Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een bloemenzee zonder noemenswaardig onderhoud

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wim van Midwoud, redacteur vakblad De Begraafplaats, dinsdag 9 juni 2020
127 sec


Schitterende vasteplantenborders gedurende het hele groeiseizoen, met beperkt onderhoud na het eerste jaar. Een vasteplantenkwekerij in Voorschoten ontwikkelde een concept waarmee dit vrij eenvoudig haalbaar is.


Veel bermen en groenstroken zijn in de loop van de afgelopen twee decennia volgeplempt met saaie, nietszeggende struiken. Kleurloos, smakeloos en fantasieloos. Alleen maar groen blad, dat, als het te hoog werd, ook nog eens tot blokverband werd verknipt. Arbeid wordt duurder en budgetten lager, dus veel gemeenten hadden naar eigen zeggen geen keus. Die onderhoudsarme, kleurloze blokken zorgen ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Hoewel, soms zie je tussen die strakheid opeens enorme halmen gras dit strakke keurslijf trotseren: applaus!

Maar wie goed oplet, ziet sinds enkele jaren in steeds meer steden en dorpen kleurrijke, goed onderhouden borders opduiken. Na onderzoek blijken die bijna allemaal van hetzelfde groenbedrijf afkomstig te zijn.

Bijzonder concept

Bert Griffioen startte in 1923 een vasteplantenkwekerij in Voorschoten. Het bedrijf ontwikkelde zich in de loop van 95 jaar tot een specialist in het kweken van honderden soorten vaste planten. Dat is niet eens zo heel bijzonder; er zijn meerdere vasteplantenkwekers in Nederland. Wel bijzonder is de ontwikkeling door Bert Griffioen (inmiddels hebben we het over de kleinzoon van) van het concept GreentoColour. Alle moderne ontwikkelingen moeten een Engelse naam hebben, willen ze internationaal kans van slagen hebben. Wat opvalt: als je 'green to colour' door Google Translate haalt, krijg je als vertaling: 'groen van kleur'. En dat terwijl het resultaat allesbehalve groen van kleur is.


Wikipedia: Een vaste plant is een kruidachtige (niet-houtige), overblijvende zaadplant, die meer dan eenmaal tijdens zijn levensduur kan bloeien én langer dan twee jaar leeft

Juist vaste planten geven kleur. Je gebruikt ze als je in een beplanting accenten wilt aanbrengen. Het grote nadeel van vaste planten was het vrij intensieve onderhoud: uitgebloeide bloemen verwijderen, stokken erbij tegen het omwaaien, afknippen in het najaar, scheuren en opnieuw planten in het voorjaar, woekerende soorten intomen ten gunste van de voorzichtige groeiers, bemesten en ten slotte veel liefde en vertrouwen geven. Via deze actielijst was er een redelijke kans op succes, maar ook redelijk veel zekerheid dat er veel onderhoud nodig was. Vaste planten verdwenen uit het openbaar groen.

Begraafplaats Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel
Begraafplaats Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel

Diploma

Griffioen heeft alle soorten en variëteiten vaste planten onderworpen aan een strenge keuring. Een plant moet voldoen aan 21 voorwaarden om toegelaten te worden tot het concept, zoals snel dichtgroeien, droogte- en zoutbestendigheid, niet breken en omwaaien en lang leven. Maar ook: niet giftig zijn, bestand tegen honden en konijnen en een mooi winterbeeld geven. En ten slotte moet de plant maaibaar zijn. Zo'n 130 soorten hebben dit examen gehaald en mogen meedoen. De planten worden opgekweekt tot een grote potmaat (P11) en geplant in een dichtheid van gemiddeld acht stuks per vierkante meter. Door eigen ontwerpers wordt een afgewogen beplantingsplan gemaakt, passend bij de locatie. Gedurende het eerste groeiseizoen wordt de groei bij voorkeur begeleid, maar daarna is dat niet meer nodig. Uiteindelijk blijft het onderhoud voornamelijk beperkt tot het afmaaien van de borders in maart. Het verpulverde maaisel blijft liggen; dat heet mulchen.
Het resultaat mag er wezen: schitterende vasteplantenborders gedurende het gehele groeiseizoen. En het werkt, dat is bewezen. Vele tientallen gemeenten zijn overgegaan op dit concept van Griffioen, en met succes. Er verschijnen weer mooie bermen en plantvakken in woonwijken, bij winkelcentra en langs wegen. Het is bijna te mooi om waar te zijn.


Begraafplaats Maria Rust in Rockanje
Begraafplaats Maria Rust in Rockanje
In de uitgave van Stad+Groen 3, welke in de week van 10 juni verschenen is, staat dat beheerders zich nog kunnen aanmelden voor dit bijzondere project. De aanmeldtermijn hiervoor lag echter ver voor het verschijnen van deze editie van Stad+Groen en is dan ook verlopen. Per abuis is het wel in de tekst van het artikel blijven staan. Uiteraard kunt u het vervolg van deze pilots in Stad+Groen verder volgen, zowel in de magazine als online.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
melien meurders
Thursday 16 July 2020
Hallo,
Dit verhaal over het concept Griffioen vind ik wel heel interessant! Planten in maart inkorten; daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik wil een nieuwe border aanleggen en ben zeer benieuwd naar de planten die voldoen aan jullie eisen. Kan ik die lijst ergens vinden?
Alvast dank voor de reactie.
Vriendelijke groet, Melien
Redactie De Hovenier
Thursday 16 July 2020
Wellicht kun je meer vinden op de website: https://www.greentocolour.com/hetconcept/ of bellen naar: T +31 (0)70 517 71 75.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER