Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Geen aandacht aan besteden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 4 juni 2021
87 sec


Wat doen professionals in deze sector? Zorgen voor groen? Ja, dat klopt, maar ook weer niet. Veel professionals in de sector zijn een groot deel van hun tijd bezig met het edele spel van aanbesteden. Goed beschouwd is aanbesteden een soort sport die je alleen goed kunt beoefenen door eerst ontelbare keren op je bek te gaan. De ene keer schrijf je te hoog, dan weer te laag. Voor inkoopambtenaren is het spel niet minder complex. Bijna dagelijks worden er rechtszaken en kortgedingen gevoerd of komt de beschamende mededeling op Aanbestedingskalender.nl: 'Niet gegund wegens materiële fout'. Ondanks het feit dat we dagelijks bezig zijn met aanbesteden en er duizenden voorbeelden voorhanden zijn, gaan er dus tal van tenders rücksichtslos op hun bek.


Goed beschouwd is aanbesteden een soort sport die je alleen goed kunt beoefenen door eerst ontelbare keren op je bek te gaan

Ook de winst bij deze vorm van sport is opmerkelijk te noemen. Gaat het bij een echte sport om het mooiste of snelste resultaat, bij aanbesteden gaat het gewoon om de laagste prijs. Natuurlijk hebben wij in onze wijsheid verzonnen dat we voldoende handicaps in het aanbestedingsproces inbouwen: plannen van aanpak, nota's van inlichtingen. Dikke pakken papier en indrukwekkende flowcharts worden geüp- en gedownload om het vooral maar eerlijk te laten lijken.

Gaat het bij een echte sport om het mooiste of snelste resultaat, bij aanbesteden gaat het gewoon om de laagste prijs

Wat zijn de trends in deze sector? Dat is moeilijk een op een vast te stellen. De prijzen lijken omhoog te gaan - een trend die omgekeerd evenredig is aan het dalende aantal inschrijvers. Logisch: als aannemers het idee hebben dat hun portefeuille vol is, verdwijnt de noodzaak om achter slecht betaald bulkwerk aan te gaan. Is dat een trend die gekeerd moet worden? Ik denk het wel. In de Haagse politiek wordt op dit moment gepleit voor dualisme en meer transparantie. Bij aanbesteden lijkt daar weinig sprake van. Daar worden de rookgordijnen die om een gunning worden opgetrokken alleen maar dikker en ondoorzichtiger. En zoals een oudere aannemer verzuchtte: 'Vroeger hoorde je nog weleens iets in de wangelgangen als de enveloppen werden opengeritst. Dat is er ook niet meer bij.'

Natuurlijk staat het iedere ondernemer vrij om naar de rechter te stappen als de uitslag van een aanbesteding hem niet bevalt. Maar dat is wel een instrument waar de gemiddelde ondernemer niet snel gebruik van zal maken, zeker een mkb-ondernemer niet. Mijn idee zou zijn meer transparantie in het complete proces. En een betere bescherming van ondernemers. Op die manier wordt aanbesteden weer een sport waarbij je ook kunt winnen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER