Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Speelse projecten parade

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, zaterdag 6 juni 2020
178 sec


De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere groenprojecten. Omdat Stad en Groen ditmaal in het teken staat van Spelen, hebben we speciaal hiervoor een Speelse Projectenparade.

De herinrichting van het Merwedeplein in Sliedrecht door Boerplay
De herinrichting van het Merwedeplein in Sliedrecht door Boerplay

Herinrichting Merwedeplein Sliedrecht

Voor de herinrichting van het Merwedeplein in Sliedrecht is gekozen om het bestaande speeltoestel 'Baggerschip', dat in 2002 speciaal voor deze plek is ontworpen, te renoveren. Het toestel verwijst naar de historie van Sliedrecht en is toentertijd door de winkelierskring geschonken aan de gemeente. Het toestel biedt al 18 jaar het nodige speelplezier in het centrum. Met een paar aanpassingen (in verband met EN-1176) en het vervangen van enkele onderdelen kan het speeltoestel opnieuw 18 jaar mee. De valondergrond is ook vernieuwd. Er ligt nu een mooie gietvloer. Een speelplek vernieuwen kan dus ook prima met bestaande toestellen, zolang er maar gekozen wordt voor een stevig en duurzaam ontworpen toestel, zoals het Baggerschip uit de Jungle Play productlijn. Het toestel is deze na de renovatie weer helemaal klaar om weer jaren voor veel speelplezier te zorgen.'


Opdrachtgever: Gemeente Sliedrecht
Ontwerp: A.T. de Vries (oorspronkelijk
speeltoestel uit 2002)
Uitvoering: Boerplay - www.boerplay.com -
info@boerplay.com

Spelen in de ijzertijd op de Kempense Heuvelrug

Spelen in de ijzertijd op de Kempense Heuvelrug

De natuur biedt van zichzelf al veel vermaak voor kinderen. Het uitgangspunt bij Donker Groep is altijd: gebruik en versterk deze natuurlijke elementen zoveel mogelijk, en vul ze aan met extra speelaanleidingen. Op deze manier creëren wij een prikkelende én natuurvriendelijke speelomgeving. Twee speelplekken op de Kempense Heuvelrug zijn hier het voorbeeld van.


De Kempense Heuvelrug is oeroud en heeft typische kenmerken. De vraag aan ons was om dit zichtbaar te maken op de twee speelplekken. Daarnaast moesten de speelplekken uitnodigen om een tijdje door te brengen alvorens een gezelschap de wandelroute door het bos vervolgt. Het resultaat zijn twee prikkelende speelomgevingen waar bezoekers op speelse en educatieve manier van informatie worden voorzien. Elke speelplek heeft een eigen thema: 'Spelen in de ijzertijd' en 'Natuurschatten'.

'Gebruik en versterk deze natuurlijke elementen zoveel mogelijk en vul ze aan met extra speelaanleidingen'

Unieke speelplekken

Door gebruik te maken van wat een omgeving te bieden heeft, maken we unieke speelplekken. De speelplek met het thema 'Spelen in de ijzertijd' verwijst bijvoorbeeld naar het sterke vermoeden dat op deze plek een boerderij stond in de ijzertijd. De mensen van toen waren jagers, en dus volop in beweging. Dit alles hebben we laten terugkomen in de speelaanleidingen.


Natuurlijk spelen

Kinderen kunnen op de twee nieuwe speelplekken dus van alles onderzoeken, beleven, creëren en ontdekken. Dat is waar we altijd naar streven: speelomgevingen realiseren die aansluiten bij het natuurlijk speelgedrag van kinderen. Voor ouders, grootouders en andere volwassenen zijn de speelplekken fijn om even rustig te genieten in de natuur. Zo is het op de speelplek met als thema 'Natuurschatten' mogelijk om te picknicken aan een groot eikenblad waar boomstammen omheen staan.


Jollebollen van Hercules Speeltoestellen

De Jollebollen zijn overigens ook een circulair product... Het bestaat voor ca 80 procent uit gerecyled rubber. Mocht de Jollebol na jaren van speelplezier vervangen moeten worden, kan de oude bol weer worden gerecycled.
De Jollebollen zijn rubber bollen in verschillende afmetingen die vast verankerd in de grond worden. Eigenlijk kan je er "niks" mee... maar praktijk leert dat kinderen ze erg leuk vinden en er altijd mee spelen of op zitten. Hercules Speeltoestellen levert deze bollen aan scholen, gemeentes, campings, maar ook veel aan collega bedrijven, hoveniers en aannemers.
Standaard geleverd in de kleuren maisgeel, grasgroen, hemelblauw, rozerood, pimpelpaars, turquoise en koninklijk oranje. Ook mogelijk in natuurlijke kleuren voor bv een natuurspeeltuin.


Evenwichtparcours van Hercules Speeltoestellen

Steeds meer scholen en gemeentes plaatsen een evenwichtparcours. Hercules Speeltoestellen heeft een brede variatie aan evenwicht toestellen. Er zijn veel combinatietoestellen die evenwicht elementen hebben, maar een aantal toestellen zijn echt speciaal bedoeld om je balans op te vinden.
Kinderen vinden het leuk om hun vaardigheden te testen. Een parcours met toestellen waar je de balans moet zoeken zijn dan ook populair en tevens belangrijk. Omdat kinderen steeds minder bewegen worden de motorische en cognitieve vaardigheden minder getraind. Op deze toestellen doen de kinderen dat met veel plezier. Ze vinden het een uitdaging om de diverse obstakels van het parcours te nemen.


Ontmoeten en spelen in het vernieuwde Marnixplantsoen

De gemeente Vlaardingen wilde de speeltuin in het Marnixplantsoen vernieuwen en moderniseren. De wens was een speelruimte geschikt voor "iedereen". Er is rekening gehouden met inclusie en alle leeftijdscategorieën, daarnaast biedt het de ruimte voor de bewoners als ontmoetingsplek.
Bijzonder aan dit project is dat de buurtbewoners mochten kiezen uit verschillende aanbieders. Ze hebben gekozen voor het ontwerp van Proludic, omdat deze het beste aansloot bij de wensen en behoeften van de wijk. Proludic heeft het project van ontwerp tot realisatie begeleidt, met als resultaat een fantastische ontmoetings- en speelplek voor jong en oud. De combinatie van verschillende ondergronden valt direct op; boomschors, kunstgras en natuurlijk gras. De eyecatcher van de plek is de Kanopé thematoren, een moderne variant van de tijdloze boomhut. De volgende toestellen maken de speelplaats compleet: een grote schommelcombinatie met vogelnest, duikelrekken, veerelement, speelhuisje, diverse speelpanelen en een uitdagende evenwichtsomloop. Een mooi geheel qua kleurstelling welke aansluit op het natuurlijk ingerichte park. Groen, duurzaam en gegarandeerd veel speelplezier voor de bewoners van de gemeente Vlaardingen.


Aanneemsom: Beschikbaar budget
van € 75.000
Opdrachtgever: Gemeente Vlaardingen
Aannemer/architect: Proludic Speel-
& Sporttoestellen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER