Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ede verfraait centrum met iepen in boombunkers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 6 november 2019
73 sec


Als onderdeel van de facelift van de Grotestraat in Ede werden er elf iepen (Ulmus columella) geplaatst. De bomen werden geplant in zogenaamde boombunkers: een soort ondergrondse, omgekeerde bloempotten. Deze kunststoffen constructies, aangeleverd door Joosten Kunststoffen, moeten de stedelijke leefomgeving voor de iepen een stuk aangenamer maken.


De Grotestraat is de belangrijkste straat van het centrum van Ede. In de loop der jaren versteende de voormalige dorpsstraat en werd het rommelig, aldus de gelijknamige gemeente. Om de straat weer een stukje aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers, richtte Ede - met hulp van onder meer aannemer Gebra Infra, Joosten Kunststoffen en Quercus Boomexperts - de straat opnieuw in.

Drukontlastende constructie

De boombunkers beschermen de wortels van de bomen en vangen de druk van het verkeer en zijwaartse krachten op. Daarmee moeten ze het leefklimaat van de bomen sterk verbeteren en toch tegemoetkomen aan de eisen die de stedelijke omgeving stelt. De bunkers moeten met 15 kubieke meter ruimte groot genoeg zijn om de iepen gedurende dertig à veertig jaar een goede groeiplaats te bieden.


De bunkers zijn afgesloten met stalen platen. De luchtlaag tussen de grond en de bunker houdt wortels tegen en voorkomt schade aan het straatwerk door wortelgroei.

Water in droge tijden

Om de bomen ook in droge perioden van water te voorzien, hebben de groeiplaatsen elk een kolk voor de afvoer van hemelwater, gekoppeld aan het zogenaamde GreenBlue Urban RootSpace waterbeheersysteem van elke bunker. Door de kolk van het riool te ontkoppelen, komt (extra) water beschikbaar voor de boom. Dat water wordt via infiltratiebuizen door de groeiplaatsen verdeeld.


In een grindkoffer onder in de constructie kan het waardevolle water voor langere perioden worden vastgehouden. De beheerder krijgt dankzij sensoren in de groeiplaats informatie over het waterpeil en kan desgewenst meer water toevoegen - de zandgrond in Ede voert het water immers snel af. Met een buffer van 600 liter per boom, zou dat echter, aldus de gemeente, waarschijnlijk niet snel nodig zijn.

Half april werden de eerste iepen geplaatst. Quercus Boomexperts bereidde de bomen voor op hun leven in de stad. BvB substrates voor een juist afgestemd mengsel van voedingsstoffen en structuur voor de wortels in de bunker.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER