Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gaatje in de stoeprand gaat stedelijke verdroging tegen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 24 februari 2021
72 sec


Nieuwe nominatie Gouden Gieter voor Kerb-IT

Veel gemeenten worstelen met verdroging van het stedelijk gebied. Jarenlang was het motto regenwater moet je zo snel mogelijk afvoeren. Maar de waarde van water is de afgelopen zomers pijnlijk duidelijk geworden in de groensector.


Kerb-IT van Struyk Verwo Infra is bedacht om verdroging in stedelijk gebied tegen te gaan door vooral kleine buien - 90% van de totale neerslag - op te vangen en te laten infiltreren. Water dat op straat is gevallen kan langzaam worden afgegeven aan groenperken of boomwortels die onder het trottoir liggen. Op deze wijze wordt een groot deel van de natuurlijk waterkringloop op een slimme en eenvoudige manier hersteld.

Productmanager Frank Kolderie van het bedrijf laat weten: 'Het openbaar groen wordt met dit systeem via de onderzijde van hemelwater voorzien via capillaire werking. Dit is een geheel nieuwe benadering van het probleem dat na een periode van droogte (regen)water moeilijk van bovenaf de grond kan indringen en dan naar de riolering spoelt of verdampt. De waterinfiltratie verloopt rustig wat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk straatvuil afkomstig van straatstenen niet in de bodem terecht komt. We straten daarvoor poreuze strekstenen met 10 mm klik boven de rijbaan. Bij piekbuien kan het overtollige water via de normale trottoirkolken afgevoerd worden.'

90% van de neerslag bestaat uit normale buien, dit water kan via de Kerb-IT worden geïnfiltreerd bij boomspiegels of gemeentelijk groen

Pilotproject

In de gemeente Halderberge is begin dit jaar Kerb-IT aan beide zijden van een groenperk aangelegd. Door middel van vochtsensoren en sofware van Connected Green wordt hier dagelijks gemeten of er voldoende water voor de beplanting beschikbaar is of dat er actie moet worden ondernomen door groenbeheer. Dit wordt vergeleken met een nabij gelegen groenperk zonder Kerb-IT die naar verwachting droger zal staan. Op basis van deze proef zal kunnen worden aangeven hoeveel de gemeente jaarlijks kan besparen op water.


Gouden Gieter

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan voor de tweede maal op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Geef je dan nu hier op.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER