Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het verzekeren van een elektrische auto: 4 aandachtspunten

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 16 november 2020
110 sec


Ben jij van plan over te gaan tot de aanschaf van een elektrische auto? Dat is een goede keuze voor het milieu en die zin ook een toekomstbestendige keuze. Maar dat wil niet zeggen dat het verzekeren van een elektrische auto ook een fluitje van een cent is en tegen dezelfde voorwaarden kan als het verzekeren van een auto die op benzine, diesel of gas rijdt. We zetten vier aandachtspunten op een rijtje bij het verzekeren van een elektrische auto.


Mogelijk hogere premie
Houd er rekening mee dat je voor je elektrische auto mogelijk een hogere premie betaalt dan voor een auto die rijdt op gas, diesel of benzine. Dit komt onder andere door het feit dat elektrische auto's in de aanschaf vaak duurder zijn. Die waarde moet verzekerd worden, en dat vertaalt zich in een hogere premie. Ook is het zo dat reparatiekosten bij een elektrische auto vaak hoger kunnen uitvallen dan bij auto's die op benzine, diesel of gas rijden. Ook is er een verschil tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto. De accu van een volledig elektrische auto is veel duurder, en kost dus meer om te vervangen. Daarom is het wel verstandig om voor een allriskverzekering te kiezen, ongeacht de mogelijk hoge premie. Klik op de link voor meer informatie over autoverzekeringen.

Accessoires verzekeren

Het is belangrijk dat je bij het verzekeren van je elektrische auto goed let op wat er wel en niet meeverzekerd is. Zo heb je bij elektrische auto's te maken met een laadkabel. Is deze verzekerd als onderdeel van de auto? Of wordt het als een accessoire gezien? In dat laatste geval heb je een aanvullende verzekering voor accessoires nodig als je daar dekking voor wilt hebben. Bij sommige elektrische auto's is sprake van een gehuurde accu. Deze valt vaak niet onder de dekking voor accessoires. Heb je thuis een eigen laadpaal? Deze kan natuurlijk ook schade oplopen of gestolen worden. Dit valt niet onder autoverzekering of een aanvullende verzekering voor accessoires. Check daarom of dit door je woonverzekering gedekt wordt.

Aanschafwaardegarantie

Wanneer je kies voor een autoverzekering met Volledig Casco-dekking, oftewel allrisk, dan krijg je doorgaans standaard tot één jaar na de aanschaf de aanschafwaarde terug wanneer je elektrische auto gestolen wordt of total loss raakt. Daarna is het maximaal te vergoeden bedrag een stuk lager, en voor dat geld koop je geen nieuwe elektrische auto terug. Overweeg daarom of je een aanvullende dekking voor drie jaar aanschafwaardegarantie wilt afsluiten.


Tesla verzekeren is een stuk lastiger
De koning van de elektrische auto's is natuurlijk de Tesla. Toch zijn deze lastig te verzekeren. Vaak is enkel een WA verzekering mogelijk bij Tesla's. Het zelfs überhaupt niet bij alle autoverzekeraars mogelijk om een Tesla te verzekeren. Dit komt door het ingebouwde volgsysteem. Verzekeraars vinden dit systeem onvoldoende als beveiliging tegen diefstal en willen de auto daarom niet verzekeren. Wil een verzekeraar er wel aan, dan zal je contact met de klantenservice moeten opnemen om dekking voor beperkt casco of volledig casco te bespreken.
Deze zaken zijn belangrijk om te overwegen voordat je tot de aanschaf van een elektrische auto overgaat. Er kleeft een financieel aspect aan dat flink kan tegenvallen als je daar niet op voorbereid bent.

Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER