaankleuren met een maximale werkbreedte van 183 cm. Het merk heeft een complete lijn benzine- en dieselmotoren voor zijn zeroturns. Voor het professionele instapmodel van Grasshopper is de koper 6.340 euro kwijt. Hierbij is een midmount-maaidek van 104 cm gemonteerd. Voor ruim 2.500 euro meer heb je een krachtigere machine, uitgerust met een 132 cm-frontmaaidek. Woordvoerster Lisanne Kalisvaart licht toe: 'Grasshoppers zijn wendbare machines met een hoge maaicapaciteit en veelzijdige maaidekconfiguraties. We verkopen veel toepassingen waarmee je kunt gras mulchen in het maaiseizoen en waarmee je blad en gras kunnen verzamelen in de herfst.' Grasshopper onderscheidt zich van de rest door als enige zowel midmount- als "frontmount-modellen te produceren. Lisanne Kalisvaart: 'Op onze frontmount-modellen kun je ook werktuigen aan de basisunit monteren, zoals een verticuteermachine, klepelmaaier, beluchtingsmachine, veegmachine, sneeuwschuif of bladblazer. Bovendien hebben ze een powerfold-systeem. Daarmee kun je de frontmaaidekken verticaal stellen. Dat maakt reinigen en onderhouden gemakkelijker.' Er zijn ook andere zeroturn-merken die uitgerust zijn met zo'n midmount-maaidek. Over het algemeen zijn die lastiger te reinigen en te onderhouden. Tot slot wil Lisanne Kalisvaart graag kwijt dat de machinist van deze machine een geweldige controle heeft over stuurhendels, een luxe bestuurdersstoel heeft en dat er sprake is van langere onderhoudsintervallen. Overigens is het Grasshopper-topmodel ook interessant. Op de site staat de 400 D 1.3 liter afgebeeld, 'vanaf 17.925 dollar'. In combinatie met het 72 inch-maaidek breekt deze zeroturn het maairecord van 2,47 hectare per uur!
| Er is geen gereedschap nodig om met het Grasshopper-powerfold-systeem het frontmaaidek verticaal te stellen. |
|
|
Groene en oranje zero's
Een aardige eyeopener heeft John Deere. Met de Michelin X Tweel-radiaalbanden gaan de (optionele) luchtloze banden driemaal zo lang mee als conventionele pneumatische banden. Dit alombekende 'groene merk' voert twee professionele modellen, waarvan u de ins en outs kunt lezen op de pagina's elders. De Z994R levert 24,7 pk bij 2.800 rpm. Twee Z997R-types leveren bij een lager toerental 28,6 en 37,4 pk. De laatste werkt met een maaidek van 183 cm.
Ten slotte is er de bekende oranje Jacobsen. Dit vooraanstaande merk in golfbaan-equipment lanceerde in 2015 zijn lijn zeroturns. Het merk kent inmiddels een indrukwekkend aantal types en een range opties bij deze machines, met een vermogen van 22 tot 35 pk. Het breedste maaidek is hier 183 cm. Pols Zuidland is de importeur van dit merk. Een aardige voor de Friezen onder ons: op sommige Jacobsen-sites kunnen geïnteresseerden zelfs 'Frisian' aanklikken als taal voor meer info!
De Ariens van Helthuis
Importeur Helthuis levert vanaf circa 4.500 euro Ariens-machines in de breedtes 107 cm of 132 cm. Deze Ariens zijn uitgevoerd met een 726cc Kawasaki tweecilinder motor, volledig gelast maaidek, luxe verstelbare stoel met 3D schuim en armsteunen, urenteller met service-indicatie. De leveringsrange gaat tot een maximale werkbreedte 152 cm. Ariens is de eerste deze industrie die met Hydro-gevormd frames werkt. Dit maakt het frame sterker en lichter. Een Constant Belt Tension systeem houdt de V-snaar voor de maaidekaandrijving altijd op de juiste spanning. Met mooier maaiwerk en minder slijtage van de V-snaar. Qua comfort vallen drie zaken op: een centraal bedieningspaneel, het dempen van trillingen in de stuurhendels en de voetbediende maaidekheffing. De pedaaldruk is instelbare en heeft een geheugenfunctie.
| Deklift en bedieningsdek van de IkonX52 zero turn van Ariens Company. |
|
|
Mean Green: elektrische zeroturn
Last but not least: Rein Drost Machinehandel is sinds juli importeur van het merk Mean Green. De Mean Green is een zeroturnmaaier voor professioneel gebruik in de groensector. Deze elektrische machine is er momenteel in drie maten: de varianten met een werkbreedte van 122, 132 en 152 cm. Volgend jaar komt daar een variant van 180 cm bij. De stille krachtbron van de Mean Green is een lithiumpakket van 420 A, qua vermogen vergelijkbaar met benzinemotor van 38 pk. De Mean Green weegt nog geen 480 kg. De banden zijn de bekende luchtloze Michelins. Omdat de Mean Green elektrisch is, valt deze onder de MIA- en de Vamil-regeling voor milieu-investeringen en is daarmee fiscaal aantrekkelijk.
Elders in deze editie zijn specificaties van verschillende zeroturns opgenomen.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|
| |
Sima 2024
|
zondag 24 november 2024 t/m woensdag 27 november 2024 |
|
|
|
|
|
|
|