Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Afvalquad tilt afvalprikken naar hoger niveau

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 28 oktober 2020
96 sec


Al rijdend wordt zwerfafval opgezogen en opgevangen

Zwerfafval is een probleem dat afvalprikkers veel tijd kost. Op zoek naar een manier om lege zakjes, blikjes en uitgedrukte sigarettenpeuken op efficiëntere wijze uit het gras te p(r)ikken, trok Ad Rovers van Groen Xtra aan de bel bij Bert van Loon, directeur van Weedcontrol. Samen bedachten ze de Quad Turbo Cleaner 2020: de afvalquad.

Wethouder van Gemeente Tilburg, Mario Jacobs en Ad Rovers (Groen Xtra) met de afvalquad.
Wethouder van Gemeente Tilburg, Mario Jacobs en Ad Rovers (Groen Xtra) met de afvalquad.

Plastic zakjes en flesjes, lege blikjes, doppen, sigarettenpeuken enzovoort - zwerfafval is overal. Dat doet niet alleen zichtbaar af aan de buitenruimte, het is ook immens schadelijk voor het milieu. Tijdens de jaarlijkse World Cleanup Day steken mensen wereldwijd de handen uit de mouwen om hun leefomgeving schoner te maken. Afgelopen 19 september werd deze dag wederom georganiseerd. Bert van Loon en Ad Rovers droegen namens Weedcontrol en Groen Xtra hun steentje bij. In Tilburg reden zij rond met hun Quad Turbo Cleaner 2020: een vierwieler die zwerfvuil opzuigt en direct in een vuilcontainer opvangt.

Veiliger, sneller, slimmer

Groen Xtra is onderdeel van de Diamant-groep, een sociaal leer-werkbedrijf waar mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt dagelijks aan de slag kunnen. Sinds een aantal jaar voert Groen Xtra het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit voor onder meer de gemeente Tilburg.


Met een afvalraper in de ene hand en een vuilniszak in de andere leggen de mensen van het leer-werkbedrijf flinke afstanden te voet af om de regio van zwerfafval te ontdoen. Om ten tijde van Covid-19 aanraking met vuil en met elkaar te beperken én om een slag te maken in de efficiëntie van het afvalrapen, gingen Van Loon en Rovers om de tafel. Van Loon: 'We stelden onszelf de vraag: hoe zorgen we ervoor dat deze mensen zo min mogelijk met het afval en met anderen in aanraking komen? En hoe creëren we meteen een manier waarop ze makkelijker van A naar B kunnen?'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.


Simpel, maar doeltreffend

Het resultaat is de Quad Turbo Cleaner 2020. De afvalquad, een bestaande quad uitgerust met een zuigcontainer, is simpel, maar doeltreffend. 'Als een grote stofzuiger sloebert hij alles naar binnen', vertelt Van Loon. 'Achter op de vierwieler hangt een kliko, waardoor het zwerfafval direct weg is.'


De afvalquad is door één persoon te bedienen. Zo kan niet alleen heel gemakkelijk de anderhalve meter gehandhaafd worden; door de 'vuilstofzuiger' is er ook geen direct contact meer met het afval. Daarbij kan er op de quad, die klein en wendbaar genoeg is om in steden in te zetten, veel meer mee dan in afvalzakken.

Van Loon kijkt nu of er animo is om de Quad Turbo Cleaner verder uit te rollen. Dan zet het bedrijf de spreekwoordelijke puntjes op de i en wordt de afvalquad productieklaar gemaakt. 'We kunnen hem ook elektrisch maken, zodat hij niet alleen handig, maar ook emissievrij en stil is', aldus Van Loon.

Geïnteresseerd in de afvalquad? Neem dan contact op met Weedcontrol via info@weedcontrol.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER