Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Besmette duizendknoopgrond: niet vernietigen, maar inpakken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 5 januari 2021
198 sec


King Rootbarrier breidt diensten uit met faciliteren en installeren van afgesloten 'duizendknoopdepots'

Op twee door Japanse duizendknoop geteisterde locaties - één in Amsterdam en één in Bergkamen in Duitsland - installeerde King Rootbarrier onlangs duizenden meters van zijn 'antiduizendknoopdoek' Dupont Plantex Platinium. Sinds kort doet dit bedrijf dat namelijk zelf. Best handig, want het dichtnaaien van de doeken is een specialistische klus en neemt voor minder ervaren handen veel tijd in beslag.

Installatie van onkruiddoek Dupont Plantex Platinium door King Rootbarrier in Bergkamen, Duitsland.
Installatie van onkruiddoek Dupont Plantex Platinium door King Rootbarrier in Bergkamen, Duitsland.

Om 'groene kopzorgen' in de kiem te smoren, legt King Rootbarrier zich toe op de ontwikkeling, productie en distributie van duurzame oplossingen tegen onkruid, zoals invasieve exoten, en wortelopdruk. Onlangs breidde het bedrijf zijn aanbod uit. Op verzoek komt een speciaal Rootbarrier-team op locatie langs om op vakkundige wijze Dupont Plantex Platinium te installeren. Vakblad Stad + Groen sprak met Sean Helmus van King Rootbarrier over twee recente projecten waar de nieuwe service voor het eerst is toegepast: IXAS in Amsterdam en Bergkamen in Duitsland.

Klanten kunnen als het ware een 'duizendknoopdepot' bestellen

IXAS, Amsterdam

Tussen de A2 en de A9 in de gemeente Amsterdam heeft Rootbarrier in opdracht van Rijkswaterstaat een depot van circa 10.000 m² aangelegd voor het storten van grond die besmet is met Japanse duizendknoop. Dit gebeurde in samenwerking met IXAS (een samenwerkingsverband van Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i) en Joosten Kunststoffen. Dit depot zal in twee fases worden afgerond. Fase 1 betreft het bedekken van de helling rondom het depot en in fase 2 zal het depot compleet worden afgedekt.


In de omgeving van Amsterdam-Zuidoost groeit veel Japanse duizendknoop. De invasieve exoot vormt een groot risico op schade aan de nieuw aangelegde infrastructuur. Door de weguitbreiding van de A9 is er veel grond vrijgekomen die is besmet met resten Japanse duizendknoop. Het afvoeren, transporteren en laten verbranden van deze vervuilde grond bracht zulke hoge kosten met zich mee, dat er gezocht werd naar een andere oplossing.

Een alternatief werd gevonden in het afdekken en inpakken van het depot. Gezien de expertise van IXAS betreffende het inrichten van depots en de ervaring van King Rootbarrier met het afdekken van besmette grond, was het contact gauw gelegd. Er werd gekozen voor Dupont Plantex Platinium. Dit intrinsiek sterk onkruiddoek is speciaal ontworpen om Japanse duizendknoop te bestrijden. Het doek is water- en luchtdoorlatend, waardoor er geen erosie kan optreden en de omgeving volledig opnieuw kan worden ingericht.

Installatie van het onkruiddoek in Amsterdam
Installatie van het onkruiddoek in Amsterdam

Onderdeel van park

In september 2020 is fase 1 opgeleverd. De hellingen van het depot zijn afgedekt met Dupont Plantex Platinium en de naden zijn dichtgenaaid met een speciaal daarvoor ontwikkelde methode. De komende maanden wordt het depot volgestort met grond die besmet is met Japanse duizendknoop. Zodra het depot is gevuld, zal fase 2 worden gestart: het depot wordt dan afgedekt met het onkruiddoek en de delen uit fase 1 en 2 worden aan elkaar genaaid. Aansluitend wordt het gehele oppervlak afgedekt met minimaal 25 cm schone grond, die direct kan worden ingezaaid met gras- en/of bloemenzaad om de biodiversiteit te stimuleren. De wortels van het gras en de bloemen hechten zich aan het oppervlak, waardoor er minder bodemerosie optreedt. Het depot zal hierdoor volledig worden opgenomen in de buitenruimte.


De verwachting is dat de Japanse duizendknoop in slaapstand gaat en vervolgens over enkele jaren gaat composteren. Hoelang de grond mag blijven liggen, is nog onderwerp van gesprek. Op Dupont Plantex Platinium zit 35 jaar productgarantie, zodat het langere tijd kan blijven liggen.

Bergkamen, Duitsland

Ook in het Duitse Bergkamen, vlakbij Dortmund, is Japanse duizendknoop een groot probleem. Dat heeft onder meer te maken met de kolenmijn die er lag, vertelt Helmus. 'Door de jarenlange grondwerkzaamheden heeft de exoot zich door het gebied kunnen verspreiden.' Bij de aanleg van een gigantische woonwijk moet daarmee rekening gehouden worden. Helmus: 'Eigenlijk is dat een understatement. Er wordt bijna een heel nieuw dorp uit de grond gestampt, waarbij ongeveer 200 luxe woningen als een soort Wasserstadt aan het water komen te liggen.'


Het meer waarop de woningen straks uitkijken, wordt momenteel aangelegd. Hiervoor werd een bassin gegraven van ongeveer 6 m diep met een oppervlakte van zo'n 20.000 m². Om de Japanse duizendknoop het hoofd te bieden, installeerde Rootbarrier Dupont Plantex Platinium op de bodem en tegen de wanden van het nu nog droogstaande meer. Over het onkruiddoek werd vervolgens een waterdichte bentonietmat gelegd. 'De projectontwikkelaar is bang dat de duizendknoop ooit alsnog opkomt zonder zo'n onkruiddoek. Een bentonietmat is niet gemaakt om de exoot tegen te houden. Met het Platinium-doek hebben ze in Bergkamen de zekerheid dat ze de duizendknoop kwijt zijn.' In september 2020 rondde Rootbarrier de werkzaamheden af.

Close-up van het aan elkaar naaien van het onkruiddoek
Close-up van het aan elkaar naaien van het onkruiddoek

Eigen team

De projecten in Amsterdam en Duitsland zijn de eerste twee waarbij het onkruiddoek door een speciaal team van Rootbarrier zelf geïnstalleerd werd. Helmus: 'Vanaf nu verkopen we Dupont Plantex Platinium niet alleen; we doen zelf ook een deel van de werkzaamheden. Klanten kunnen als het ware een 'duizendknoopdepot' bestellen. Dergelijke gronddepots worden speciaal aangelegd om er met Japanse duizendknoop vervuilde grond in te storten.' Door deze depots met het onkruiddoek in te pakken, zorg je dat de exoot geen kant meer op kan. Ze bieden een alternatief voor het afvoeren en/of laten vernietigen van dergelijke vervuilde grond.


'Het gaat metertje voor metertje, maar met een geoefend team kan het redelijk snel'

Een speciaal Rootbarrier-team installeert het onkruiddoek op locatie. 'Dat doen we door de stroken op de hand met een industriële naaimachine aan elkaar te naaien', vertelt Helmus. 'Voorheen legde de aannemer het doek en lijmde dat zelf aan elkaar. Nu kan een aannemer ons daarvoor bellen. De grondwerkzaamheden liggen nog steeds bij hen, maar voor de installatie van het doek komen wij dan met een team langs. We leggen het Platinium-doek en naaien het op locatie aan elkaar.'

Het aan elkaar naaien van stroken onkruiddoek is een specialistische klus, in tegenstelling tot lijmen. Dat is wat eenvoudiger, maar met een minder stevig resultaat. 'Het is lastig werk, waar vooral veel ervaring voor nodig is. Het gaat metertje voor metertje, maar met een geoefend team kan het redelijk snel gaan', zo besluit Helmus.

Sean Helmus van King Rootbarrier
Sean Helmus van King Rootbarrier
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER