Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Almeerse Stadsboerderij koopt eerste elektrische H2trac-trekker op waterstof

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 3 juni 2021
102 sec


EOX-175 belooft in 2022 te rijden op lokaal geproduceerde, groene waterstof

Onlangs verkocht het in Arnhem gevestigde H2trac hun eerste elektrische waterstoftrekker EOX-175. Het bedrijf gaat de innovatieve trekker de komende maanden bouwen en hopen het begin 2022 bij de koper, Stadsboerderij Almere, af te leveren, zo vertelt directeur H2trac Peter-Jan van Ham aan Stad+Groen.

Lees ook: Niet het molecuul, maar de toegevoegde waarde van waterstof moet tellen!


H2trac ontwikkelde de EOX-175, die vanaf de eerste fase werd opgetekend als een elektrisch aangedreven trekker, in samenwerking met zeven Nederlandse akkerbouwers. Er is dus geen sprake van een aftermarket-ombouw waardoor aandrijving met een mengsel van een diesel en waterstof mogelijk is, zoals bij de bi-fuel-trekker van New-Holland (lees daarover hier meer). Volgens H2trac is de EOX-175 's werelds eerste elektrische trekker die dankzij de waterstofcel volledig op waterstof kan rijden.

100% waterstof

Het is niet de eerste EOX-175 die H2trac verkoopt, maar wel de eerste met een waterstof range-extender. Dankzij zo'n range-extender - die een dergelijke, krachtige trekker volgens Van Ham in de praktijk eigenlijk altijd nodig heeft - kan er tijdens het rijden elektriciteit geproduceerd worden. Zo wordt de actieradius van het voertuig aanzienlijk vergroot.


'Waterstoftrekker rijdt straks 100% op groene waterstof'

Voor de extender kun je een dieselgenerator gebruiken, maar, zo zegt Van Ham, 'natuurlijk liever niet. Dan heb je namelijk nog steeds met CO₂-uitstoot te maken.' Bij de EOX-175 voor de Stadsboerderij wordt die 'on-the-go' elektriciteit gehaald uit de vier waterstofcilinders op de trekker, legt de directeur uit. Die waterstof wordt met de brandstofcel opgezet naar elektriciteit voor de batterij en de elektromotor. Deze waterstoftrekker rijdt straks dus volledig op waterstof.

Peter-Jan van Ham (directeur H2trac) en broer Paul van Ham (landbouwkundig engineer bij H2trac).
Peter-Jan van Ham (directeur H2trac) en broer Paul van Ham (landbouwkundig engineer bij H2trac).

Duurzame stadsboerderij

Stadsboerderij Almere is een biodynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. Eigenaren Tom Staat en Tineke van den Berg beheren de graasgebieden en akkers, die verspreid liggen in en rond Almere, zoveel mogelijk op milieuvriendelijke wijze. Volgens Staat past de waterstoftrekker dan ook perfect bij zijn bedrijf: 'Wij willen zelfvoorzienend zijn en zo schoon en zuiver als mogelijk. Een grote systeemfout is het dieselverbruik. Waterstof staat al jaren op onze verlanglijst, maar niemand kon het realiseren. Wij zijn dan ook blij dat we de eerste in Nederland zijn met deze innovatieve waterstoftractor.'


'Dieselverbruik is grote systeemfout'

De waterstoftrekker, die naar verwachting begin volgend jaar in Almere wordt afgeleverd, zal rijden op groene waterstof: opgewekt door de elektrolyse van water met groene energie. Daarbij komt, in tegenstelling tot grijze en blauwe waterstof, geen CO₂ vrij. 'Dat is ook voor volgende varianten het doel', aldus Van Ham. Het is de bedoeling dat de groene energie die hiervoor nodig is door Staat zelf lokaal wordt opgewerkt. Specifiek door het zonnepark op voormalige vuilstort Braambergen in Almere', zo vertelt Van Ham.

Toekomst voor tractoren

'Waterstof heeft absoluut een toekomst als energiebron voor tractoren', vertelt Van Ham. 'Coöperaties van boeren kunnen dan samen een paar waterstoftractoren en een hydrolyser aanschaffen en daar gezamenlijk gebruik van maken. Die hydrolyser (waarmee met water en energie waterstof gemaakt wordt, red.) kan aangedreven worden met stroom uit hun eigen zonnepanelen of windmolens. Dan is de cirkel rond.'


De groene, zonne-energie voor de productie van waterstof zal lokaal, in Almere worden opgewekt

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER