Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kanshebbers voor de titel De mooiste Rotonde van Nederland

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 27 september 2019
162 sec


In de afgelopen edities van De Hovenier en Stad en Groen lichtten we alvast een aantal inzendingen uit voor De Mooiste Rotonde van Nederland. Dit keer is er aandacht voor de rotondes die nog níet aan de beurt zijn geweest. Het zijn vijf rotondes, verspreid over het hele land, met allemaal hun eigen verhaal en bijpassend ontwerp en beplanting. Alle rotondes worden door onze vakjury beoordeeld en winnende rotonde zal tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte bekend worden gemaakt.


Jurgen Broos van Broos Groenvoorziening heeft de rotonde aan de Julianastraat/Bovendonksestraat in Hoeven 'geadopteerd'. Met de gemeente Halderberge is overeengekomen dat Broos in de rotonde investeert en deze onderhoudt in ruil voor reclamevoering. De rotonde is onderverdeeld in vlakken, omdat deze niet exact in het midden licht van de vier rijrichtingen. Broos: 'Hierdoor is hij vanuit elke rijrichting voldoende zichtbaar. We hebben gebruik gemaakt van beplanting die jaarrond groen blijft: haagjes en blokken van Prunus lusitanica en Carex 'Irish Green'.' Er is ook gekozen voor enkele beplanting die uitbundig bloeit. Zo heeft de rotonde in het voorjaar een rijke paarse kleur door de Nepeta. Deze snoeit Broos Groenvoorziening in juni terug zodat hij nabloeit tot in oktober. De vlinderstruikjes en de pluinhortensia's zorgen voor de zomerbloei. Het najaarskarakter komt van de amberboom in dakvorm en de uitbloei van de pluimhortensia. Het vedergras zorgt jaarrond voor een mooie invulling. Broos: 'In de drie bloembakken planten we seizoensgebonden planten met een directe sierwaarde: Helleboris, Artemesia en Erysimum. De materialen die we gebruikt hebben voor de randen en bloembakken zijn cortenstaal en rond de bakken is Ardenner split gebruikt.' Broos Groenvoorziening heeft voor de aanleg ruim 9.500 euro geïnvesteerd en het jaarlijkse onderhoud gaat naar verwachting 2.500 euro excl. btw kosten.

Spannende doorkijk

In de gemeente Barneveld heeft Hovenierscentrum De Briellaerd een rotonde geadopteerd. De Briellaerd Rotonde creëert spanning door de doorkijk as over de rotonde. In de winter steekt de wintergroene Ilex meserveae 'Blue Prince' prachtig af tegen de verschillende vormen en hoogtes van Fagus sylatica. 's Zomers is het een frisgroen geheel dat aandacht trekt door de speelse hoogtes en vormen. Rondom is een cirkel van Geranium maccrorhizum geplant die in het voorjaar roze bloemen krijgt.


Het wonder van Woerden

Begin dit jaar heeft De Aar Hoveniers een rotonde aangelegd in Woerden. Ontwerpstudio Angela's Tuinen heeft 'Het wonder van Woerden' ontworpen en na goedkeuring van de gemeente is De Aar Hoveniers aan de slag gegaan met de aanleg. In het concept is uitgegaan van een rotonde waar de identiteit en historie van de stad Woerden tot uitdrukking komen. Dwars over de rotonde is met blauw-grijze Rijntjes iets verdiept ten opzichte van de rest van de rotonde de rivier weergegeven, waarboven een aantal vissen zwemmen in de richting van de stad. De Rijntjes zijn zowel een verwijzing naar de rivier de Oude Rijn als naar de baksteen- en dakpanindustrie van Woerden. De cortenstalen vissen op standaard verwijzen natuurlijk naar het Wonder van Woerden, waarbij tijdens de belegering door de Spanjaarden een hongersnood werd afgewend door de komst van een grote hoeveelheid vissen die via de Oude Rijn de stad binnenzwommen, zodat de inwoners weer te eten hadden. Op de rotonde is een levendige beplanting aanwezig die het grootste deel van het jaar kleur, structuur en beleving biedt. Hiervoor wordt een kleurrijke mixborder voorgesteld met heesters, vaste planten en siergrassen met als hoofdkleur geel, als verwijzing naar vlag en wapen van Woerden. Zo zal steeds een zonnige indruk worden gewekt en zal de rotonde een aantrekkelijke en markante plek zijn in Woerden.



Welkom in het centrum

De bedrijfsrotonde van Rob Blom Tuinen is gelegen aan de Spoorlaan/Venneperweg in Nieuw-Vennep. Daarnaast is hij dichtgelegen aan NS-Station Nieuw-Vennep. Het ontwerp is gemaakt door Maarten de Groote van Maarten de Groote Tuin Ontwerp- en Adviesbureau en in het najaar van 2012 aangelegd door ons bedrijf. De rotonde is constructief vormgegeven door gebruik te maken van oude spoorrails en bielzen die refereren aan de spoor waar de trein op rijdt, dwars door de bossage van laurier (Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'). De rotonde heeft sierwaarde door de diverse beplanting zoals kattekruid, gelderse roos, zegge, ezelsoor en schildpadbloem. De rotonde is gelegen op een plek waar na passeren het centrum van het dorp ingereden wordt en je warm welkom wordt geheten.


Kleurrijk Kampen

Gelegen in het mooie Kampen aan de Europa-allee is de rotonde van Tuincreatief Schouten & Landsman. Vanaf deze doorgaande weg kijk je mooi door de berkenbogen heen. Deze staan symbool voor de bruggen over de IJssel. Het kattekruid dat eronderdoor loopt, staat symbool voor het water van de IJssel. Vanaf de andere kant bekeken staat er een strook Stachys byzantina, dit staat symbool voor de verbintenis van de wegen die over de brug heen lopen. De hoeken van de rotonde zijn aangeplant met prairie beplanting. Dit staat symbool voor het kleurrijke Kampen.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER