| |||||||||||||
Een greep uit 'groene' projecten in de openbare ruimte Beheer en onderhoud buitenruimten en Rijkscomplexen AssenKrinkels heeft op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding de aanbesteding 'Beheer en onderhoud van de buitenruimten en Rijkscomplexen' aangenomen voor het perceel Assen. In de tenderfase is door de tenderafdeling een plan van aanpak opgesteld wat als beste overeenkwam met de verwachtingen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).De samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf vindt plaats op basis van kwaliteitsmanagement. Krinkels speelt in op innovatie en verduurzaming van de buitenruimte. Dit om de bebouwde omgeving op Rijkscomplexen zo optimaal mogelijk te beheren, te onderhouden én verbeteren. Het werken op terreinen van Defensie en het Rijk vergt extra toegangs- en veiligheidsvoorschriften. Krinkels gaat inzetten op integraal beheer van het perceel$GAssen%G, waardoor niet uitsluitend per discipline of afdeling naar de opgave wordt gekeken, maar vanuit verschillende disciplines en invalshoeken. Daarmee wordt de buitenruimte zoveel mogelijk als één geheel beheerd, rekening houdend met de levensduur van de aanwezige beheerobjecten. Het integraal beheer van het areaal resulteert in een kwalitatief goed functionerende buitenruimte voor de Rijks- en Defensiecomplexen en efficiënt onderhoud. Bovendien draagt het integraal benaderen en managen van de, in de buitenruimte, aanwezige beheerobjecten bij aan een transparanter en eenduidiger beheerproces. De aannemer denkt proactief mee over de verbetering van het areaal ten opzichte van de bestaande situatie, denk hierbij aan klimaatbestendigheid en biodiversiteit binnen terreinen van Defensie en het Rijk.
Natuurlijke bedrijfstuin in Hengelo: een visitekaartjeVoor Proviel, adviseurs & ingenieurs openbare ruimte, in Hengelo is een natuurlijke bedrijfstuin gerealiseerd. De tuin is voorzien van veel bloeiende, vaste planten en grassen met kleuren die afsteken tegen de materialen van het strakke bedrijfspand. Deze combinatie zorgt voor een kleurrijk geheel.De hagen van Carpinus rondom de parkeerplaatsen zijn voorgeschreven op het bedrijventerrein. Deze haag is in het geheel gecombineerd met (blog)hagen van Prunus lusitanica "Angustifolia", voor het wintergroene geraamte van de tuin. In de borders is een beregeningssysteem aangelegd. Als ondernemer wil je dat je klant een goed gevoel heeft bij jouw bedrijf en zich prettig en vertrouwd voelt in de bedrijfsomgeving. Als een soort visitekaartje kun je met de juiste bedrijfstuin jouw identiteit uitstralen én het werkplezier van je medewerkers vergroten.
Staatsbosbeheer overlaagt asfalt met StabupBestaande (asfalt) paden worden tegenwoordig steeds vaker vervangen door paden van natuurlijke materialen. Dit geldt ook voor Staatsbosbeheer, die het eerder geasfalteerde Koepad op buitenplaats Elswout een natuurlijkere invulling wilden geven. Elswout is een circa 85 hectare groot landgoed bij Overveen in eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een van de oudste, bewaarde landgoederen in Nederland met een parkachtige begroeiing en historische gebouwen.Complete vervanging van het asfaltpad, dat dwars door een beukenlaan loopt, bleek hier niet mogelijk door de ingroei van wortels. Hierom is de asfalt toplaag van het wandelpad overlaagt. Dat is gedaan met het nieuwe product Stabup: speciaal ontwikkeld voor het overlagen van bestaande asfaltpaden, schelpenpaden en ondoorlatende halfverhardingspaden op plaatsen waar complete vervanging technisch of financieel niet haalbaar is. Stabup kan met een spreidmachine of handmatig worden aangebracht in een laagdikte van 50 mm. Deze toplaag blijft flexibel en beweegt mee met de bestaande ondergrond. Hierdoor worden scheurvorming door wortelopdruk en oneffenheden voorkomen. Stabup is een CO₂-neutrale, natuurlijk gebonden verharding die door ecoDynamic is ontwikkeld voor zwaarder belaste parkeerterreinen, pleinen, fiets- en voetpaden. Daarnaast kan het gebruikt worden om oud en/of versleten asfaltpaden te overlagen, waardoor die beter in de 'groene' omgeving passen. Indien Stabup verwijderd dient te worden, is het product gescheiden op te nemen van de oorspronkelijke verharding en kan direct worden hergebruikt op een andere locatie. Indien Stabup verwijderd dient te worden, is het product gescheiden op te nemen van de oorspronkelijke verharding en kan direct worden hergebruikt op een andere locatie.
Laatste groene hand aan gerenoveerde Nijmeegse St. AnnastraatDe St. Annastraat in Nijmegen werd in 2020 vanaf het centrale Keizer Karelplein tot aan het spoor opnieuw ingericht. 'Toen deze civiele werkzaamheden afgerond waren, hebben wij in opdracht van de Dar de plantvakken opnieuw aangeplant', vertelt Arie Bal van Donker Groep. Bal was als projectleider nauw betrokken bij de uitvoering.Omdat de St. Annastraat beschermd stadsgezicht is, mochten er niet zomaar soorten worden aangeplant. 'Vanuit de commissie beeldkwaliteit is de eis opgelegd om de middenbermen te vergroenen met soorten uit de tijd van de 19e eeuwse stadsuitbreiding', vertelt Bal. 'De laagblijvende, bodembedekkende rozen, Rosa 'Sexy Lady', in combinatie met Crocosmia 'Lucifer', die we in de berm hebben geplant, passen hier uitermate goed bij.' De middenberm werd afgestrooid met een laag van ~5 cm Miscanthus-snippers. 'Dat stimuleert het bodemleven en bevordert de waterhuishouding in de grond.' Ook onderdrukken de snippers onkruidgroei. 'De St. Annastraat is een drukke weg en intensief onderhoud zoals achtmaal per jaar onkruid wieden, is daar niet wenselijk', aldus Bal. De overige plantvakken - die aan de weerzijden van de weg - zijn aangeplant met Diervilla sessilifolia 'Butterfly', Caryopteris x clandonensis 'Haevenly Blue', Hedera helix Arorescens en Hyndrangea anomala subsp. Petiolaris. 'Dit zijn vlindervriendelijke soorten die tegen een stootje kunnen.' Heb jij ook een leuk project dat past in onze groene parade? Mail dan naar lieke@nwst.nl o.v.v. 'Projectenparade Stad + Groen' en vraag een invulformulier op.
Tip de redactie |
|