Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Het wordt steeds moeilijker om als mechanisatiebedrijf nog geld te kunnen verdienen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 7 juli 2020
185 sec


'Ze gunnen ons een marge van 100 euro op een machine, maar gaan voor onderhoud naar een ander omdat de monteur daar vijf euro per uur goedkoper is'

De laatste jaren heeft er een sterke consolidatie plaatsgevonden bij mechanisatiebedrijven. Recent nog lijfde Kraakman collega-mechanisatiebedrijf Staadegaard in Lieshout in. Algemeen directeur Lex Zandbergen van Kraakman en Staadegaard Kraakman verwacht dat deze ontwikkeling nog wel even doorgaat: 'Het wordt steeds moeilijker om als mechanisatiebedrijf en/of tuin&park bedrijf om geld te verdienen in deze markt' In dit interview legt hij uit hoe dat zit en waarom verdere consolidatie onvermijdelijk is.

Lex Zandbergen
Lex Zandbergen

We hebben afgesproken in de vestiging van Kraakman in het midden van Nederland, in Soesterberg, een van de in totaal elf vestigingen van het bedrijf. En omdat de vergaderplekken wat onhandig zijn vanwege corona, gaan we buiten in het lentezonnetje zitten. Zandbergen heeft er niet zo'n last van, maar uw redacteur, die de beschutting van zijn veilige thuiskantoor gewend is, vindt het nog wat frisjes.

'Wij mogen machines leveren bij de gratie van het feit dat onze monteurs die vervolgens kunnen servicen en perfect werkend houden'

Lex Zandbergen wijst op een van de servicebussen, die net door monteur Jan van de Kop wordt volgeladen om naar een reparatieklus te gaan. 'Wat denk je dat een dergelijke bus kost? Volledig geoutilleerd € 80.000. Wij zijn een dienstverlenend bedrijf. Wij mogen machines leveren bij de gratie van het feit dat onze monteurs die vervolgens kunnen servicen en perfect werkend kunnen houden. Daar is ons hele bedrijf op ingericht. We hebben in totaal 90 monteurs in dienst, die alle 90 continu getraind moeten worden om bij te blijven in de markt. Dat kost allemaal tijd, geld en daar denkt een klant vaak niet aan. Het is toch normaal dat een officiële dealer van een merk als John Deere alles weet. Daarom erger ik mij weleens als iemand ons de 100 euro marge gunt die we maken op de verkoop van een nieuwe machine waarvoor wij veel commerciële collega's in dienst hebben, maar voor het onderhoud vervolgens naar een ander gaat omdat de monteur daar vijf euro per uur goedkoper is. Maar als dat bedrijf of klant er niet uit komt, dan wordt een belletje gepleegd naar de dealer hoe de machine wel gemaakt kan worden. Kun je dan een rekening sturen? Nee, natuurlijk niet. We hebben daarnaast ook te maken met de snelle opkomst van accumachines, zeker in de openbaargroenmarkt. Dat heeft voor onze klanten veel voordelen, maar deze machines hebben voor ons het nadeel dat ze veel minder onderhoud nodig hebben. Als er vervolgens toch problemen zijn, moet je daar een monteur op zetten met heel andere competenties. Vroeger had een monteur standaard een blauwe overall met vlekken. Een moderne monteur heeft een laptop. De marges worden lager, de kosten hoger en de totale markt is al jaren aan het krimpen. En de huidige Co2, PFAS en Corona perikelen helpen daarbij ook niet.'

Klagen

Zandbergen praat snel en veel, maar nu pauzeert hij toch even. 'Ik wil niet klagen, want het gaat ons goed. Maar daarom ben ik dus van mening dat verdere schaalvergroting onvermijdelijk is en denk ik dat het zeker ook voor de kleinere mechanisatiebedrijven lastig zal worden om een boterham te verdienen.' Behalve als je een niche product kan aanbieden, dan kun je nog overleven.


Zandbergen meldt dat corona nog niet heel veel effect op zijn business heeft gehad. De agrarische sector, die bedrijfsbreed 70 procent van zijn omzet uitmaakt, loopt gewoon door. Volgens Zandbergen zijn boeren redelijk onverstoorbaar en stressbestending op dit gebied. Corona of geen corona, de oogst moet van het land en daar zijn goede machines voor nodig. Maar ook hier zijn er sectoren die harde klappen krijgen, bijvoorbeeld de sierteelt, aardappelboeren en veehouders. Voor hoveniers en de openbaargroenmarkt is dat iets anders. Daar merkte Zandbergen aanvankelijk wel een lichte paniek bij veel klanten, maar inmiddels heeft dat zich grotendeels glad getrokken. Maar ook hierin merk je dat klanten voorzichtig zijn, want golfbanen hebben het moeilijk, aanbestedingen zijn er niet of nauwelijks en gemeentewerk staat op een lager pitje.

Corona of geen corona, de oogst moet van het land en daar zijn goede machines voor nodig

Veel aanbieders

Zandbergen vertelt wat er allemaal nodig is om die monteurs en de complete organisatie van Kraakman up and running te houden. 'Daarbij geldt ook dat wij opereren in een aantal lastige markten. Zoals reeds aangegeven is de golfmarkt bijvoorbeeld erg lastig. En dat is niet alleen omdat deze sector op het moment ernstig geraakt wordt door de coronacrisis.' Al jarenlang is het merendeel van de golfbanen niet rendabel en gaan enkele failliet.


Wat betreft het belangrijkste merk van Kraakman, John Deere, heeft de Amerikaanse tractorfabrikant de schaalvergroting zelf in gang gezet, door een aantal jaren geleden de Nederlandse importeur in de keten eruit te snijden en het aantal professionele dealers danig in te krimpen. John Deere had tot voor kort een eigen vestiging in Nederland, maar deze is vorig jaar gesloten. Het gevolg daarvan is dat de overgebleven professionele dealers steeds meer opereren zoals vroeger een importeur. Wat betreft golf is Kraakman al enkele jaren de exclusieve John Deere Golf-dealer voor heel Nederland. Kraakman heeft daarvoor aparte accountmanagers, die aanspreekpunt zijn voor alle Nederlandse golfclubs.

Vooral ook in de tuin- en parksector zijn er nog veel te veel aanbieders.

Ondanks die schaalvergroting zouden de marges in de sector nog steeds veel te laag zijn: 'Vooral ook in de tuin& park sector zijn er nog veel te veel aanbieders. Alle grote fabrikanten hebben nog te veel distributiepunten. Dan wordt je lokale markt wel heel klein. In die handel geldt ook nog dat je steeds meer accumachines verkoopt en geen onderhoud meer hebt.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER