Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 23 oktober 2020
217 sec


Een greep uit groene projecten met de focus op biodiversiteit dan wel natuurinclusiviteit

De groene ‘ateliertuin’ van Rijksmuseum Twenthe. Foto: Rijksmuseum Twenthe, Lotte Stekelenburg
De groene ‘ateliertuin’ van Rijksmuseum Twenthe. Foto: Rijksmuseum Twenthe, Lotte Stekelenburg

Tuin én atelier: de binnentuin van Rijksmuseum Twenthe

De bestaande tuin van Rijksmuseum Twenthe werd getransformeerd tot het 'Groene Lab': een tuin en atelier voor kunstenaars die de natuur gebruiken in hun werk. Het museum wil niet alleen kunst, maar ook de gebruikte materialen en het maakproces laten zien.


De vergroende tuin biedt ruimte: ruimte voor biodiversiteit in de stad, voor bloemen en planten en voor kunstenaar en bezoekers. De tuin is gemaakt met maximaal behoud van de bestaande tuin. Zo is het budget niet ingezet voor sloopkosten, maar voor vergroening en was de hoeveelheid afval minimaal. De beplanting is als een nieuwe laag aan de tuin toegevoegd. Delen van de tuin werden 'geopend' om er plantvakken te maken.

Het kappen van enkele minder vitale bomen zorgde voor een ander spel van zon en schaduw. Dit was aanleiding voor diversiteit in het beplantingsplan voor de nieuwe plantvakken. De zonnigste vakken in het midden van de tuin zijn vrij te beplanten door de kunstenaar. Claudy Jongstra is met haar tentoonstelling Inner Vitality de eerste kunstenaar in het Groene Lab. Ze heeft met tuinontwerper Stefan Jaspers verfplanten, eetbare planten en planten met grote ecologische waarde aangeplant.

Via glazen schalen, een werk van glaskunstenaar Bernard Heesen dat voor deze plek gemaakt is, wordt hemelwater naar de vijver geleid. Het overige hemelwater van het dak wordt opgevangen in grote eikenhouten regentonnen en gebruikt voor bewatering van de tuin.

Specificaties

Architect: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
Contactpersoon: Marie-Laure Hoedemakers (directeur)
Contactgegevens: +31 6 24736184, marielaure@baljon.nl

Aannemer: Koninklijke Ginkel Groep
Contactpersoon: Steven Sanders, projectleider
Contactgegevens: +31 6 26734532, oostnederland@ginkelgroep.nl

Het groene Clausplein in Eindhoven. Foto: Laurens Mulkens
Het groene Clausplein in Eindhoven. Foto: Laurens Mulkens

Clausplein Eindhoven wordt aangenaam groen

Van het versteende Clausplein in Eindhoven werd amper gebruikgemaakt. Door gebrek aan groen - rond het plein stonden enkel een paar platanen - oogde het sfeerloos. Bovendien had het door de schaarste aan beplanting een extreem 'klimaat': het werd er ijskoud of bloedheet.


Donker Groep kreeg van de gemeente Eindhoven opdracht om het plein opnieuw in te richten. In samenwerking met specialisten van de gemeente ontwierp en realiseerde Donker Groep een plein waar wél gebruik van gemaakt wordt.

Het plein, waarbij een groot deel van de stenen werd omgeruild voor duurzaam groen, werd ontworpen door Donker Design en aangelegd door Donker Groen. Het Clausplein is een groene, duurzame plek geworden waar je met plezier komt. Het staat nu vol planten, gras en bomen. De beplanting heeft een verkoelende werking op de omgeving, vangt hemelwater op bij extreme regenval, dempt omgevingsgeluid, vermindert luchtvervuiling en stimuleert de biodiversiteit in de stad. Onder het plein, op het dak van de onderliggende parkeergarage, is een waterretentiesysteem aangelegd.

De tuin van de Rabobank in Utrecht is geschikt om in te ontspannen en om heerlijk van te snoepen. Foto: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
De tuin van de Rabobank in Utrecht is geschikt om in te ontspannen en om heerlijk van te snoepen. Foto: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Een tuin om van te smullen

De vernieuwde tuin van het bestuurscentrum van de Rabobank in Utrecht is een eetbare tuin: voor mens én dier. De tuin biedt de medewerkers een plek om te lunchen, werken, vergaderen, tuinieren of een ommetje te maken. Fruit en kruiden zijn er volop te vinden. De soortkeuze in de bloemen-, fruit- en kruidentuin is afgestemd op bijen en vlinder- en vogelsoorten die voorkomen in dit deel van de stad.


De tuin bestaat uit een terrassentuin en een bloementuin, die beide gericht zijn op de lange centrale vijver. De reeds bestaande vijver werd hersteld en voorzien van een natuurlijke oever die het water schoonhoudt. De begroeide oever loopt door in de bloementuin. Een smal slingerpad voert langs kunstwerken die boven de bloemen uit steken. Vanaf het hoge terras bij het bedrijfsrestaurant kijk je uit over vijver en bloementuin.

De terrassentuin aan de andere zijde van de vijver is boomgaard en moestuin tegelijk. Je vindt er geurige kruiden, bessen en fruit aan hoogstam- en leibomen. De terrassentuin en de bijna 70 meter lange bank op het bovenste terras bieden veel zitgelegenheid.

Specificaties

Architect: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, met beplantingsadvies van Annemieke Langedoen
Contactpersoon: Marie-Laure Hoedemakers (directeur)
Contactgegevens: +31 6 24736184, marielaure@baljon.nl

Aannemer: De Enk Groen & Golf
Contactpersoon: Maarten Degen (uitvoerder)
Contactgegevens: +31 6 51142010, m.degen@deenkgroenengolf.nl

Vlindertuin in Maarssenbroek
Vlindertuin in Maarssenbroek

Vlinderoase in Maarssenbroek

Een bewoner van Maarssenbroek wist met haar initiatief voor een vlindertuin twaalf bewoners te enthousiasmeren. De gemeente Stichtse Vecht en Verheij Integrale groenzorg (met het concept Kleurrijk Buiten) ondersteunden dit mooie initiatief graag. In de vorm van een hoefijzer zijn diverse vlinderstruiken neergezet. Daarbinnen bevinden zich in een halve cirkel verschillende bessenplanten. Hiermee is in de beschutting van de struiken een prettige leefomgeving voor vlinders, insecten en vogels gecreëerd. Daarnaast geven de vlinder- en bessenstruiken veel kleur en fleur aan de omgeving.


De bewoners verzorgen zelf het onderhoud van de vlindertuin. Dit zelfbeheer door bewoners is een van de speerpunten van het concept Kleurrijk Buiten. In de directe omgeving van de vlindertuin zijn in december 2019 ook 40.000 bollen aangeplant. Die stimuleren de biodiversiteit nog meer.

Specificaties

Opdrachtgever: Gemeente Stichtse Vecht
Architect: Trees van den Hoogen

Aannemer: Verheij Integrale groenzorg
Contactpersoon: Cees Lock
Contactgegevens: +31 6 57785211

Dankzij de eekhoornbruggen in Roermond is de hoeveelheid eekhoornslachtoffers er gedaald. Foto: Steven Jansen
Dankzij de eekhoornbruggen in Roermond is de hoeveelheid eekhoornslachtoffers er gedaald. Foto: Steven Jansen

Roermondse eekhoorns veilig de weg over

Uit inventarisaties is gebleken dat er op verschillende plekken in Roermond relatief veel eekhoorns in het verkeer om het leven komen. In 2013 ging dat aantal, mede dankzij Frédérique de Bruijn en Steven Jansen, die het probleem aankaartten, wat naar beneden. Toen werd de eerste hotspot, de Heinsbergerweg, voorzien van een eekhoornbrug. De 23 meter lange brug verbindt de bomenrijen aan weerszijden van de weg en is zo hoog opgehangen dat het verkeer er niet door wordt gehinderd.


Onlangs is er een tweede brug bij gekomen, boven de drukke Maastrichterweg. Net als bij de Heinsbergerweg zijn er wildcamera's geplaatst, waarmee vastgesteld kan worden of en hoeveel eekhoorns er gebruikmaken van de oversteekplaatsen. En net als bij de Heinsbergerweg lijkt ook het aantal eekhoornslachtoffers door de eenvoudige vinding afgenomen te zijn.

Steven Jansen, die bij de aanleg van beide bruggen een kernrol speelde, blijft de gemeente monitoren op andere hotspots.

Daktuin Hart van Stokhorst
Daktuin Hart van Stokhorst

Een groen hart in het Hart van Stokhorst

Het Hart van Stokhorst is een nieuw woon- en winkelgebied in het noordoosten van Enschede. Op het woon- en winkelgebouw Amaryllis is door Loohorst Dak- en gevelgroen een besloten binnentuin met een prachtige en functionele invulling ontworpen. De binnentuin werd in het voorjaar van 2019 gerealiseerd. De opgave was een tuin te maken die groen was én geschikt voor gemeenschappelijk gebruik. De aangelegde beplanting is een mix van extensieve en intensieve soorten, voor een beperkt gewicht, beheersbaar onderhoud en natuurlijk vooral veel uitstraling.


De opdrachtgever voor dit project is de ontwikkelaar Loostad uit Apeldoorn, die deze plek ontwikkelde voor Green Real Estate. De bouwer was Goosen te Pas, waarmee Loohorst als nevenaannemer heeft samengewerkt.

Specificaties

Aanneemsom: € 150.000
Opdrachtgever: Loostad Apeldoorn, voor Green Real Estate
Contactpersoon: Henk Driessen, hdriesen@loostad.nl

Architect: Stadwaterland
Contactpersoon: Jan Hein Moors, contact@stadwaterland.nl

Aannemer: Loohorst Dak- en gevelgroen
Contactpersoon: Reinald van Ommeren, r.vanommeren@loohorst.com

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER