Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeente Helmond pakt toegankelijkheid buitenruimte op sociale wijze aan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 3 juli 2020
94 sec


Start productie armleuningen voor en door mensen met een beperking

Het Gehandicapten Overleg Helmond adviseerde de gemeente Helmond om haar buitenruimte inclusiever in te richten. Zo ontstond er een bijzonder project waarbij armleuningen voor en door mensen met een beperking werden ontwikkeld. Helmond is hiervoor een samenwerking gestart met Boerplay en Boerurban. De komende tijd worden veel Helmondse zitbankjes van zo'n leuning voorzien. Daarnaast zal de leuning ook aan andere gemeenten verkocht worden.


Waarom armleuningen voor parkbanken?

De gemeente Helmond zet zich in om de buitenruimte en speelplekken voor iedereen aantrekkelijk te maken. Helmond laat zich hiervoor graag adviseren door de ervaringsdeskundigen van het Gehandicapten Overleg Helmond. Specifiek voor de toegankelijkheid van speelplekken heeft de gemeente aanvullend advies ingewonnen bij de Speeltuinbende; een testteam van kinderen met én zonder beperking. Eén van de adviezen was om te zorgen dat zitplekken bij speeltuintjes een armleuning hebben. Zo kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking makkelijker gaan zitten en weer opstaan.


Helmond laat zich hiervoor graag adviseren door de ervaringsdeskundigen van het Gehandicapten Overleg Helmond, Boerplay en de Speeltuinbende

Onthulling eerste parkbank met armleuning
Onthulling eerste parkbank met armleuning

Een sociaal product, van en voor mensen met beperking

Helmond heeft veel zitbankjes in de buitenruimte die over het algemeen nog in prima staat zijn. Het vervangen van al die bankjes zou zonde zijn. Daarom is er een speciale armleuning ontworpen die op bestaande parkbanken kan worden bevestigd. De armleuningen, naar eigen ontwerp van Helmond en Boerplay, worden deels vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ROC Ter Aa is betrokken om leerlingen een kans te geven op anders moeilijk in te vullen stageplekken. De daadwerkelijke productie wordt gerealiseerd door een samenwerking met Senzer, ORO, HMI VDL, IMEK en Boerplay. De start van de productie is kleinschalig en in principe gericht op Helmond, maar kan bij voldoende orders opgeschaald worden. Zo kunnen er nóg meer mogelijkheden ontstaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie werkplek te bieden.


Eerste productie

Op 2 juli startte de productie van de eerste partij van 300 stuks. Daarna is symbolisch het eerste exemplaar op een bestaand bankje in Helmond geplaatst. Daar is het eerste bankje met armleuningen door Wethouder Dortmans, Jeroen Lenssen (Gehandicapten Overleg Helmond) en directeur Willem Butz (Boerplay) op gepaste wijze onthuld. De armleuningen zijn gepoedercoat in het zwart en zijn een aanvulling op bestaande parkbanken. De armleuningen zijn universeel en toepasbaar op veel reguliere modellen parkbanken. Boerplay en Boerurban zijn zo enthousiast over het ontwerp dat de armleuningen zijn opgenomen binnen het assortiment straatmeubilair.

Tekst loopt door onder afbeelding


Joost van Baast (r) heeft de speciale armleuning mede ontwikkeld. Links wethouder Cathalijne Dortmans
Joost van Baast (r) heeft de speciale armleuning mede ontwikkeld. Links wethouder Cathalijne Dortmans

Circulair ruimtegebruik

Met deze armleuningen draagt Helmond bij aan het toegankelijk maken van speel- en beweegplekken voor een brede doelgroep. Tevens wordt hiermee circulair gebruik van materialen gestimuleerd en hoeven parkbanken die nog in prima staat verkeren niet te worden vervangen.


Met deze armleuningen draagt Helmond bij aan het toegankelijk maken van speel- en beweegplekken voor een brede doelgroep

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER