Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onderzoek WUR: Tiny Forest is een bron van biodiversiteit

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 7 april 2021
89 sec


Onderzoekers delen tussentijdse resultaten

Een Tiny Forest is een bron van biodiversiteit, helpt tegen hittestress en legt CO₂ vast. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) in een tussentijdse conclusie. Sinds 2017 onderzoeken Fabrice Ottburg en Dennis Lammertsma in samenwerking met vrijwilligers de effecten van een mini-stadsbos. Ottburg deelde de tussentijdse conclusies in een webinar ter ere van het vijfjarig bestaan van het initiatief Tiny Forest in Nederland.

Foto: Snoek Puur Groen
Foto: Snoek Puur Groen

Lees ook: Drachten krijgt biodivers Tiny Forest

Sinds 2017 onderzoeken Ottburg, Lammertsma en een groep vrijwilligers elf mini-stadsbossen om een beeld te vormen van de ecologische effecten van Tiny Forests. Hierbij stellen de vrijwilligers maandelijks vast hoeveel verschillende plant- en diersoorten er in het gebied leven en wordt er gekeken naar de effecten op bijvoorbeeld temperatuur en CO₂-opslag.

Voorlopige onderzoeksresultaten

Ottburg laat in het webinar weten dat een Tiny Forest gemiddeld 127,5 kg CO₂ per jaar vastlegt met de verwachting dat dit meer wordt in de komende jaren, er 934 verschillende plant- en diersoorten leven en het minibos helpt om de temperatuur van de bodem omlaag te krijgen. De resultaten verschillen per Tiny Forest; het oudste mini-stadsbos, Het Groene Woud in Zaanstad, bevat veruit de meeste diersoorten en legt jaarlijks 630 kg CO₂ vast ten opzichte van een Tiny Forest in Almere, die blijft steken op 4 kg CO₂ per jaar - dit zou te wijten zijn aan vandalisme en diefstal.


Tiny Forest-projectleider Daan Bleichrodt van IVN Natuureducatie hoopt de komende jaren nog veel meer minibossen aan te planten en niet alleen in Nederland. Bleichrodt: 'Ons doel voor de komende vijf jaar is om in ieder land van Europa een Tiny Forest te realiseren. In België en Engeland zijn ze in ieder geval al flink aan de slag.'

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een mini-stadsbos ter grootte van een tennisbaan (200 tot 250 vierkante meter) waarop 600 bomen van 40 verschillende inheemse soorten groeien. De bodem van dit stukje minibos wordt afgedekt met een dikke mulchlaag en tapijttegels zodat onderzoekers gestructureerd het gebied uit kunnen kammen. Doel van zo'n stadsbos is om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit, maar ook om jongeren dichter bij de natuur te krijgen en een ontmoetingsplek te vormen voor buurtbewoners. Daan Bleichrodt van IVN Natuureducatie haalde het concept Tiny Forest naar Nederland en schreef er een boek over.

Kritiek

Er heerst ook kritiek op het concept van een minibos in de stad. Duurzaamste hovenier van 2019 Tinka Chabot schreef eerder in dit vakblad: 'Er wordt volledig voorbijgegaan aan alle ecologische én bosbouwkundige principes. Door de afwezigheid van inhoudelijke kennis zijn dit soort projecten helaas gedoemd te mislukken.'

Lees ook: Tiny Forest "De Schalkjes" siert het Haarlemse Schalkwijk

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Bert Vermeijden
Wednesday 30 June 2021
Leuk, een slager die zijn eien vlees keurt. Wij van WC eend.......

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER