Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een eeuw Boomrooierij Weijtmans

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jopie Bijl, woensdag 24 maart 2021
132 sec


Eeuwfeest in het teken van meer bomen in Nederland

Een groots eeuwfeest - dat was wat Kees Weijtmans voor ogen had om deze mooie mijlpaal van het familiebedrijf te vieren. Corona zette daar een streep door, maar Weijtmans vond een innovatieve manier om deze bijzondere gelegenheid niet zomaar voorbij te laten gaan. Hij zet zich gedurende het jubileumjaar in voor het duurzaam vergroten van het bomenarsenaal in Nederland.


Dit jaar viert Boomrooierij Weijtmans haar honderdjarig bestaan. Honderd jaar, dat doe je niet zomaar. Als specialist in het rooien en snoeien van bomen werkt het bedrijf continu aan innovatie. Dat zie je onder andere terug in het moderne machinepark en de goed opgeleide medewerkers, waarmee Weijtmans een vooraanstaande positie heeft verworven. Dat kan alleen door continu vooruit te kijken en alle zaken professioneel te organiseren.

Samenwerken om klimaatdoelen te halen

Er zijn enorm veel partijen die zich bezighouden met de natuur, en net zoveel ideeën voor het inrichten van de leefomgeving en de ruimtelijke omgeving. Denk aan het creëren van ruimte voor groene recreatie, het biodiverser maken van de natuur, het inzetten van innovatieve technieken voor bomen in stadsgebieden enzovoorts. Meer en nieuwe bomen planten is een belangrijke oplossing voor de klimaatproblematiek. De droom van Weijtmans is dan ook: daadwerkelijk meer bossen en meer bomen de grond in, de levenscyclus van elke boom optimaal benutten, een maximale CO2-opbrengst gedurende de levensfase van de boom en aan het einde hiervan een duurzame inzet van hout en restmaterialen. Daarom wil hij ketenpartners met elkaar verbinden om tot resultaat te komen. Laten we hiervoor gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.


Meer en nieuwe bomen planten is een belangrijke oplossing voor de klimaatproblematiek

Meer bomen de grond in

'Niet praten, maar doen', is een typische uitspraak van Weijtmans. Hij ondersteunt de plannen van de overheid om 10 procent meer bomen en bossen te realiseren in 2030. Dat betekent het aanplanten van 100.000 hectare bos. Dat is een mooie doelstelling, maar hoe zorgen we dat deze plannen ook werkelijk worden uitgevoerd? Omdat Weijtmans van aanpakken houdt, nam hij het initiatief tot de Bomen Nederland Studenten Challenge. Hbo-studenten op het vakgebied worden uitgedaagd om creatieve en concrete plannen te maken, uitvoerbare plannen voor de aanplant van meer bomen en bossen in Nederland.


Studenten en toekomstig beleid

De studententeams van de hbo-vakopleidingen BUAS Breda, HAS Den Bosch, Van Hall Larenstein Velp en Aeres Almere en Dronten worden gevraagd om out of the box te denken en creatieve plannen te onderbouwen met haalbaarheidsstudies, zodat het niet bij plannen blijft. De beleidsmakers en uitvoerders van de toekomst krijgen de mogelijkheid om mee te denken over die toekomst door het bedenken van maakbare plannen om het bomenarsenaal in Nederland uit te breiden.


Bomen Nederland Studenten Challenge

In januari ging de Studenten Challenge officieel van start tijdens een livestream-event waarin de onafhankelijke vakjury zich voorstelde aan de studententeams. Weijtmans overhandigde als initiator symbolisch een bomenspade aan de voorzitter van de jury, Maarten Willemen van de vereniging voor inlands hout, AVIH-PEFC.


Samen met een team deskundige specialisten uit de bos- en houtwereld zetten zij zich in om de studenten te begeleiden bij het uitwerken van hun ideeën. Op 17 juni zullen de drie beste teams hun plannen presenteren aan de jury, die vervolgens beslist welk team de hoofdprijs van € 4000 in de wacht sleept. Hopelijk kan de ontknoping plaatsvinden tijdens een live-event, maar dat is nog even afwachten.

Een boom voor een boom

Naast deze studentenchallenge organiseert de jubilerende boomrooier vanaf maart de actie 'Een boom voor een boom'. Gedurende deze actie, die tot december 2021 loopt, schenkt Boomrooierij Weijtmans een nieuwe boom aan iedere particuliere klant die opdracht geeft om bomen te rooien. Zo neemt Boomrooierij Weijtmans haar verantwoordelijkheid.


Er wordt veel gesproken over klimaatdoelen en de aanplant van bomen. Deze jubileumacties sluiten naadloos aan bij de filosofie van Boomrooierij Weijtmans: niet alleen meer bomen de grond in, maar zorgen voor goed doordachte en uitvoerbare plannen om zowel de kwantiteit en de kwaliteit als de circulariteit van bomen in de toekomst te waarborgen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER