Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw: DTA, technische adviesbladen voor duurzaam groenbeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 8 november 2019
243 sec


Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte op 2 en 3 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht introduceerde DCM Nederland zijn Technische adviesbladen voor duurzaam groenbeheer openbare ruimte, afgekort: DTA. Met dit project wil DCM de duurzaamheid en kwaliteit van de aanleg en het onderhoud van openbaar groen naar een hoger niveau tillen.


Voorafgaand aan de officiële introductie gaven Gerrit Klop, bodemkundig adviseur van DCM, en Peter Laan, salesdirector, tijdens een meeting op 11 september op de DCM-locatie in Katwijk aan de Rijn uitleg over de noodzaak en ambities van DTA aan een groep betrokkenen. Deze groep bestond uit: Eltjo Rendering van Boomkwekerij Rendering, Willem van Duijn van de Gemeente Katwijk (ZH), Jos Smit van Smit Groenadvies en Jeroen Poldermans van Stad + Groen.

De noodzaak van DTA

Groenbeheerders van gemeenten, adviesbureaus en landschapsarchitecten roepen al jaren om standaardisering van duurzaam groenbeheer. Op basis van vijftig jaar expertise komt DCM nu met een passend antwoord. DTA is ontwikkeld opdat bij duurzaam groenbeheer niet steeds opnieuw het wiel uitgevonden hoeft te worden. De DTA-bladen zijn ontwikkeld voor groenbeleidsmakers, groenbeheerders, landschapsarchitecten, adviseurs en bestekschrijvers. Ze bevatten voor iedere specifieke beplanting het juiste advies omtrent duurzame aanleg en aanplant. Daarnaast staan er adviezen in voor elk type bodem.

'In moederbestekken wordt duurzaamheid tegenwoordig standaard genoemd. De sportvelden in en rondom Katwijk zijn allang overgegaan op duurzaam onderhoud. Ook bij het groenonderhoud van de woonwijken stimuleren wij als gemeente duurzaamheid. Met DTA zijn de plannen beter overdraagbaar naar de operationele partijen', aldus Willem van Duijn van de gemeente Valkenburg/Katwijk a/d Rijn. 'Vaak zien we dat iedere hovenier zijn eigen methode heeft bij groenaanleg. Met DTA proberen we ervoor te zorgen dat het in één keer goed gebeurt, zodat het staat voor de toekomst', benadrukt Gerrit Klop.


V.l.n.r.: Peter Laan, Willem van Duijn en Gerrit Klop
V.l.n.r.: Peter Laan, Willem van Duijn en Gerrit Klop

Beginnen bij de bodem

Bij de aanplant en aanleg van bomen, planten, heesters, bloembollen en andere beplanting komt in de praktijk nog te vaak uitval en inboet voor. Dit heeft veelal te maken met de (on)vruchtbaarheid van de bodem. Door het toepassen van de juiste bewerkingen in combinatie met de juiste bodemverbeterende producten en bemesting, kan de vruchtbaarheid van de bodem worden verbeterd, en daarmee de groeiomstandigheden. Een geslaagde aanplant begint bij het optimaliseren van de groeivoorwaarden in de bodem. Het eerste blad heet daarom ook DTA 0: DCM Technisch advies Groeivoorwaarden in de bodem.


Volgens Jos Smit van Smit Groenadvies begint groenontwerp bij een goede analyse van de bodemsamenstelling: 'Pas na een bodemanalyse kun je vaststellen of bepaalde wensen bij een groenproject haalbaar zijn. Op basis daarvan stellen wij een advies samen voor de ontwerpkeuze. Het uiterlijk van bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk is afhankelijk van de bodemsamenstelling.'

Pas na een bodemanalyse kun je vaststellen of bepaalde wensen bij een groenproject haalbaar zijn

Een fragment uit DTA 0

De groeivoorwaarden in de bodem zijn:

1. een optimale kruimelige bodemstructuur met grove en fijne poriën
2. een optimale zuurgraad (pH)
3. aanwezigheid van voedingselementen
4. de juiste EC (geleidbaarheid)

De bodemstructuur: voor een goede wortelontwikkeling is het belangrijk dat de bodem geen storende lagen bevat. Een storende laag is meestal een verdichte harde laag met nauwelijks poriën. Deze laag is ondoordringbaar voor wortels en geeft problemen in de water- en luchthuishouding. Ook een schrale oppervlakkige zandlaag kan verstoring van de groei geven. Bij een verdichting van de bodem groter dan 3 MpA/cm2 is goede wortelgroei nauwelijks mogelijk. Bij bomen komt dit vaak tot uiting in opdrukken van verharding door oppervlakkige wortelgroei.

Kostenbesparend

Een van de adviezen in de DTA-bladen is om in het geval van schrale grond toch gebruik te blijven maken van de bestaande grond, maar deze te verbeteren. Vanuit duurzaam oogpunt is dit vaak een betere keuze en daarnaast bespaart het kosten. Als de bodem vruchtbaarder wordt en daarmee de groeiomstandigheden worden verbeterd, leidt dit tot een betere aanslag en minder uitval en inboet. Het resultaat is minder onderhoudskosten en tevreden opdrachtgevers. DTA is ook kostenbesparend als het gaat om de inzetbaarheid van personeel: het kan worden gebruikt als handboek bij het trainen van nieuw personeel.


V.l.n.r.: Gerrit Klop, Jos Smit en Eltjo Rendering
V.l.n.r.: Gerrit Klop, Jos Smit en Eltjo Rendering

In hoeverre is DTA duurzaam?

'Wij willen meedenken met onze klanten en hen goede instructies geven', vertelt Eltjo Rendering van Boomkwekerij Rendering. 'Via de adviezen van DCM bieden wij onze klanten handvatten voor een geslaagde duurzame aanplant. Zo druppelt de expertise op het gebied van duurzaam groenbeheer via DTA door naar onze eindgebruikers.' De bodemverbeteraars die worden geadviseerd, zijn ontwikkeld door DCM. Het merendeel is 100 procent organisch en de grondstoffen bestaan hoofdzakelijk uit reststromen die afkomstig zijn uit de voedingsindustrie. DCM streeft naar een maximaal gebruik van organische reststromen. De meststoffen en bodemverbeteraars zorgen voor een sterke activering van het bodemleven. Daardoor wordt de bodem vruchtbaarder, groeien planten beter en zijn deze weerbaarder tegen ziekten en plagen. De CO2-opname zal hierdoor verbeteren en de biodiversiteit toenemen.


Toekomstbestendigheid van DTA

Gerrit Klop benadrukt tijdens onze meeting dat DTA een dynamisch en innovatief adviesstelsel is. Elk jaar zal er een upgrade komen dankzij de communicatie met en de input van de vele partners in het werkveld. De missie is: nationaal gestandaardiseerd duurzaam groenbeheer volgens de DTA-instructiebladen. Peter Laan vult aan: 'We gebruiken producten in de DTA's die vrijwel allemaal 100 procent organisch zijn. Gemeenten zijn volop bezig met duurzaamheid en de DTA's sluiten hier perfect op aan.'


Elk jaar komt er een upgrade, dankzij de communicatie met en de input van de vele partners in het werkveld

De DTA-bladen zijn vanaf eind september beschikbaar. Wilt u deze ontvangen, stuur dan een e-mail naar jbe@dcm-info.nl. De officiële lancering van het DTA-project vond plaats op de Vakbeurs Openbare Ruimte, waar DCM-medewerkers tekst en uitleg gaven over hun ambitieuze missie.

Aanleg vaste plantenborders volgens DTA-methode
Aanleg vaste plantenborders volgens DTA-methode

DCM Nederland

DCM ontwikkelt en produceert al meer dan vijftig jaar organische meststoffen, bodemverbeteraars en kwaliteitspotgronden. De Katwijkse producent voert een proactief beleid op het vlak van ecologie en maatschappij. Duurzaam groenbeheer is een kernbegrip voor het bedrijf. Bij DCM worden meststoffen vervaardigd volgens een uniek concept. Vanwege de kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid gaat aan de aankoop van grondstoffen een grondig selectieproces vooraf.

Dankzij expertise op het gebied van ruim veertig grondstoffen kan voor elk type beplanting en elk seizoen een nauwkeurig geselecteerde meststof worden samengesteld. Het duurzame resultaat voldoet aan de eisen van duurzaam inkopen en verloopt volgens het cradle-to-cradle-principe. Innovatie is een andere belangrijke drijfveer. Het onderzoekscentrum van DCM streeft naar de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige producten, die tegemoetkomen aan de steeds veranderende vraag rondom bodemvruchtbaarheid. DCM realiseert een jaarlijkse productie van 30.000 ton.

Boomkwekerij Rendering

Boomkwekerij Rendering produceert en levert een breed assortiment boomkwekerijproducten aan de professionele gebruiker van groen. De kwaliteit van het product, de duurzame productiewijze en zorgvuldige aflevering zijn de centrale thema's in de bedrijfsvoering. Belangrijke teelten zijn de productie van solitairen en meerstammigen, laanbomen op eigen wortel (Ulmus) en inheemse bomen van autochtone herkomst. Tot de klantenkring behoren groenvoorzieners, hoveniers, overheden, architecten en collega-kwekers in binnen- en buitenland. Als DCM-dealer levert Rendering uit voorraad een breed scala aan DCM-producten en wordt het DTA-project ondersteund.

Smit Groenadvies

Smit Groenadvies is een middelgroot adviesbureau, dat praktische ondersteuning biedt bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Deze ondersteuning vindt plaats bij de keuzes die worden gemaakt als het gaat om ontwerp, materialen en beplanting. Daarnaast begeleidt Smit Groenadvies ook het beheer en het onderhoud na de oplevering tijdens de nazorgperiode. Onder de opdrachtgevers bevinden zich overheden, woningcorporaties, projectontwikkelaars, stedenbouwkundige bureaus, aannemingsbedrijven, greenkeepers, verenigingen, scholen en particulieren.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER