Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 19 november 2019
258 sec


De projectenparade is een overzicht over openbaar groen en het vergroenen van de buitenruimte. De oogst aan innoverende groen.


Aanleg beleeftuin De Reehorst

De vernieuwde buitenruimte bij De Reehorst in Reeuwijk is een voorbeeld van een moderne beleeftuin. Verheij maakte op basis van een creatief overleg met betrokkenen vanuit alle lagen van De Reehorst een plan, waarin aan de hand van 9 thema's van dagbeleving de buitenruimte rondom De Reehorst optimaal zou worden ingericht. Met als drijfveer: een waardevolle tuin creëren die de kwaliteit van leven voor bewoners echt vergroot. Daarbij speelden naast 'bekende' elementen als beweging, zintuiglijke beleving en muziek onder andere ook cultuur, eten en drinken en complementaire zorg een grote rol. Het project is op 4 oktober jongstleden officieel opgeleverd. De bewoners van De Reehorst zijn veelal getroffen door dementie en hebben intensieve zorg nodig. Door de nieuwe buitenruimte worden zij uitgenodigd om meer buiten te zijn. De drie tuinen rondom de locatie bieden hier volop belevingsgerichte mogelijkheden voor. Elke tuin heeft een unieke functie. In de zijtuin staat 'schoonheid' centraal, in de voortuin 'toegankelijkheid'. De achtertuin is een themarijke beleeftuin.

Daarnaast heeft Verheij in samenwerking met een specialist in de zorg advies uitgebracht over inrichting van dagbesteding in de beleeftuin. De tuin is een belevingsgericht instrument voor allerlei gelegenheden en groepen. Een kleindochter kan haar oma opzoeken. Een plaatselijke muziekvereniging kan bij De Reehorst langskomen. De fysiotherapeut kan er bewoners behandelen. De kok kan er ingrediënten voor de maaltijd halen. En er kan nog veel meer. In beleeftuin is een wadi aangebracht als een van de oplossingen voor waterberging. Verheij voert voor een aantal locaties van Zorgpartners Midden-Holland ook het groenonderhoud uit.


Custom made insectenhotel in Zandvoort

Ze zijn er in alle soorten en maten. Samen met cliënten van de dagbesteding van Pi-Groep Zorg heeft Snoek Puur Groen deze cottage gemaakt voor de allerkleinste bewoners van Qurios Zandvoort. Dit circulaire insectenhotel is gemaakt van afval en trekt ontzettend veel bekijks. Mooi meegenomen is dat deze ook nog precies bij de stijl van het park past en dat het natuurlijk een ontzettend fijn onderkomen is voor insecten.


Groene bushokjes Utrecht

Mobilane heeft in opdracht van Reclame Bureau Limburg meer dan 300 bushokjes in de stad Utrecht voorzien van groene sedumdaken. De groene daken zijn gerealiseerd met MobiRoof cassettes; cassettes met 6-8 soorten sedum. De vetplantjes kunnen goed tegen droogte en zijn daardoor makkelijk te onderhouden. Het sedum filtert de lucht, vangt fijnstof af en verbetert op deze manier de kwaliteit van de lucht. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad. Dit is belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen. Ook vangen de cassettes het regenwater op en zorgen ze voor verkoeling bij hoge temperaturen.

De bushokjes zijn niet onopgemerkt gebleven. Wereldwijd heeft de media over dit project geschreven. Zo schrijft The Independent "Holland covers hundreds of bus stops with plants as gift to honeybees". Ook bekende media zoals eveneens Britse The Guardian, de IndiaTimes uit India en de Duitse Stern hebben hier aandacht aan gegeven.


Eco-zone Staartweg Urk

In opdracht van de gemeente Urk heeft Krinkels in het voorjaar de Eco-zone Staartweg aangelegd op Urk. Hierin werd samengewerkt met Stichting Flevolandschap en Waterschap Zuiderzeeland. De Staartweg is de scheiding tussen de bebouwde kom en het daar achtergelegen natuurgebied 'het Staartwegreservaat'. Om de biodiversiteit in dit scheidingsgebied te vergroten is besloten om een plasdrasgebied te creëren. Glooiende duurzame oevers vormen plasdrasgebied Het werk is gestart met ruimte maken voor het plasdrasgebied. Hiervoor is een strook van bomen en struiken gerooid. Van de vrijkomende stobben is een stobbenwal gemaakt. Aan de zijde van het Staartwegreservaat is de bestaande watergang aangepast door het realiseren van duurzame oevers. In deze duurzame oevers zijn glooiingen aangebracht door verschillende hoogtes te hanteren. Circulair hergebruik Tijdens het afgraven van de duurzame oevers zijn de rietpollen in het depot gezet, deze zijn bij de aanleg weer teruggeplaatst in het plasdrasgebied. Als gevolg van het afgraven van de duurzame oevers kwam een grote hoeveelheid grond vrij (3.400 m3). Deze grond is door Krinkels verwerkt in een nieuwe grondwal achter de duurzame oevers en in verschillende bospaden. Bijzonder aan dit project is dan ook het hergebruik van de verschillende natuurlijke grondstoffen. Het eindresultaat geeft een mooi natuurlijk beeld. Vanaf de Staartweg op Urk kijkt men nu een verfraaid natuurgebied in, waar mens en dier van kunnen genieten.


Plaatsen kunststof boombunkers in Ede

De Grotestraat in Ede onderging een facelift. In het straatbeeld horen ook 11 stevige Iepen. Door deze te plaatsen in een kunststof boombunker met watermanagement systeem en speciaal substraat, zullen de bomen minstens 40 jaar het winkelend publiek verwelkomen. Het groen wordt teruggebracht door de plaatsing van elf iepen. De iepen worden geplaatst in boombunkers. Een soort ondergrondse, omgekeerde bloempot. De bunker wordt onder de bestrating aangebracht en is niet te zien. De opdracht is gegund aan Gebra Infra. Voor het ontwerp van de boombunkers schakelde Gebra groeiplaatsspecialist Joosten Kunststoffen in. De uit kunststof onderdelen opgebouwde ondergrondse constructie van de GreenBlue Urban RootSpace boombunker, beschermd de wortels van de boom en vangt druk van het verkeer alsook zijwaartse krachten op. Er ontstaat een stabiel grondpakket waarbinnen de wortels alle vrijheid hebben zich te ontwikkelen.

In nauwe samenwerking met de gemeente Ede en gespecialiseerde bedrijven, is de groeiplaats voor de elf iepen nader uitgewerkt. Boomexpert Willem Koot van Quercus heeft de juiste bomen al maanden van tevoren voorbereid op hun leven in de stad. BvB Substrates zorgde voor een juist afgestemd mengsel van voedingsstoffen en structuur voor de wortels in de bunker.


Groene gevel voor circulair bedrijfspand in Woerden

In juni 2019 heeft Groenendijk Bedrijfskleding een volledig circulair verbouwd bedrijfspand in Woerden in gebruik genomen. Centraal in hun bedrijfsvoering staat duurzaamheid. Dit dragen ze niet alleen uit met de producten die ze verkopen. Bij de verbouwing zijn alle bestaande materialen van het pand hergebruikt en is er verder gebruik gemaakt van duurzame materialen. De groene gevel, die door Sempergreen is geïnstalleerd op de buitengevel, sluit mooi aan bij deze ambitie en geeft het multifunctionele pand een groene uitstraling.

De Outdoor SemperGreenwall van 123 m2 is in januari geïnstalleerd en is opgebouwd uit modulaire Flexipanels. De panels zijn voorbegroeid in de kas van Sempergreen met een zorgvuldig geselecteerde plantenmix, afgestemd op de situering van het project. Zo wennen de planten aan verticaal groeien en bieden ze direct een groen aanblik na installatie. Een automatische irrigatiesysteem zorgt ervoor de groene buitenvel wordt voorzien van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. Daarnaast is de SemperGreenwall ook voorzien van een vorstbeveiligingssysteem met sensor. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, stopt de watervoorziening automatisch. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de planten niet bevriezen wat garandeert dat de SemperGreenwall het hele jaar door blijvend groen is.


Herinrichting Strandweg Lauwersoog

De Strandweg in Lauwersoog is de recreatieve ruggengraat van het Lauwersmeergebied. De diversiteit van het gebied is met een aantal basale ingrepen visueel ervaarbaar gemaakt, zowel op de plek zelf als vanuit de wijdere omgeving. Op een aantal plekken zijn de bosschages die de Strandweg flankeren verwijderd. Hierdoor ontstaat vanaf de Strandweg zicht op het Lauwersmeer. Vanuit de omgeving, in het bijzonder de N361, wordt het Lauwersmeer direct zichtbaar.

Ter hoogte van het dorp wordt de zichtrelatie tussen dorp en meer hersteld. Op deze plek krijgt het dorp nieuwe openbare parkruimte. Dit park biedt overzicht en takt aan op alle bijzondere kwaliteiten van de omgeving. De Strandweg doorkruist het park en biedt de weggebruikers zicht op het dorp, het meer, het omringende groen en de vakantiehuisjes van de camping. Met deze aanpak van de Strandweg worden de bestaande kwaliteiten en recreatieve voorzieningen beter ontsloten. Bovendien is het een flexibele onderligger voor toekomstige recreatieve ontwikkelingen.
Het ontwerpproces is in samenspraak met bewoners gedaan.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
11 en 25 november: SpeelNatuur-training 'Ontwerpen van groene schoolpleinen'
maandag 11 november 2024
t/m dinsdag 26 november 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER