Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een gietrand gemaakt van uw oude shampoofles?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sharell Hoogervorst, Greenmax, dinsdag 25 augustus 2020
175 sec


GreenMax levert gietrand geproduceerd uit pmd-afvalzakken

Scheiden van afval is goed voor het milieu. De verschillende materialen kunnen worden gerecycled, zodat nieuwe grondstoffen en energie worden gespaard. Zo zorgt Greenmax ervoor dat afval juist een waardevolle grondstof wordt.


We produceren in Nederland jaarlijks bijna 490 kg afval per persoon. Hiervan leveren we ongeveer de helft gescheiden in. Van papier en glas brengen we ruim 70 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft (groente-, fruit- en tuinafval) wordt 60 procent gescheiden. Het scheiden van plastic verpakkingen en drinkpakken (pmd-afval) is in opmars.

Pmd-afval

U kent ze wel, de doorzichtig plastic zakken die we sinds enkele jaren volstoppen met onze gebruikte plastic verpakkingen. Deze plastic verzamelzakken worden pmd-zakken genoemd. 'Pmd' staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken. Hierbij moet je dus denken aan frisdrankflesjes, knijpflessen voor saus, boterkuipjes, shampooflessen, vlees- en groentebakjes, draagtasjes en ander verpakkingsmateriaal.


In Nederland zijn gemeenten verplicht om verpakkingsafval te scheiden. Dat kan door bronscheiding, nascheiding of nascheiding als aanvulling op bronscheiding. Er worden jaarlijks honderdduizenden tonnen van dit type verpakkingsafval verzameld. Het overige afval, dat in de grijze bak gaat, wordt ook al zoveel mogelijk gescheiden. Afval dat echt niet meer bruikbaar is, eindigt in de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrales.

'Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken'

Fossiele kunststof

Wereldwijd neemt het gebruik van kunststof enorm toe. Sinds de jaren 60 is het gebruik van fossiel geproduceerd kunststof wel twintig keer zo hoog geworden. Hiermee is het kunststofverbruik nog sneller gestegen dan het wereldwijde bbp (het bruto binnenlands product, de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten).


We noemen fossiele kunststof virgin plastic; de grondstof hiervan is olie en gas. Virgin plastic is nieuwe kunststof. Dit betekent dat deze grondstof na de eerste winning niet op dezelfde plaats opnieuw gewonnen kan worden. De verwachting is dat het gebruik van dit type kunststof zal stijgen van 320 megaton op dit moment naar circa 1,1 gigaton in 2050. Dit is een ontwikkeling waar wij als wereld niet trots op hoeven te zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de plasticsoep die ieder jaar groter wordt. GreenMax vindt het zeer belangrijk om zich in te zetten tegen deze ontwikkeling en zoekt actief naar allerlei manieren om het gebruik van fossiele kunststof (nieuwe kunststof) terug te dringen. Op dit moment worden vrijwel alle producten van GreenMax al gemaakt van geheel of grotendeels gerecyclede kunststof, afkomstig uit de industrie, of biologisch afbreekbare materialen. Dit wordt per product bekeken. De samenstelling van de gebruikte kunststof wordt bepaald door de vraag in hoeverre de kwaliteit van het te produceren product het toelaat zonder achteruit te gaan. Zo zijn er wortelschermen en boombanden gemaakt van gerecycled materiaal, beluchtings- en bewateringssystemen en kluitverankering op basis van aardappelzetmeel, gietrandbumpers gemaakt van oude heftruckbanden en nog veel meer.

'Naar verwachting zal het gebruik van nieuwe kunststof stijgen naar circa 1,1 gigaton in 2050'

Verpakkingsmaterialen zorgen in Nederland voor wel 40 procent van het gebruik van fossiele kunststof. Daarnaast wordt zo'n 20 procent gebruikt in de bouw, met name pvc. Het overige deel wordt gebruikt in consumentenproducten en auto's. Alternatieven voor virgin kunststof zijn op dit moment biomassa (biobased) en gerecyclede kunststof (recyclaat). In Nederland wordt nu zo'n 10 procent van de gebruikte kunststoffen gemaakt van gerecyclede kunststof.


Marktleider Attero

GreenMax werkt hierbij samen met Attero in Wijster. Attero is marktleider in Nederland; het bedrijf verwerkt op industriële schaal afvalstromen van miljoenen Nederlanders en honderden bedrijven. Het gaat hierbij om restafval, gft, grond en puin of het scheiden en sorteren van kunststoffen. Attero levert een wezenlijke bijdrage aan de verduurzaming van onze samenleving met de productie van duurzame energie en grondstoffen.


In 1980 bouwde Attero zijn eerste scheidingsinstallatie voor huishoudelijk afval. Hiermee konden kunststoffen, metalen, papier en organisch materiaal gescheiden worden. Deze innovatieve stap werd gezet mede naar aanleiding van het rapport 'Grenzen aan de groei' uit 1972 van een particuliere stichting, genaamd de Club van Rome, opgericht door Europese wetenschappers. Men sprak zijn bezorgdheid uit over de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Door het ontwikkelen van zijn innovatieve machine deed Attero veel ervaring op op het gebied van afvalscheiding.

Bij Attero worden pmd-zakken samen met de overige restafvalstromen van huishoudens verwerkt. De kunststoffen hieruit worden verder gescheiden in zogenaamde monostromen. Attero verwerkt deze monostromen tot flakes (snippers) en via diverse processtappen zoals wassen en drogen uiteindelijk tot verschillende granulaten, die voor meerdere toepassingen ingezet kunnen worden.

Gietrand uit pmd-afval

Door een verbeterd procedé kunnen uit het in pmd-zakken ingezamelde plastic nu ook betere nieuwe producten geproduceerd worden. Dit was voorheen niet altijd het geval. Eén van deze producten is de circulaire gietrand, die volledig geproduceerd wordt uit huisafval, ingezameld in pmd-zakken. Uiteindelijk kan ook deze gietrand bij het plasticafval worden ingeleverd, gerecycled en worden gebruikt voor herproductie.


'De circulaire gietrand is volledig geproduceerd uit huisafval, ingezameld in pmd-zakken'

Doordat er veel verschillende gerecyclede producten zijn in allerlei kleuren, krijgt de grondstof een grijze of antracietkleur. Dit is de originele kleur van het materiaal zoals het wordt aangeleverd, zonder kleurcorrecties. Daardoor kan de kleur soms iets afwijken per productie, maar de grondstof is wel helemaal 'schoon', zonder enige toevoegingen.

Het is ontzettend belangrijk om duurzaam afval te scheiden zodat hieruit weer mooie nieuwe producten geproduceerd kunnen worden. Zo bouwen we samen aan een duurzame leefomgeving!

Circulaire gietrand van GreenMax
Circulaire gietrand van GreenMax
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER