Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Werkzaamheden op begraafplaatsen: zeer secuur en muisstil

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sanne van den Hardenberg, Van de Bijl & Heierman, dinsdag 19 januari 2021
107 sec


Als inrichter van de buitenruimte is Van de Bijl & Heierman ook dagelijks te vinden op verschillende begraafplaatsen, onder andere voor het onderhoud. Ongeveer vijftien begraafplaatsen in de regio rond Opheusden worden door een vast en specialistisch team van het bedrijf bijgehouden.


De medewerkers zijn op elkaar ingespeeld en voeren de werkzaamheden op de begraafplaats uit met respect voor de overledenen. Zo wordt storend geluid vermeden door het inzetten van elektrisch materieel. Daarbij worden de werkzaamheden afgestemd op geplande begrafenissen, zodat een rouwstoet nooit geconfronteerd wordt met medewerkers die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Gezien de smalle paadjes wordt er veelal klein materieel ingezet.

Storend geluid wordt door het gebruik van elektrisch materieel vermeden

Begraven

Kerkgenootschappen met een eigen begraafplaats en gemeentes vragen Van de Bijl & Heierman om naast de onderhoudswerkzaamheden ook ontzorging aan te bieden op het gebied van begraven. Dit zijn werkzaamheden waarbij uiterste precisie vereist is, aangezien hierbij geen enkele misstap gemaakt mag worden. Bij Van de Bijl & Heierman wordt er dan ook gewerkt met een drievoudige controle. Zo wordt de melding van een begrafenis gemaild en doorgebeld naar de receptie. Hiervandaan wordt er een ontvangstbevestiging gestuurd naar de betreffende gemeente of het kerkgenootschap. Vanuit de receptie wordt de melding telefonisch en per e-mail doorgezet naar de betreffende uitvoerder. De uitvoerder neemt vervolgens contact op met de begrafenisondernemer om te vragen naar bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan het voorlopen bij een rouwstoet of religieuze wensen. Indien gewenst, kan ook het contact met de steenhouwer verzorgd worden, zodat het graf gereed is voor het plaatsen van het monument.


Ruimen

Regelmatig krijgt Van de Bijl & Heierman het verzoek van gemeentes of kerkgenootschappen om over te gaan tot het ruimen van graven. Dit zijn werkzaamheden die uiterst respectvol en secuur dienen te gebeuren. Uiteraard vraagt dit om een goede geestelijke gesteldheid van de medewerkers die deze werkzaamheden op zich nemen.


Voordat de graven worden geruimd, wordt er eerst een lange procedure gevolgd. Zo wordt de grafrechthebbende op de hoogte gesteld van de door de gemeente of het kerkgenootschap gemaakte plannen. Tevens wordt er een jaar van tevoren bij het graf een bordje geplaatst waarop kenbaar wordt gemaakt welke werkzaamheden aanstaande zijn. Door het bordje rond de feestdagen te plaatsen, wordt geprobeerd om alle nabestaanden te bereiken. Na deze maanden van voorbereiding wordt er overgegaan tot het opgraven van de stoffelijke resten. Dit gedeelte van de begraafplaats wordt afgeschermd, zodat bezoekers het zicht op deze werkzaamheden wordt ontnomen. Vervolgens wordt graf voor graf leeggehaald, om de stoffelijke resten te herbegraven in een verzamelgraf. De werkzaamheden zijn voor de medewerkers hiermee afgerond.

Werkzaamheden worden afgestemd op geplande begrafenissen, zodat een rouwstoet nooit geconfronteerd wordt met onderhoudswerkzaamheden

Opzetten padenstructuur

Het ruimen van graven kan aanleiding zijn om de padenstructuur op een begraafplaats te wijzigen. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd door de infratak van Van de Bijl & Heierman, in nauwe samenwerking met het team dat onderhoudswerkzaamheden uitvoert op de begraafplaats. Graag denken wij mee over de inrichting en vormgeving van dit gedeelte van de begraafplaats. Met onze jarenlange ervaring voorzien we u graag van een passend advies, waarbij rekening wordt gehouden met de hoeveelheid onderhoudswerkzaamheden, de bereikbaarheid van de graven en voldoende ruimte om grafwerkzaamheden te kunnen uitvoeren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER