Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Levende stokken Japanse duizendknoop gewoon te koop bij bloemist

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 26 augustus 2019
195 sec


Bestrijding invasieve exoot lijkt op dweilen met de kraan open

Japanse duizendknoop is een onwelkome gast in de Nederlandse (stads)natuur. De plant wordt met man en macht bestreden, waarvoor vele miljoenen worden gereserveerd.
Een onderzoek van vakblad Stad + Groen wijst uit dat levende stokken van deze exoot gewoon te koop zijn bij bloemisten.



Alleen al in de voorjaarsnota van 2019 van de gemeente Amsterdam wordt een budget van maar liefst 8,2 miljoen euro vrijgemaakt voor bestrijding van Japanse duizendknoop. Hoeveel er landelijk wordt uitgegeven aan de exoot is slechts gissen, maar dat het in de cijfers loopt, is zeker.

Eerdere ophef over verkoop

Vorig jaar al veroorzaakte de verkoop van Japanse duizendknoopstokken bij Intratuin ophef na een tweet van een student aan Wageningen University. Intratuin besloot hierop de exoot uit het assortiment te verwijderen.


Tweet:


Polygonum erbij?

Het onderzoek van Stad + Groen toont aan dat bij veel bloemisten gewoon nog verse stokken van Japanse duizendknoop worden verkocht, vaak onder de naam 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe'. Vakblad Stad + Groen ging in zijn hometown Nijmegen langs bij acht bloemisterijen. Drie hiervan hadden voldoende verse duizendknoopstokken staan op water; de prijzen varieerden van 75 cent tot 1,50 euro per stok. Drie bloemisten hadden ze nu niet, maar gaven aan ze wel te hebben gehad en ze in de toekomst weer te gaan kopen. Bij deze bloemisterijen werd aangeboden om de stokken voor ons te bestellen. Eén bloemist gaf aan ze niet te hebben en ontdekte dat ze van de bestellijst waren gehaald; de precieze reden was de bloemist onbekend. Het vermoeden werd uitgesproken dat het ging om een beslissing van bovenaf; het woord exoot viel hierbij. Laatstgenoemde bloemisterij betrof de snijbloemenafdeling van de plaatselijke Intratuin. Het lijkt er dus op dat het bedrijf zijn belofte heeft gehouden.


Duizendknoop wordt massaal verkocht onder fantasienamen als Hollandse bamboe of polygonum

Risico

De vraag of verse stokken van Japanse duizendknoop een reëel risico opleveren, stelden wij aan ecoloog Niels de Nijs, specialist Japanse duizendknoop bij Sweco. De Nijs: 'Delen van de wortelstokken kunnen prima uitgroeien tot nieuwe planten; kleine fragmenten zijn hiervoor al voldoende. Als je de stokken bekijkt, zie je dat er nieuwe kiemscheuten uit komen. Het groeiproces is niet stopgezet. Mijn inschatting is dus dat er zeker sprake blijft van een risico.' Hoofdredacteur Hein van Iersel: 'Veel mensen zullen hun uitgebloeide bosje bij het gft-afval gooien. Ik vraag mij ten zeerste af of alle levende delen van de duizendknoop worden gedood in het composttraject.' Niet al het gft-afval wordt naar een erkende verwerker van invasieve exoten gebracht. Daarom adviseert het Compostgilde dan ook om plantresten van Japanse duizendknoop níet bij het groenafval te deponeren. Ook Chris van Dijk, als Japanse-duizendknooponderzoeker verbonden aan Wageningen University, beaamt dat de groene stengels een risico vormen voor verdere verspreiding van de exoot. 'Ook na compostering is het risico niet helemaal uitgesloten.'
Daarnaast bestaat het reële gevaar dat mensen hun uitgebloeide bosje bloemen in de eigen tuin of de openbare ruimte deponeren. Dan is er zeker een grote kans dat de stokken zullen hergroeien.



Handel niet illegaal

De verkoop van duizendknoop is niet verboden in Nederland en ook niet in de Europese Unie. Japanse duizendknoop komt niet voor op de Unielijst van invasieve exoten en is ook niet bestempeld als invasieve exoot op basis van de Wet natuurbescherming, artikel 3.19. Waarom Japanse duizendknoop niet voorkomt in nationale of Europese wetgeving heeft minister Schouten begin dit jaar nog uitgelegd in de Tweede Kamer. (Zie: https://www.stad-en-groen.nl/article/28655/schouten-beantwoordt-kamervragen-over-japanse-duizendknoop) De plant is al te wijdverspreid, waardoor opname op de Unielijst geen meerwaarde zou hebben. Tot medio vorig jaar verkocht tuinplant.nl dan ook nog gewoon Japanse duizendknoop in de webshop.


Veilingen

Bloemenveiling Plantion, waar een groot aantal bloemisten deze stokken waarschijnlijk betrekt, laat ons weten op de hoogte te zijn van de problematiek met duizendknoop en bezig te zijn om een verbod op de exoot te realiseren. Er is begin augustus een verbodsverzoek ingediend bij de Vereniging Bloemenveilingen in Nederland, de VBN. Anneke van Asch, werkzaam bij Royal FloraHolland en lid van de stuurgroep regelgeving van de VBN, weet nog niets van een officiële verbodsindiening. Van Asch bevestigt wél dat er in de stuurgroep wordt gesproken over de verkoop van Japanse duizendknoop op de bloemenveilingen, maar van een besluit daarover of een eventueel verbod is nog geen sprake. 'We zitten nog midden in de brainstormsessie', aldus Van Asch.


'Ook een leuke tuinplant, hoor!'

Tijdens ons onderzoek kwamen we er niet alleen achter dat de plant nog massaal wordt verkocht in bloemisterijen; vele bloemisten weten niet eens precies wat ze verkopen. Er worden altijd fantasienamen gevoerd, zoals Hollandse bamboe of polygonumstokken (gebaseerd op de oude naam Polygonum cuspidatum). Geen van de acht bloemisten gebruikte de naam Japanse duizendknoop, hoewel de meesten wel bekend waren met het feit dat het gaat om dezelfde plant. Maar niet allemaal: bij aankoop van twee 'polygonumstokken' werden wij naar huis gestuurd met een advies en een waarschuwing. 'Het is een hártstikke leuke tuinplant, maar ik moet wel zeggen ...' Terwijl uw redacteur dacht: gelukkig men is bekend met de problematiek, werd de zin afgemaakt: '... dat de plant redelijk veel muggen aantrekt. Dat is wel een nadeel als je hem in je tuin hebt staan.' Kortom, naast de talloze investeringen in vele (on)nuttige bestrijdingsmethodes is het wellicht een idee om budget vrij te maken voor voorlichting.


VBN-stuurgroep regelgeving

De VBN-stuurgroep regelgeving neemt namens de veilingen besluiten en geeft advies over kwaliteits- en sorteringseisen (VBN-productspecificaties) en productcodering. De stuurgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Royal FloraHolland, Plantion, Veiling Rhein-Maas en de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). De stuurgroep komt zo'n zeven maal per jaar samen om besluitvormend overleg te plegen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Piet van der Eijk
Tuesday 27 August 2019
Onthutst bovenstaand bericht gelezen
Ook ik vind het een leuke tuinplant maar als je miljoenen euro's gaat uitgeven om deze plant te bestrijden haal hem dan ook uit de verkoop en verbied de verkoop met duidelijke regels Anders snapt een kind dat het dweilen met de kraan open is

Daar hoefje je geen deskundige voor in te huren dat weet een ieder die met planten kan omgaan.

Vr Groet Piet van der Eijk




Irene Nieuwenhuizen
Saturday 5 December 2020
Ik heb een vraag over de Persicaria tinctoria, die wordt gebruikt voor het verven van textiel. Wordt ook japanse duizendknoop genoemd, gaat het hier ook om een niet uit te roeien soort of is dit een totaal andere variant? Ik wilde zaden aanschaffen maar twijfel hierover omdat ik natuurlijk niet zo'n agressief onuitroeibaar exemplaar in min tuin wil zaaien.
mvg Irene

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER