Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het nieuwe normaal en twee nieuwe toppers

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 21 augustus 2020
112 sec


Proberen minder transportkilometers te maken voor vrijkomende materialen uit groenprojecten, maar meer opbrengsten realiseren. Dat is de visie die Van Weert Rondhout bv uit Loosbroek al jaren voor ogen heeft en steeds beter weet te realiseren. Dit leidt tot milieutechnische opbrengsten voor mens en dier, volgens Willem-Jan van Weert, eigenaar van het bedrijf.


Duurzaam hergebruik

'Wij streven ernaar om stamhout, snoeichips, freespulp en groenafval zo veel mogelijk lokaal, zelf en in samenwerking met partners te verwerken voor duurzaam hergebruik', vertelt Van Weert. 'Wij sorteren en verwerken bijvoorbeeld steeds meer stamhout voor hekwerken, poorten, bijgebouwen, overkappingen, slagbomen, natuurlijke speelplekken, dierenverblijven, decoratie enzovoort.'


Freespulp is een grondstof voor bodemverbetering, wat de vruchtbaarheid ten goede komt

Een van de producten die het bedrijf gebruikt, is freespulp. Freespulp is een grondstof voor bodemverbetering, wat de vruchtbaarheid ten goede komt. Natuurlijke houtvezels van boomstobben houden zeer goed vocht vast, een welkome eigenschap voor de toekomst. Ze vormen een bron van leven in de bodem (schimmelwerking), waardoor het percentage organische stof omhooggaat. Tevens wordt veel freespulp ingezet als biofiltermateriaal.

Snoeichips

Snoeichips worden zo veel mogelijk lokaal bewerkt en verwerkt voor valondergronden van speelplaatsen, paardenbakvulling en als decoratie in de tuin; verder worden ze gebruikt bij nieuwe aanplant om het vocht vast te houden. Daarnaast worden snoeichips geleverd voor kleinschalige kachels bij tuinders, agrarische bedrijven, zwembaden enzovoort, voor de stroom- en warmtevoorziening. Het is altijd beter lokaal oplossingen te zoeken dan zeeschepen vol biomassa te importeren.



Het nieuwe normaal

Van Weert: 'Hout is een onuitputtelijke bron! Tenminste als we er allemaal goed mee omgaan. Wij pleiten dan ook voor het terugbrengen van de bosbouw in Nederland. Hier wordt veelal minderwaardig over gedacht, maar het kweken van goed duurzaam en bruikbaar hout kan best samengaan met recreatie, beleving en de opbouw van meer biodiversiteit.' Dit zijn toch niet de minste redenen, volgens Van Weert: 'Of blijven we hout exporteren en importeren, omdat dat simpelweg het meeste opbrengt in euro's? Maken we de barbecue en kachel liever heet met kolen? Gebruiken we openhaardhout uit Slovenië of lokaal brandhout van goede kwaliteit? Maken we de nieuwe carport van Frans eiken of van landelijk, lokaal hout? De keuze is aan de klanten. Wij bieden hen graag de duurzaamste oplossing: het 'nieuwe normaal'.


'Of blijven we hout exporteren en importeren, omdat dat simpelweg de meeste euro's opbrengt?'

Potentie

'Om deze duurzame oplossingen bekend te maken bij de klanten, heeft Van Weert het team uitgebreid met twee nieuwe werknemers. De eerste, Leo Franken, heeft jarenlange ervaring in de groene sector. Hij gaat zich inzetten voor een netwerk dat zoveel mogelijk CO₂-neutraal werkt. De tweede nieuwe aanwinst is Peter Kooijman, afkomstig uit Nuenen. Hij ondersteunt bij het opnemen en uitvoeren van met name rooi- en snoeiprojecten.

'Bij Van Weert Rondhout denken we niet alleen aan bomen rooien, maar gaan we verder', zegt Van Weert. 'Er komen natuurlijk veel mooie nieuwe natuurproducten vrij, allemaal met veel potentie om er iets moois van te maken. Wij proberen het hout goed uit te sorteren en lokaal te gebruiken. Daarmee houden we de CO₂-belasting zo laag mogelijk. En wat is er nu mooier dan dat de boom in eigen tuin die gerooid moest worden, uiteindelijk een mooie eettafel wordt?'


'Wij beschikken nu over extra vakmensen met kennis en kunde en zijn klaar voor de toekomst', besluit de eigenaar. 'Mede hierdoor kunnen we onze opdrachtgevers nog meer waarde en nog betere diensten bieden.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER