Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Aanleg eerste Urban Oases van start in Achterhoek

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 11 maart 2021
70 sec


Internationaal opgeschaald beloven de "hightech" groene longen de leefbaarheid in steden te verbeteren

De kop is eraf. Op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft is een begin gemaakt met de eerste, uiteindelijk 300 vierkante meter beslaande Urban Oases. Dit is het prototype voor een stadspark waarin innovatieve technologieën de omgeving schoner en duurzamer maken. Bedenker Nico Wissing roept belangstellenden, zoals bedrijven, stedenbouwkundigen en wetenschappers op zich aan te sluiten.


'Wereldsteden hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de gigantische vervuiling waarmee zij kampen', schrijft landschapsontwerper Nico Wissing, brein achter de Urban Oases. 'Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.' Het project zal internationaal worden opgeschaald om de leefbaarheid in steden te verbeteren.De Urban Oases is een modulair systeem dat naar behoefte van de steden kan worden uitgebreid.

Divers groen tot fijnstofmagneet

Het spiksplinternieuwe stadspark in Ulft, en de andere Urban Oases die op termijn zullen volgen, helpen de omgeving schoner en duurzamer te maken middels allerlei nieuwe technologie. Zo zuivert een fijnstofmagneet vervuilde lucht (25.000 tot 40.000 m³ per uur), wordt er ook regenwater omgezet in drinkwater, stroom opgewekt met zonne-energie en met speciaal gesteente CO₂ opgevangen. Sensoren scannen continu verschillende omstandigheden, zoals de luchtkwaliteit, en zetten aan de hand van die metingen de diverse technologieën in gang.


Nico Wissing
Nico Wissing
Naast de technologieën, dragen de bomen, bloemen en planten zelf natuurlijk ook een steentje bij; onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren, te verkoelen en de biodiversiteit te vergroten. Als ontmoetingsplaats voor bewoners, beloven de Urban Oases ook bij te dragen aan de sociale samenhang.

Open systeem

Wissing werkt voor de Urban Oases samen met de Achterhoekse maakindustrie en wetenschappers als de Delftse hoogleraar Bob Ursem. Wissing: 'We gaan een jaar experimenteren en roepen bedrijven en wetenschappers op om mee te doen. Het is een open systeem, waarbij we iedereen uitnodigen om mee te ontwikkelen en samen kennis op te doen.' Ook basisschoolleerlingen worden bij de Urban Oases betrokken om hen bewust te maken van hoe de natuur.


De provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs investeren gezamenlijk in de eerste fase van Urban Oases. Er zijn inmiddels ruim twintig Achterhoekse bedrijven bij het project betrokken en diverse opleidings- en kennisinstituten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER