Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Undercover-daken gebruiken de stadse m2 optimaal

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 3 oktober 2019
147 sec


Gebruiksdaken herken je in eerste instantie meestal niet direct. Want als je erop loopt, fietst of rijdt zul je waarschijnlijk niet beseffen dat je je op een dak bevindt. In je beleving is het gewoon een plein of een park. En daar ligt nu juist de kracht van het gebruiksdak. Het bestaande omgevingsbeeld rond een gebouw kan worden doorgetrokken op het dak van de (ondergrondse) constructie. Zo zijn gebruiksdaken letterlijk undercover.


Een gebruiksdak is anders dan het typische sedumdak. Daken van het laatstgenoemde type zien er mooi uit en hebben een positieve invloed op het stedelijk leefklimaat. Je kunt er echter geen gebruik van maken. Ze creëren wel een groene ruimte, maar geen nieuwe leefruimte. Dat doen gebruiksdaken daarentegen wel. Het dak gaat naadloos over in de omgeving en er ontstaan nieuwe gebruiksmogelijkheden van het dak, waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut.

Bij het ontwerp van een gebruiksdak zijn de onderliggende dakconstructie, de aan te brengen dakbedekkingsconstructie en de bescherming daarvan van groot belang voor het succes van een project. Daar ligt de specialiteit van Nophadrain. Naast het leveren en produceren van hoogwaardige groen- en gebruiksdaksystemen, geven onze specialisten bouwkundig advies dat rekening houdt met alle facetten van het bouwproces. Van informatie over richtlijnen en normeringen tot advies over de juiste vegetatie of verharding. Zo slaan wij met onze expertise een brug tussen iedereen die bij de aanleg van een groendak of gebruiksdak betrokken is: ontwikkelaars, architecten, constructeurs, dakdekkers, hoveniers, groenvoorzieners en landschapsarchitecten.

Nophadrains krachtpatsers zorgen voor duurzame gebruiksdaken

Water is van levensbelang voor vegetatie, maar te veel water verzuipt de planten. Een duurzame en goede drainage is daarom van groot belang. Maar ook bij daken waar (alleen) verharding wordt toegepast, is een duurzame en goede drainage noodzakelijk. Wanneer de funderingslaag of de straatlaag verzadigd raakt met water, kan de bestrating verzakken. In de winter kan het opgestuwde water opvriezen, waardoor de verharding zelfs kan breken. Het mooie strakke plaatje dat de ontwerper en opdrachtgever ooit een keer voor ogen hadden, komt zo ten einde.


Daarnaast liggen lekkages aan het dak op de loer. Opstuwing van water zorgt voor hydrostatische druk, wat het dakbedekkingssysteem op den duur niet ten goede zal komen.

Dat een goede en duurzame drainage bij daken met bestrating belangrijk is, moge daarmee duidelijk zijn. Maar hoe bereik je een goede drainage? Nophadrain biedt voor daken met een berijdbare toepassing (en dus met verharding) de ND 600-serie Drainagesystemen aan (bijvoorbeeld het ND 620hd Drainagesysteem). Deze serie drainagesystemen kenmerkt zich door een noppenfolie met extreem hoge druksterkte (900 en 1.200 kPa, afhankelijk van het product) en een speciaal monofilament-filterweefsel. Het zijn de krachtpatsers onder de drainagesystemen. Het drainagesysteem zorgt voor vrije ruimte onder de berijdbare opbouw om zo het water drukloos af te voeren.

Al tien jaar duurzame drainage bij de Zomertuinen

In 2009 werd het dak van de ondergrondse parkeergarage van het woonzorgcomplex Zomertuinen als berijdbare en groene openbare ruimte ingericht. Hierbij werd het ND 620hd Drainagesysteem toegepast. Het drainagesysteem transporteert het water horizontaal van het dak af. In combinatie met de ND TSF-100 Glij- en beschermfolie zorgt de glijfolie van het ND 620 Drainagesysteem ervoor dat de dynamische belastingen die veroorzaakt worden door het rijden en remmen van auto's en vrachtverkeer, de onderliggende dakbedekking niet beschadigen. En met succes. Na tien jaar ligt de verharding er nog steeds strak bij.


In de meeste gevallen worden berijdbare daken gecombineerd met vegetatie. Zo ook bij dit project. Op diverse plekken zijn plantvakken gecreëerd. Aan de ene kant is het belangrijk dat overtollig water hier ook wegstroomt, maar aan de andere kant heeft de vegetatie ook water nodig. Om in drogere tijden de begroeiing in de plantvakken tegen uitdroging te beschermen zijn de ND WSM-50 Waterreservoirplaten van Nophadrain toegepast. Deze minerale steenwolplaten zijn bij de plantvakken boven op het drainagesysteem geïnstalleerd. Overtollig water wordt afgevoerd door het drainagesysteem, en het noodzakelijke water voor de vegetatie wordt vastgehouden in het substraat en de minerale steenwolplaten. Via capillaire werking wordt het opgeslagen water aan de vegetatie afgegeven wanneer deze het nodig heeft. Zo blijft niet alleen de verharding in goede staat, maar ook de vegetatie.

Onze filosofie: 'Gebruik de ruimte'. Steden verstenen steeds meer en de groene leefruimte wordt steeds geringer. Met haar groen- en gebruiksdaksystemen brengt Nophadrain de esthetische waarde van groen terug naar de stad en geeft de ruimte die is ingenomen door gebouwen weer terug aan de inwoners.

Bezoek ons op stand 3.5.32.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER