Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Fantaseren doet leren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 27 januari 2020
121 sec


Nieuwe productlijn Boerplay brengt fantasiespel terug in de openbare ruimte

Fantaseren wordt niet altijd als een positieve eigenschap gezien. 'Zit niet zo te dromen!' of 'je bent een fantast!' Maar in werkelijkheid leren kinderen met fantasie en spel misschien wel de belangrijkste sociale vaardigheden: sociaal inzicht en empathie. Hoog tijd om wat fantasie terug te laten keren op de speelplek! Boerplay geeft hier gehoor aan en lanceert zijn nieuwe productlijn: Figura Play, voor fantasierijk spelen.


Door te spelen met fantasie ontdekt een kind mogelijkheden, bedenkt het oplossingen, kan het oefenen met sociale situaties, leert het omgaan met angsten en andere heftige gevoelens en gebeurtenissen te verwerken. Kortom, kinderen leren en ontwikkelen zich hierdoor. Volgens de Nederlandse orthopedagoge Michelle Houtman zie je steeds vaker dat kinderen een gebrek aan fantasie hebben. Dit komt mede door het digitale tijdperk. Ook voormalig hoogleraar pedagogiek en orthopedagoog Sieneke Goorhuis hamert op het belang van fantasierijk spel. 'Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten', zo zegt ze tegen Trouw.

Spelenderwijs leren door fantasiespel met Figura Play

Fantasiespel

Fantasiespel is een belangrijke opstap naar het echte leren en leven en van enorm belang voor het verkrijgen van grip op de wereld. Door imitatie van volwassenen leren kinderen gebeurtenissen verwerken: een bezoekje aan de supermarkt, samen koken, restaurantje of winkeltje spelen, maar ook door stoeien en ravotten en het soms door botsingen met anderen. Zo ontwikkelen kinderen belangrijke communicatieve vaardigheden en leren ze zich te verplaatsen in een ander.


Nieuwe lijn Figura Play

Boerplay geeft hier gehoor aan en presenteerde op de Recreatievakbeurs een nieuwe, speelse en leerzame lijn: Figura Play. Dit is een leerzame, kleurrijke, gethematiseerde en speelse productlijn die de fantasie prikkelt. Productontwerper Mark Verhart vertelt aan vakblad Stad en Groen hoe de lijn tot stand is gekomen. Verhart: 'We wilden graag nog meer figuratieve elementen toevoegen aan ons assortiment, kinderen prikkelen om fantasiespel te laten ontstaan. Binnen deze nieuwe lijn is er nu keuze uit een ridders- en kastelenthema en een boerderijthema. Waar reguliere klimtoestellen meer zijn gestoeld op de fysieke uitdaging en het fysieke spel, willen wij met de Figura play-lijn meer aandacht schenken aan het fantasiespel.' De speelse, kleurrijke en leerzame speelhuisjes en klim-klauterconstructies zijn zo vormgegeven dat alle kinderen lekker kunnen spelen én dat ze hun eigen verhalen kunnen creëren.


'Reguliere klimtoestellen zijn meer gestoeld op de fysieke uitdaging en het fysieke spel. Wij willen met deze lijn meer aandacht schenken aan het fantasiespel'

Interactief en inclusief spelen

Volgens Verhart is er bij Boerplay steeds meer aandacht voor inclusief spelen en ontwerpt ook hij met als uitgangspunt dat een speelplek geschikt moet zijn voor iedereen: voor alle leeftijden, alle menstypen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden, een plek om fijn samen te spelen en de wereld te ontdekken. Het is een onderwerp waar de ontwerper duidelijk enthousiast en bevlogen over praat.

Inclusiviteit komt ook tot uiting in de Figura play-lijn. Er zijn elementen aan toegevoegd waardoor de speelplek voor iedereen leuk is. De speelhuisjes en speelkastelen van Figura Play zijn voorzien van allerlei specifieke elementen waarmee ook mindervalide kinderen kunnen spelen. Zo is de opgang naar de speelhuisjes gemakkelijk toegankelijk gemaakt. Verder kenmerken de speelhuisjes en klimconstructies zich door een opvallende vrolijke kleurstelling en veel speelwaarden op grondniveau. Verhart: 'Zo wordt samen spelen nóg leuker!' De lijn bevat tevens een human powered interactieve trap met licht en geluid. Hiermee maak je samen de leukste en grappigste composities.


Veelzijdig en modulair

Verder is leuk is aan de lijn dat deze de mogelijkheid biedt om eindeloos te combineren met de andere productlijnen van Boerplay. En door de veelzijdigheid aan materiaalsoorten: gecoat aluminium, diverse houtsoorten, gerecycled kunststof en roestvast staal, is er voor iedere omgeving een passende oplossing te vinden met Figura Play-opstellingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER