Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Alweer vraag naar gebruik (chemische) onkruidbestrijdingsmiddelen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 16 december 2020
93 sec


Nederlands grootste groenvoorzieners roepen op ondanks opheffing verbod chemievrij te blijven werken

Onlangs hief de rechtbank het verbod op het gebruik van pesticiden buiten de landbouw op. Ondanks de opheffing op het chemieverbod, laten de vier grootste groenbedrijven van Nederland idverde NL, Donker Groep, Dolmans Landscaping Group en Krinkels weten chemievrije onkruidbestrijding te zullen blijven toepassen. Ze roepen andere groenbedrijven op hetzelfde te doen.


Lees ook: Opheffing chemieverbod voor professionals laat sector in verwarring achter

De voornaamste reden dat de vier groenvoorzieners de spreekwoordelijke poot stijfhouden, is het nadelige effect dat (chemische) bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat - die met de opheffing van het verbod weer gebruikt mogen worden - op milieu, mens en dier hebben.

Milieubelasting

Klaas Kiekebos directeur markt en realisatie van Donker Groep vertelt: 'Het gaat ons erom dat we geen milieubelastende middelen meer willen gebruiken. Dat zijn niet alleen middelen als glyfosaat, maar ook 'natuurlijkere' bestrijdingsmiddelen, zoals vetzuren, die ook onder het verbod vielen.' Ook daar zal Donker Groep, zo vertelt Kiekebos, niet op terugvallen.


Door straten en paden chemisch te bestrijden, verdwijnt bijna 90% van het bodemleven. Niet alleen voor het milieu heeft het nadelige gevolgen. Wanneer het regent, trekken pesticiden in grondwater en plassen, meren en rivieren. Dieren en de mensen drinken het 'gezuiverde' grondwater en krijgen zo restanten van pesticiden binnen.

'Als er een middel verschijnt dat aantoonbaar geen enkele impact op milieu, mens en dier heeft, dan kunnen we dat overwegen', vertelt Kiekebos. 'Maar vooralsnog zijn er meer dan genoeg niet-chemische alternatieven om onkruid te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van heet water/lucht of oplossingen die gebruik maken van elektriciteit.' Pesticiden werden met name voor 2016 veel gebruikt voor het bestrijden van onkruid. De afgelopen vier jaar heeft de groenbranche ingezet op verduurzaming van onkruidbestrijding door verschillende alternatieven te bedenken.

Voorbeeld

Op de vraag waarom Donker Groep de nood ziet om met een statement als dit naar buiten te treden, reageert Kiekebos: 'Goed voorbeeld, doet goed volgen. Dat blijkt ook uit de vele reacties vanuit de markt, op bijvoorbeeld de sociale media kanalen van Donker Groep waar kleinere hoveniers en groenvoorzieners heel positief op dit bericht reageren en aangeven het op eenzelfde manier aan te willen pakken.'


'Wij hopen dat andere aannemers daar ook niet op in zullen gaan, we gaan graag met deze partijen in gesprek om te kijken naar duurzame alternatieven'

Toch is er sinds de opheffing van het verbod her en der voorzichtig wel weer vraag naar het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. 'Dat zijn vooral bedrijven die, bijvoorbeeld flink geraakt door de coronacrisis, op zoek zijn naar zoveel mogelijk manieren om te bezuinigen', aldus Kiekebos. 'Wij raden dat natuurlijk ten zeerste af, en hopen dat andere aannemers daar ook niet op in zullen gaan. Met deze opdrachtgevers gaan wij graag in gesprek om naar duurzame alternatieven te kijken.'

Klaas Kiekebos, directeur markt en realisatie Donker Groep
Klaas Kiekebos, directeur markt en realisatie Donker Groep
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER