Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Balans tussen de bedrijfseconomische en commercieel-strategische visie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 17 augustus 2020
136 sec


Michel de Vries, ceo Dutch Power Company: 'Geboren met de rekenmachine in de hand'

Het is inmiddels redelijk normaal dat bedrijven worden gekocht en later weer verkocht. Soms is dat nodig om een bedrijf een volgende stap te kunnen laten nemen, maar meestal geldt dat het de mensen zijn die het bedrijf uiteindelijk tot een succes maken. Voor Dutch Power Company, die vorig jaar werd overgenomen door de Amerikaanse Alamo Group, lijkt dat ook te gelden. De nieuwe ceo Michel de Vries vertelt over Dutch Power Company en Alamo Group.

Michel de Vries, ceo Dutch Power Company
Michel de Vries, ceo Dutch Power Company

Ceo Michel de Vries nodigt mij om twee redenen uit op het Herder-hoofdkantoor in Middelburg. Allereerst gewoon om kennis te maken, maar hij wil ook graag de nieuwe doorontwikkelde taludmaaier annex werktuigdrager Herder CR 10 laten zien en en passant ook de Roberine F5-zelfrijdende klepelmaaier showen. Beide machines behoren tot de nieuwste lichting en zijn nu zo ver doorontwikkeld dat ze ook internationaal in de markt gezet kunnen worden.

Beide machines behoren tot de nieuwste lichting en zijn nu zo ver doorontwikkeld dat ze ook internationaal in de markt gezet kunnen worden.

Internationaal

De Nederlandse mechanisatiebranche is groot geworden met de belangrijkste merken van de groep: Herder, Conver, Roberine en Votex. Internationaal ligt dat allemaal wat genuanceerder. Een merk als Roberine is in Frankrijk bijvoorbeeld totaal onbekend. Nu de Dutch Power Company onderdeel is van een groot, wereldwijd opererend bedrijf, kan er werk gemaakt worden van een bredere internationale strategie. Michel de Vries: 'Nu met de coronacrisis is het allemaal wat ingewikkelder, maar normaliter komt er regelmatig management van de Alamo Group over om met het management van Dutch Power Company te praten over het bedrijf en haar plannen. Een van de onderwerpen is: verkennen hoe we synergie kunnen bewerkstelligen, hoe we elkaars netwerken kunnen gebruiken om te groeien en om onze machines in bepaalde landen af te zetten.' De Vries: 'Daarbij is het belangrijk om je te realiseren dat wij een Nederlands bedrijf zijn. Zo heeft de Alamo Group ons gekocht en dat is ook in stand gebleven. Het zittende management is aangebleven, aanvankelijk onder Peter Mouthaan en na zijn vertrek onder mijzelf. Alle sleutelfiguren van het bedrijf zijn en blijven Nederlands.' Met elkaar staat Dutch Power Company een mooie toekomst te wachten. We zullen komende jaren onze marktpositie versterken en daar waar maar mogelijk uitbreiden en daarnaast kijken we naar de mogelijkheden om nieuwe markten en kanalen aan te boren voor onze producten.


We zullen komende jaren onze marktpositie versterken en daar waar maar mogelijk uitbreiden

Balans

De Vries (45) werkt sinds 2013 voor Dutch Power Company. Hij begon daar als controller voor het bedrijfsonderdeel Herder. De Vries is naar eigen zeggen met de rekenmachine in de hand geboren en geschoold om accountant te worden, maar wist al snel dat hij geen carrière in de accountancy ambieerde. Ondanks één kort uitstapje naar een accountancybedrijf werkte hij daarom steeds in controller-achtige functies in het bedrijfsleven: vanaf 2002 voor suikerbietengigant Royal Cosun en sinds 2013 dus voor de Dutch Power Company.


De Vries: Ik heb veel geleerd binnen deze organisatie. Als bedrijfseconomisch geschoold iemand heb je natuurlijk sterk de neiging om alleen naar de cijfers te kijken. Er moet echter een balans zijn tussen de bedrijfseconomische en commercieel-strategische visie.'

Alamo Group

De nieuwe Amerikaanse eigenaar is groot, heel groot zelfs: 4300 medewerkers en een jaaromzet van 1,2 miljard euro. Dutch Power Company heeft 40 miljoen omzet en circa 180 medewerkers. Daarmee maakt de complete Dutch Power Company bij benadering 3 procent uit van de omvang van het moederbederijf. Een omzet van 40 miljoen tegenover een omzet van 1,2 miljard euro: die cijfers geven volgens De Vries geen goed beeld van het belang van de groep voor de Alamo Group. Puur cijfermatig gaat om slechts 3 procent van de internationale omzet, maar het nieuwe Nederlandse bedrijfsonderdeel is daarnaast ook een stepping stone voor het moederbedrijf naar de Europese markt. De Vries: 'Dutch Power Company is het eerste bedrijf dat de Alamo Group toegang geeft tot het belangrijke Europese vasteland. Spearhead. McConnel en Bomford zijn ook eigendom van de Alamo Group, maar deze bedrijven zijn gevestigd in Engeland.


Michel de Vries, ceo Dutch Power Company
Michel de Vries, ceo Dutch Power Company
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER