Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Europees LIFE-project zoekt ecologische oplossing voor aanpak eikenprocessierups

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, Limagrain, dinsdag 27 april 2021
79 sec


Zonder inzet van biociden de overlast van de eikenprocessierups terugdringen. Dat is het doel dat verschillende Nederlandse en Belgische overheden zich hebben gesteld in het Europese proefproject LIFE. De samenwerking moet natuurlijke oplossingen opleveren om de rups op verantwoorde wijze effectief te bestrijden en te beheersen. Proefbermen van de gemeente Sittard-Geleen werden in dit kader onlangs al ingezaaid met Staygreen 2, het biodiversiteitsmengsel van Limagrain Advanta voor de ecologische aanpak van het eikenprocessierupsprobleem.

Het beoogde beeld van een bermvegetatie met Staygreen 2 EPR
Het beoogde beeld van een bermvegetatie met Staygreen 2 EPR

Het vijfjarige project is een initiatief van de provincies Antwerpen, Belgisch-Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, de gemeente Sittard-Geleen en het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Om gezondheidsklachten door de eikenprocessierups tot een minimum te beperken, streven zij naar de meest ecologische vorm van beheer: de leefomgeving van de rups aantrekkelijker maken voor zijn natuurlijke vijanden. Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen moeten helpen nesten en populaties van eikenprocessierupsen drastisch in te dammen.

Onderzoek naar duurzame alternatieven

Een op eikenbladeren gespoten biocide (biologisch bacteriepreparaat) doodt de processierups nog voordat de overlast veroorzakende brandharen zijn ontwikkeld. Alhoewel deze methode zeer effectief is, voelde de gemeente Sittard-Geleen de noodzaak om onderzoek te doen naar meer duurzame, ecologische en betaalbare alternatieven. Op proefveldlocaties in Sittard-Geleen, Born, Meerssen, Maastricht, Heerlen en Brunssum gaan de gemeente en de universiteiten van Hasselt en Antwerpen na hoe effectief bermvegetaties kunnen zijn in het aantrekken van sluipwespen en sluipvliegen. Deze natuurlijke vijanden leggen hun eitjes in de rupsen, waarna hun larven de eikenprocessierupsen van binnenuit opeten.


Biologisch evenwicht

Advanta leverde het speciale bloemen- en kruidenmengsel waarmee de proefvelden zijn ingezaaid. Het gaat om Staygreen 2 EPR, recentelijk nog bekroond met de Plantum-duurzaamheidsprijs van de Nederlandse veredelingssector. Op andere locaties in Nederland en Vlaanderen monitort het LIFE-project ook andere bermtypes. Verschillen in grondsoort, de standplaats van de eiken en (a)biotische factoren dragen zo bij aan genuanceerd onderzoek. De periode van vijf jaar monitoren is nodig om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de populatietoename van natuurlijke vijanden, want biologisch evenwicht bouw je uiteraard niet in een jaar tijd op. Maar de impact van deze natuurlijke beheersoplossing zal uiteindelijk vele malen groter zijn dan symptoombestrijding met biociden of wegzuigen, want de eikenprocessierups is een inheemse soort, dus die krijg je hier niet zomaar weg.


Het Europese LIFE-project is in september 2020 van start gegaan en focust op bermbeheer, het ophangen van mezenkasten en het uitzetten van de grote poppenrover.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER