Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vitaliteit en biodiversiteit samen in een bermmengsel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, vrijdag 20 november 2020
143 sec


Eurograss Bermen Divers vitaal en aantrekkelijk voor bijen en andere insecten

DSV zaden Nederland lanceerde in het afgelopen seizoen Eurograss Bermen Divers, een nieuw bermmengsel dat een eigen stikstofhuishouding creëert, een sterke belastbare berm oplevert en een volledig andere berm, dit gecombineerd een boost aan biodiversiteit geeft. De basis is het veelal bekende B3-mengsel, aangevuld met witte klaver en smalle weegbree.

Hommel op een bloem van een smalle weegbree.
Hommel op een bloem van een smalle weegbree.

Thijs Schoenmakers is salesmanager bij DSV-zaden uit Ven-Zelderheide en vertelt meer over het nieuwe mengsel voor sterke, maar vooral ook biodiverse bermen: 'Ons uitgangspunt was dat een berm wel een berm moet blijven. Je ziet soms kleurrijke bermen met allerlei bloemen die niet bestand zijn tegen het berijden van die berm. Functionaliteit staat voorop; een berm moet standvastig zijn met de nodige draagkracht. De ingepaste soorten moeten vitaal blijven en zorgen voor biodiversiteit, zowel bovengronds als ondergronds. In de afgelopen jaren hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw bermenmengsel dat deze eigenschappen in zich heeft. Dat is Eurograss Bermen Divers geworden. De specificaties zijn te vinden op onze website, via het mengselkompas. Daar staan ook de bestekteksten.'

DSV zaden lanceerde in het afgelopen seizoen Eurograss Bermen Divers, een nieuw bermmengsel

Goed voor bijen

We hebben ervoor gekozen om witte klaver en smalle weegbree in het mengsel in te passen. Witte klaver is een stikstofbindende vlinderbloemige plant die stikstof opneemt uit de lucht en dat ondergronds bindt. De smalle weegbree is een plant die de kracht heeft om stikstof vast te houden en uitspoeling daarvan voorkomt. De stikstof komt beschikbaar voor de grassen en komt de vitaliteit van de grassen ten goede. Het mengsel is dus zelfvoorzienend als het gaat om stikstof. De twee nieuwe componenten, witte klaver en smalle weegbree, zorgen voor een volledig andere uitstraling van de berm.


Verschil tussen beide mengsels na een van de warmste zomers ooit in 2018. Links Bermen Divers en rechts het traditionele B3.
Verschil tussen beide mengsels na een van de warmste zomers ooit in 2018. Links Bermen Divers en rechts het traditionele B3.
We hebben uitgezocht welke insecten er op de toegevoegde soorten afkomen. Voor de smalle weegbree zijn dat wilde solitaire bijen, zandbijen en gewone geurproefbijen en de witte klaver krijgt belangstelling van de donkere klaverzandbij, rode zandbij, geelgespoorde houtmetselbij, klaverdikpootbij en vroege bloedbij. De smalle weegbree is daarnaast een waardplant voor vlinders net zoals de witte klaver, die ook een nectarplant is voor vlinders.
Beide soorten zijn inheems en bestand tegen betreding en maaien. Ook zijn ze beide diepwortelend. Dit is belangrijk voor het kunnen bereiken van het vocht dat dieper zit in tijden van droogte. En omdat er door de beworteling ondergrondse infiltratiekanaaltjes ontstaan, kunnen deze tijdens zware buien ervoor zorgen dat het water sneller afgevoerd wordt, de grond in.

Het mengsel gaat zelf efficiënt om met water. Er zitten extensievere soorten in die, als ze eenmaal gevestigd zijn, minimale vochtbehoefte hebben en in tijden van droogte en hitte tegen een stootje kunnen.'


Veiligheid voorop

Eurograss Bermen Divers blijft laag, zodat het geen verkeersborden zoals hectometerpaaltjes overgroeit en het beeld hindert. 'We verkopen het mengsel vooral aan waterschappen, overheden, gemeenten, aannemers, noem maar op. Nu wordt in bestekken vaak B3 voorgeschreven, maar het is onze bedoeling dat Bermen Divers, dus B3 met twee extra grassoorten, een toegevoegde waarde gaat leveren en ook vaker voorgeschreven gaat worden in bestekken.


Qua zaaien is het van belang dat het zaaibed zo schoon mogelijk is, al zal dat in een berm niet altijd even praktisch of haalbaar zijn. Hoe schoner het zaaibed, des te succesvoller de inzaai. En omdat er met vlinderbloemige en kruidachtige gezaaid wordt, is het aan te raden niet te diep te zaaien.

Het beheer is afhankelijk van het maairegime dat wordt toegepast

Het beheer is afhankelijk van het maairegime dat wordt toegepast. Het mengsel leent zich voor verschillende maairegimes. Bij maaien en afvoeren houd je de grond arm waardoor de vlinderbloemige en kruidachtige soort beter zullen gedijen. Klepel je het, dan dient dit weer als voeding voor het hele mengsel. Maar dit is niet gunstig voor de bijen en andere insecten. Een mogelijkheid is ook om het eerste deel vanaf de weg wel te maaien en de achterste helft te laten staan. Dit kan dan nog altijd dienen als foerageergebied voor de bijen. Wie rekening wil houden met de bijen, maait zo laat mogelijk in het najaar, omdat bijen voeding nodig hebben tot de nazomer. Ook helpt cyclisch maaien, waarbij telkens een deel van 15 tot 30 procent van de berm ongemoeid wordt gelaten. Klepelen is voor de bij niet aan te raden.

In oktober publiceerde DSV-zaden een whitepaper over Eurograss Bermen Divers, die via de website te downloaden is.

Thijs Schoenmakers
Thijs Schoenmakers
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER