Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Genomineerd voor de Gouden Gieter

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, zondag 17 november 2019
348 sec


Dit zijn ze: de 25 genomineerden voor De Gouden Gieter in de categorie Beste Product. De bedrijven zonden allemaal een product in dat volgens hen klimaatproblemen -droogte én wateroverlast- het beste tegengaat. Een vakjury zal alle inzendingen beoordelen en tijdens de Vakbeurs Klimaat op donderdag 21 november in Houten zal de prijsuitreiking plaatsvinden.


ACO - Spongetop
De ACO Spongetop is de klimaatrobuuste oplossing die wateroverlast voorkomt en verkoeling biedt op warme dagen. De Spongetop heeft een capillaire werking en vormt de basis voor een groendak. Doordat de Spongetop het hemelwater opneemt en vasthoudt, komt er slechts een klein deel in vloeibare vorm van het dak af, waardoor de riolering wordt ontlast en wateroverlast wordt voorkomen.


Spongetop
Amfibia Solutions - Water Wall
Het Water Wall-concept laat op een creatieve en eenvoudige manier zien hoe maatregelen rondom waterbeheer, klimaat en ecologie in de stad aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Waardevol regenwater wordt gebufferd in een buizensysteem dat op de buitenmuur van een woning wordt gevestigd.



Water Wall
Agro de Arend - Lite-Net
Lite-Net is het product waardoor u op een verantwoorde manier efficiënter en duurzamer de nazorg voor bomen kunt uitvoeren. Lite-Net is een bio-afbreekbaar net dat om de kluit van bomen of heesters wordt geplaatst. Vanwege zijn hoge vochtopname neemt het net bij water geven water op en geeft dit af wanneer de boom of heester het water nodig heeft.


Line-Net
Covergreen - 30 x 30 plantenmat
De 30 x 30 plantenmat van Covergreen zorgt voor groen inde tuin zonder onderhoud en met een ruime keuze aan beplanting. De plantenmat vervangt stoeptegels, vangt fijnstof en CO2 op en levert er zuurstof voor terug.


De plantenmat van Covergreen
Connected Green
Connected Green helpt groenvoorzieners en opdrachtgevers om te besparen op watergift, projectbezoeken en inboet. Daarnaast zorgt het voor een transparantere samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het systeem werkt met draadloze sensoren die op strategische plekken onzichtbaar in groenprojecten worden weggewerkt. Connected Green biedt naast de optimalisatie van watergift ook in inzichten die helpen bij het verbeteren van groeiplaatsen.


Connected Green
Field Factors - Bluebloqs rainwater harvesting solution
Bluebloqs is een technologie die geïnspireerd is op de natuur. Bluebloqs is een rainwater harvesting solution voor de bebouwde omgeving. Het waardevolle water blijft zo in de wijk. Bluebloqs is ruimtelijk inpasbaar waardoor plantenvakken de stad groen maken en het water blijft beschikbaar.


Bluebloqs
Greenmax - Aquabag
Bij jonge aanplant is het ontzettend belangrijk dat die snel en goed aanslaat. Voorkom verdroging of overbewatering van nieuwe aanplant met de Aquabag. De Aquabag is een soort druppelzak met een inhoud van 75 liter. In zes tot tien uur zal deze rustig leegdruppelen rondom de stam van de boom of bij struiken.


Aquabag
G.J. De Blois - Intelligente Peilgestuurde Drainage
In het kader van klimaatadaptatie hebben we een innovatief IoT-device ontwikkeld voor het op peil houden van de vochtvoorziening in de bodem. Deze slimme stuwconstructie wordt geplaatst in de centrale afvoerput van de drainage en regelt het vasthouden of afvoeren van water. Voor het toevoeren van water is een pompsysteem op zonne-energie geïmplementeerd waarmee een systeem schaalbaar is tot ca. 10 hectare.


Intelligente Peilgestuurde Drainage van G.J. De Blois
Hemel(s)water
Door opvang van water van eigen dak en het water direct duurzaam te zuiveren met membranen, worden met Hemel(s)water alle watergebruiksmogelijkheden rond en in gebouwen haalbaar, van drink- en proces- tot gietwater. Het proces werkt op zwaartekracht en gebruikt geen chemicaliën.


Hemel(s)water
Joosten Ecodak
Joosten Ecodak combineert blauwe en groene daken met groenconcepten op straatniveau. De afvoer van hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering; regenwater wordt gebufferd op het dak en geïnfiltreerd in groeiplaatsen voor bomen voor de deur, welke functie een dak ook krijgt, bijvoorbeeld ruimte voor de natuur, verstandig omgaan met hemelwater, opwekken van energie, tegengaan van opwarming van de aarde of extra vierkante meters.


Joosten Ecodak
Lapinus Rockwool - Rockflow
Rockflow is een innovatief watermanagementsysteem dat de neerslag van extreem zware regenbuien snel en effectief buffert om die daarna gedoseerd te infiltreren in de bodem of af te voeren naar het rioolsysteem. Zo zorgt Rockflow voor een natuurlijke vertraging van het regenwater.


Rockflow
Metropolder - Polderdak
Het Polderdak verandert een plat dak in een slimme waterberging. Het dak vangt de regen op in een krattensysteem op het dak. Slimme dakstuwen gebruiken weerdata en weersvoorspellingen om te bepalen of ze het water vasthouden of rustig afvoeren. Planten op het dak gebruiken het opgeslagen regenwater om te groeien en het dak te koelen.


Polderdak
Optigrün - Retentiedak Smart Flow Control
Met behulp van een Smart Flow Control kunnen we water afvoeren indien nodig. In principe staat er altijd een x aantal mm water in de retentieboxen. Zodra weerdata de verwachting afgeven dat meer neerslag zal vallen dan dat opgenomen kan worden in de retentieboxen, zal de Smart Flow Control het overtollige deel 24 uur vooraf vertraagd laten afvoeren.


Retentiedak Smart Flow Control
Rain(a)way - Flood Bold
Vergroenen en hemelwater infiltreren in het stedelijk gebied, dat is de uitdaging. Met de Rain(a)way Flood Bold-tegel bieden we een oplossing. Deze esthetische tegel geïnspireerd door Japan heeft een unieke vorm, kan regenwater infiltreren en vergroenen. De Flood Bold maakt het mogelijk om te vergroenen op een nieuwe wijze: in de open ruimten kan namelijk gras of mos groeien.


Flood Bold
RootBarrier - Watertapes
De RootBarrier Watertape is een 100% biologisch afbreekbaar tape op basis van jute, voorzien vanveen eenzijdige 100% biologisch afbreekbare coating met een gewicht van 240 g/m². Deze coating bestaat uit een superabsorber en een bindmiddel. Door invloed van water lost de superabsorber langzaam op van de tape en migreren de geldeeltjes in de omliggende grond.


Watertapes
Tilesystems X - X1-terrastegel
Met de X1-terrastegels van Tilesystems kiest men bewust voor een slimme, praktische en innovatieve oplossing voor uw duurzaam buitenterras of openbare ruimte. De combinatie van de beste keramische buitentegels, een drainerend systeem en unieke verbinding is revolutionair en nog nergens ter wereld vertoond.


X1 Terrastegel
Lageschaar Vaste Planten - Prairie Garden
Het Prairie Garden beplantingssysteem van Lageschaar Vaste Planten is een antwoord op hittestress en wateroverlast. Een duurzame beplanting die goed past binnen de veranderende vereisten van de natuur en daarmee zeer geschikt voor gebruik in een klimaatbestendige tuin. Prairie Garden is onderhoudsarm, heeft een natuurlijke uitstraling en een positief effect op de biodiversiteit. Prairie Garden ondervangt de problematiek van klimaatverandering in één systeem.


Prairie Garden
Altop Kunststoftechniek - Draintalent
Draintalent is een systeem dat grasvelden van onderaf automatisch kan beregenen en draineren. Het systeem meet de neerslag, temperatuur en luchtvochtigheid. Het reageert daarmee autonoom op weersomstandigheden. Daarnaast houdt het systeem rekening met de zoninstraling en wind, die invloed hebben op de mate waarin de grond van nature droogt. Deze nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid zijn de basis van de werking. De benodigde sensoren, waaronder de regensensor en de conductiesensor, zijn door het Draintalent team zelf ontwikkeld.


Draintalent
Water2Keep - Rainblock
De Rainblock is een wateropslag en erfafscheiding in één. Door de holle modules te stapelen en onderling te verbinden, kun je op een klein oppervlak en bovengronds grote hoeveelheden regenwater opslaan en bufferen. Bij vier modules kun je 660 liter op een halve vierkante meter opslaan. Dat is net zoveel als in acht regentonnen met een inhoud van 80 liter. Het systeem is eenvoudig te plaatsen en aan te sluiten op de regenpijp. Via het meegeleverde kraantje is het water direct beschikbaar voor de tuin. Bij volle modules kan het teveel aan regenwater in de bodem gebracht worden via een aangesloten infiltratiesysteem.


Rainblock van Water2Keep
Bera - Urbanscape Green Roll
Urbanscape Green Roll is een product dat zorgt voor een extra wateropslag onder de grasmat. Urbanscape Green Roll is gemaakt van natuurlijk materiaal: gesteente waarvan lange vezels zijn vervaardigd. Deze vezels zorgen voor wateropslag, afgifte van water naar behoefte en ze reduceren het verdampen van water bij hoge temperaturen. Het systeem verbetert de wortelgroei, wat resulteert in een beter groeiende en sterker ontwikkelde plant.


Urbanscape Green Roll
Hydrorock - Hydrorock infiltratieblokken
Van de bodem zal in de toekomst steeds vaker verwacht worden dat deze flexibel inspeelt op de omstandigheden. Hydrorock helpt daarbij. De infiltratieblokken zijn gemaakt van steenwol dat is omhuld met een membraan van filterdoek. Het materiaal bestaat uit gesponnen draden van het vulkanische gesteente basalt en bestaat voor 94% uit lucht. Daarmee hebben de blokken dus tot 94% capaciteit om water op te slaan. De blokken zijn licht van gewicht en eenvoudig in een sleuf te plaatsen, waarna ze het regenwater absorberen dat door de bodem zakt tijdens natte periodes. Tijdens periodes wanneer het droog is en de grond niet verzadigd is, scheiden de blokken het water vervolgens af, waardoor het in het natuurlijke systeem terechtkomt.


De infiltratieblokken worden net onder het oppervlak geplaatst
Ploegmakers- Miscanthus Mulch
Mulchen verbetert de bodemstructuur doordat het de mulchlaag verwerkt wordt tot een luchtigere bodem. Dit is op zich niets nieuws. De oplossing van Ploegmakers zit hem in het feit dat er gebruik wordt gemaakt van Miscanthus (olifantsgras). Dit gewas zit boordevol vezels, waardoor het een positieve uitwerking heeft op de bodemgesteldheid en de zuurgraad van de grond. De resten van de mulch van olifantsgras blijven tot drie jaar na het aanbrengen aanwezig, wat onkruiddruk op de lange termijn beperkt.



Dutch Power Company - Conver MC106 maaiverzamelboot
De maaiverzamelboten van Conver zijn ontwikkeld om waterplanten en drijfvuil uit watergangen en meren te verwijderen. Niet alleen drijvende planten als Lemna (kroos) en Eichhornia crassipes (waterhyacinth), maar ook wortelende planten als Elodea (waterpest) kunnen worden geoogst. De Conver MC106 is met een laadcapaciteit van 18 m3 de grootste uit de serie maaiverzamelboten. Standaard uitgevoerd met een in hoogte verstelbare U-vormige maai-installatie met transportband naar het dek. Nieuw op de MC106 is de uitwisselbare voorzijde waarbij gekozen kan worden tussen de maai-verzamelinstallatie met transportband of een kraanponton.


Raingo - Regenwaterplan
Raingo gelooft dat droogte en piekbuien kansen bieden om de leefomgeving prettiger te maken met een Regenwaterplan voor iedere tuin. In een regenwaterplan wordt inzichtelijk welke oplossingen er zijn om piekbuien het hoofd te bieden. Raingo berekent door middel van dakoppervlakte, tuinoppervlakte, grondsoort, riolering, situatie buren, verstening, percentage groen, grondwaterstand en andere indicatoren hoe groot de opslagbuffer in de tuin moet zijn. Een gesprek, een analyse van de technische tekeningen, grondboringen en een schouw van de omgeving vormen de basis van elk Regenwaterplan.


Ivo Tanis van Raingo
De Groene Water Wand
De Groene Water Wand is een regenwaterschutting die waterberging, groen én erfafscheiding met elkaar combineert. De wand benut ongebruikte verticale ruimte in de stad optimaal en helpt daarmee onze steden klimaatproef te maken. Elke Groene Water Wand voegt zo'n 10 m2 toe aan de stad en kan ongeveer 1500 liter regenwater opslaan, voldoende om het regenwater van een gemiddelde eengezinswoning te bergen. Het systeem is gemaakt van gerecyclede plastic tasjes en past overal door het modulaire ontwerp.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER