Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eén man achter één machine klaart de klus

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 26 augustus 2020
219 sec


'CitySweeper-S laat schoon spoor na, overal in de buitenruimte'

Meclean is specialist op het gebied van professionele reinigingsmachines en producent van onder meer hogedruktrailers en trailerpacks met opties zoals WeedPlus en SteamPlus. Eind juni lanceerde Meclean een nieuw product: de 100 procent elektrische multifunctionele CitySweeper-S. Directeur Coen Verhelst: 'Hij kan alles, nou ja, bijna alles waar beheerders van terreinen of de buitenruimte van dromen: zuigen, vegen, borstelen, bladblazen, desinfecteren en drukreinigen.'


CitySweeper-S

Dit vakblad heeft de primeur; de CitySweeper-S is sinds enkele weken klaar voor de verkoop. De CitySweeper is een professionele veeg-zuigmachine uit de Meclean Urban Cleaning Line. Deze machine is een werktuigdrager die heel veel dingen kan. Naast vegen, kan hij onkruid borstelen, reinigen met middendruk en bladblazen. Een extra krachtige motor en stalen onkruidborstels zijn optioneel. Ook de extrazuigkrachtkit is een optie: een grote zuigbuis waarmee groter afval kan worden opgezogen. De optionele grijper en bezem hangen met een kliksysteem aan de zijkant van de CitySweeper-S. Meer verlichting kan er makkelijk op worden gezet. Tot slot kan de bestuurder hoogteverschillen zoals stoepranden makkelijk overbruggen met de optionele oprijkit, die bestaat uit twee afneembare oprijplaten.


Coen Verhelst demonstreert de CitySweeper op een aantal lastig begaanbare locaties, zoals dit loopbruggetje.
Coen Verhelst demonstreert de CitySweeper op een aantal lastig begaanbare locaties, zoals dit loopbruggetje.

Markt voor multifunctionaliteit

Met de CitySweeper-S wil Meclean een oplossing bieden voor integrale dienstverlening. Verhelst: 'Er zijn - terecht - altijd deeloplossingen aangeboden voor professionele reiniging. Vegen en borstelen, hogedrukreinigen, zuigen, en heetwateronkruidbestrijding kunnen op veel plaatsen met specialistische machines worden uitgevoerd. De CitySweeper is een veeg-zuigmachine die alle voorgenoemde opties biedt en vooral handig is in stads- en winkelcentra en op lastig begaanbare plaatsen.' Volgens Verhelst is er een markt voor een multifunctionele reinigingsmachine onder (semi)overheden, bedrijven die terreinen beheren en VVE's van winkelcentra. 'De 100 procent elektrische aandrijving is milieuvriendelijk en overlastarm. Bovendien zijn de multifunctionaliteit, het feit dat één medewerker alle reinigingsfuncties met deze machine kan uitvoeren en de concurrerende machineprijs aantrekkelijk om het budget van integraal reinigingsbeheer te managen.'


Internationaal opererend bedrijf

Meclean timmert hard aan de weg. De producent startte ooit als importeur, maar is inmiddels een goedlopend internationaal opererend bedrijf, dat zich sinds 2009 onder meer specialiseert in hogedruktrailers met Steamplus-techniek: hogedruk-stoomreiniging voor de openbare ruimte onder 250 bar (reiniging middels thermoshock). De onderneming telt achttien medewerkers, waaronder vier dealermanagers en een accountmanager internationaal. De kleine machines worden geproduceerd in Italië, bij Bologna, en de grote machines 'thuis', in Terneuzen. Meclean verkoopt hogedrukreinigers, veegmachines, schrobmachines en stofzuigers via dealers in een aantal Europese landen. Het is een segment waarin vooral de export groeit door de grote partijen die worden verscheept, zoals onlangs een lading schrob-zuigmachines naar Saudi-Arabië.

Een ander deel van de omzet is afkomstig uit de Urban Cleaning Line. Dat zijn de grotere machines, zoals de hogedruktrailers, de CityCleaner en de CitySweeper-S. Deze worden rechtstreeks geleverd aan eindgebruikers in de Benelux en via importeurs in de andere landen van de wereld. De groei in dit segment is al jaren stabiel en bedraagt 10 - 20 procent per jaar.

Zuigfunctie
Zuigfunctie

Demo en test in Terneuzen

Voor de gemiddelde Nederlander lijkt Terneuzen een uithoek, maar Meclean opereert internationaal en heeft deze plaats als strategische basis gekozen omdat hij centraal ligt tussen de Randstad, Brussel, de haven van Antwerpen, de haven van Rotterdam, de Kanaaltunnel, de boot naar Dover, het Ruhrgebied en Parijs. Behalve in de Benelux levert Meclean zijn hogedruktrailers in de VS, Scandinavië, Azië, Afrika en Oost-Europa.


De machine wordt gekenmerkt door minimale elektronica, dus een eenvoudige schakelbediening

Meclean heeft een showroom in Terneuzen, maar deze dient enkel om de klanten van de 150 Meclean-dealers de producten te laten zien en testen. Verhelst laat de CitySweeper in werking zien bij het sluizencomplex in Terneuzen. De machine wordt gekenmerkt door minimale elektronica, dus een eenvoudige schakelbediening in plaats van ingewikkelde touchscreen-programma's: 'Iedereen moet onze machines kunnen bedienen met minimale instructies.' Nu zit er op de schrob- en veegmachines van Meclean wel (stuur)elektronica, maar de CitySweeper kan tijdens een rondje zelfs door ondergetekende worden bediend.

Het is een walk-behind-machine, maar na het monteren van de optie Rider Kit, met een aankoppelbaar en opklapbaar zitje op een wiel, kun je er ook achter staan of zitten. De rijsnelheid is traploos in te stellen met een draaiknop. De maximale rijsnelheid is 8 km/uur. Onder begeleiding van Verhelst veegt en zuigt de CitySweeper een langgerekt voetpad in de vorm van een loopbrug schoon. Wat de CitySweeper bijeen veegt, zuigt hij meteen op. 'Hier kunnen grote machines met hun zware belasting niet op rijden', vertelt Verhelst. 'Vaak worden dit soort objecten in de openbare ruimte dan ook niet gereinigd. Dit geldt voor veel elementen in bijvoorbeeld winkel- en stadscentra, speeltuinen, pretparken en parkeergarages. Sommige plaatsen zijn niet alleen lastig te bereiken, zoals smalle fiets- en wandelpaden, maar de beheerwerkzaamheden worden ook met specialistische machines uitgevoerd. Er wordt dan wel geveegd, maar het afval moet later worden opgezogen door een Glutton, zo'n grote stadsstofzuiger. Wanneer de machinist van de veegmachine een beklad bankje ziet of lege flesjes en zwerfafval rond een prullenbak, kan hij dit evenmin opruimen en schoonmaken.' De afvalbak heeft een inhoud van 100 liter en de afvalzakken zijn eenvoudig te wisselen. Het verschil met grote reinigingsmachines is dat de machinist na zijn werkgang de volle afvalzakken oppikt met een wagen.


Bestuurders hoeven niet onzeker te zijn over hun stuurkunsten

Bestuurders hoeven niet onzeker te zijn over hun stuurkunsten: als de CitySweeper een object zoals een paaltje raakt, buigen de zijborstels automatisch naar binnen. De CitySweeper moet een stukje omhoog om op de loopbrug te komen. Verhelst: 'De CitySweeper verliest geen zuigkracht bij hellingen tot 20 procent.' Verhelst demonstreert de zuigbuis. Deze is ergonomisch door de armsteun, die enigszins lijkt op een medische kruk. Na enige tijd klikt Verhelst de zuigbuis los en zet deze over op de naastgelegen machineopening. Met het omzetten van een kleine schakelaar in het bedieningspaneel wordt de zuigbuis een bladblazer. Door het opzetten van een drukreiniger-/desinfectiekit en een watertankkit van 37 liter (deze is ook aangesloten op de watersproeiers bij de zijborstels) kan de bestuurder eenvoudig buitenmeubilair schoonspuiten. Met dezelfde lans kunnen objecten in de buitenruimte worden gedesinfecteerd.

De hausse in het desinfecteren vanwege corona is een beetje voorbij, maar voorlopig zijn we nog niet van het virus af. 'Je zou kunnen redeneren dat er niet tegenop te desinfecteren valt in de openbare ruimte. Maar op risicovolle plekken die veel worden gebruikt, is elk ontsmettingsmoment er toch weer een. Elk nulmoment is mooi meegenomen, zou je kunnen zeggen', aldus Verhelst. Hij vat samen: 'Je moet de CitySweeper-S zien als een totaaloplossing, een effectieve manier van stedelijk onderhoud.'


Specificaties

Afmetingen: 186 (l) x 125 (b) x 99 (h) cm
Gewicht (zonder batterijen): 250 kg
Maximale veegcapaciteit: 7500 m2/uur
Veegbreedte maximaal: 1250 mm
Autonomie maximaal: +/- 1 werkdag
Rijsnelheid: 0-7 km/uur
Werkspanning: 24 V
Watertankinhoud: 15 liter, uit te breiden met 22 liter
Tractie: Elektrisch/hydrostatisch

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER