Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Maatregelenpakket aanbesteden belooft betere rechtsbescherming ondernemers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 15 februari 2021
94 sec


MKB-Nederland en VNO-NCW tevreden over stappen staatssecretaris Keijzer

Het kabinet gaat de aanbestedingspraktijk van overheden verder professionaliseren. Het doel van het maatregelenpakket, dat onlangs naar de Tweede Kamer werd gezonden, is 'betere rechtsbescherming voor ondernemers en ook meer kansen voor het MKB op opdrachten' aldus staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

In februari 2019 sprak staatssecretaris Keijzer onder meer directeur Jan Vrij van AH Vrij over knelpunten rondom aanbestedingen
In februari 2019 sprak staatssecretaris Keijzer onder meer directeur Jan Vrij van AH Vrij over knelpunten rondom aanbestedingen

Lees ook: Staatssecretaris Monica Keijzer op bezoek bij AH Vrij: Clusteren is een slecht idee

Nederlandse gemeenten geven jaarlijks gemiddeld bijna de helft van hun budget uit aan de inkoop van bijvoorbeeld groenonderhoud, openbare verlichting of straatnaamborden. In totaal besteden overheden er jaarlijks ruim 70 miljard euro aan.

Helaas verlopen lang niet alle aanbestedingen zonder problemen. Veel ondernemers krijgen bijvoorbeeld te maken met onredelijke inschrijvingseisen en verkeerde of onduidelijke procedures. Aanscherping van de Aanbestedingswet moet ervoor zorgen dat ondernemers beter hun recht kunnen halen.

Maatregelenpakket

De maatregelen zien toe op het proces voor en nadat er is ingeschreven op de opdracht. Bijvoorbeeld als een ondernemer tijdig klaagt over het ontwerp van de aanbesteding. Alle aanbestedende diensten worden straks verplicht om een klachtenloket voor aanbestedingen te hebben. Ondernemers kunnen zo fouten in een aanbestedingsprocedure beter aankaarten. Een onafhankelijke Commissie van Aanbestedingsexperts kan adviezen geven over klachten van ondernemers.


Aanbestedende diensten moeten straks een klachtenloket voor aanbestedingen hebben

Aanbestedende diensten moeten ook hun selectie- en gunningsbeslissingen beter gaan motiveren. Ondernemers ontvangen zo een duidelijkere uitleg waarom hun inschrijving niet heeft gewonnen. Voor selectie- of gunningsbeslissingen komt er een pilot waarbij onafhankelijke experts een rol krijgen bij de klachtenloketten; ook zal de motiveringsplicht bij deze beslissingen worden aangescherpt.

Gids Proportionaliteit

Ook onderdeel van het voorstel van staatssecretaris Keijzer is een aanpassing van de zogenoemde Gids Proportionaliteit. Ondernemers die klachten bij de rechter leggen over een aanbesteding, worden nu nog vaak verweten dat ze te laat zijn, aldus het MKB. Hierdoor worden de bezwaren niet meer inhoudelijk behandeld. Door de aanpassing in de Gids Proportionaliteit, komt daar nu meer ruimte voor.


Monitoring en evaluatie

De aanpassingen zijn tot stand gekomen na overleg tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, MKB-Nederland, VNO-NCW, diverse aanbestedende diensten en betrokken brancheorganisaties. MKB-Nederland en VNO-NCW schrijven tevreden te zijn over de stappen van staatssecretaris Keijzer.


Aanbestedende diensten moeten hun selectie- en gunningsbeslissingen beter gaan motiveren

Afgesproken dat aanbestedende diensten de afhandeling van klachten moeten gaan monitoren en hierover rapporteren, aldus het MKB. Ook zal de effectiviteit van de genomen maatregelen bezien worden in een evaluatie, twee jaar na de inwerkingtreding van de wet.

Het kabinet zet het de laatste jaren meer in op de verbetering van de aanbestedingsprocessen. Dat gebeurt naast dit maatregelenpakket met (het vervolgprogramma van) Beter Aanbesteden.

Begin maart sprak Stad + Groen Jan Vrij en Tjeerd Grünbauer over het nieuwe maatregelenpakket. Jan Vrij is directeur AH Vrij Groen, Grond en Infra en voorzitter van de sectie Grondverzet en Cultuurtechniek van Cumela. Tjeerd Grünbauer is advocaat aanbestedingsrecht bij Van Veen Advocaten. Bekijk het filmpje hieronder.


Bronnen: Rijksoverheid, MKB

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER