Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wilde bloemen in het openbaar groen: niet bij zonder

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, Limagrain, vrijdag 9 oktober 2020
96 sec


De bewustwording van het belang van investeren in de natuur heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Mens en natuur moet in harmonie met elkaar een weg naar de toekomst vinden. Daarom verdient het zorgen voor nectar en stuifmeel voor insecten onze aandacht. De zwakste schakel bepaalt de kracht van de ketting. Dus in de ketting van het ecosysteem voor insecten mag de openbare ruimte niet de zwakste schakel zijn.

De toepassing van een kortjarig kleurrijk mengsel binnen de bebouwde kom. Foto: Gemeente Willebroek.
De toepassing van een kortjarig kleurrijk mengsel binnen de bebouwde kom. Foto: Gemeente Willebroek.

Provincies, gemeenten, waterschappen, andere organisaties en particuliere grondbezitters dragen verantwoordelijkheid voor het openbaar groen. Er wordt veel geschreven, gerapporteerd en onderzocht op het gebied van insecten en biodiversiteit. Waar zo'n 10 jaar geleden investeren in toepassingen als wilde veldkruiden werd gezien als kostenbesparing, zien we dat de functionaliteit voor ons ecosysteem nu op nummer één staat.

In de ketting van het ecosysteem voor insecten mag de openbare ruimte niet de zwakste schakel zijn.

De diversiteit in mengsels is groot, zodat er binnen de openbare ruimte altijd een goede toepassing te vinden is. Denk aan een stukje voedselweide voor alles wat leeft en eet en dus afhankelijk is van een permanente of tijdelijke kruidenvegetatie. Dit geeft een andere kijk op de inrichting van de openbare ruimte. Een richting die we de komende jaren steeds meer in moeten slaan om het ecosysteem te ondersteunen naar de toekomst toe.

Wilde bloemen in wadi's/retentievijvers

Bij het (her)inrichten van woonwijken wordt steeds vaker gekozen voor een oplossing, waarbij het regenwater niet te snel wordt afgevoerd. Tijdelijke opvang van het water zorgt ervoor dat het rioolstelsel niet wordt overbelast, het water wordt gebufferd en het water de tijd krijgt om de bodem in te trekken. Een tijdelijke wateropvang bestaat uit een bedding, talud en bovenkant. De neerslaghoeveelheid bepaalt hoe nat een wateropvang is en daarom kunnen we met verschillende typen bloemen werken. Op de bodem van de wadi kies je voor het toepassen van natuurmengsels met soorten die goed gedijen in een moeras/oever omgeving. Naar de bovenkant van het talud en op de bovenzijde kunnen meer kleurrijke soorten worden toegepast.

Steeds vaker zien we bij (nieuwe) woonwijken het toepassen van inheemse veldbloemenmengsels bij het creëren van een wadi.
Steeds vaker zien we bij (nieuwe) woonwijken het toepassen van inheemse veldbloemenmengsels bij het creëren van een wadi.

Kleurrijke bloemen bij toegangswegen

Mensen houden van kleur en afwisseling in de beplanting. Rotondes, smalle stroken langs toegangswegen en bedrijventerreinen zijn geschikte plaatsen voor éénjarige, kleurrijke mengsels met zomerbloemen. Je kunt deze mengsels combineren met bloembollen, zodat de bloei al vroeg in het voorjaar begint. Wanneer je een éénjarig of meerjarig (2-3 jaar) kleurrijk bloemenmengsel zaait in april, kun je bloei verwachten van juni tot en met oktober.

Een smalle strook langs een toegangsweg is een goede toepassing voor een kleurrijk veldbloemenmengsel. Foto: Tuinen Lambert.
Een smalle strook langs een toegangsweg is een goede toepassing voor een kleurrijk veldbloemenmengsel. Foto: Tuinen Lambert.
Permanent groen in de openbare ruimte is onder meer noodzakelijk voor insecten en vogels.

Permanent bloeiend groen

Het toepassen van permanent groen in de openbare ruimte is noodzakelijk voor het leven, overleven en voortplanten van vele insecten en vogels. Sommige gemeentes hebben hiervoor al een doordacht beleid, waarbij ook aandacht is voor o.a. gefaseerd maaibeheer. Daarbij zien we bij veel gemeentes dat de voordelen van veldbloemenmengsels steeds bekender worden. Waar al veldbloemen worden toegepast in de openbare ruimte, komt positieve feedback van omwoners.

Een toepassing uit het Staygreen-pakket met soorten die jaarrond groen blijven.
Een toepassing uit het Staygreen-pakket met soorten die jaarrond groen blijven.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER