Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het welzijn van kinderen kan niet zonder speelruimte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton, maandag 26 juli 2021
102 sec


Hoeveel belang hechten gemeenteambtenaren anno 2021 aan het welzijn van kinderen? Die vraag stelt directeur Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton in een column voor Stad+Groen. En wat voor speelkansen en -ruimten hebben kinderen eigenlijk nodig om zich gelukkig te voelen?

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton
Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton

Ik weet nog goed dat ik als ambtenaar van de gemeente Amsterdam de ambtseed aflegde, alweer de nodige jaren geleden. Een onderdeel van deze eed is de zin: 'Ik zal mij inzetten voor de rechten en het welzijn van alle burgers van Amsterdam.' Net als voor de meesten van mijn toenmalige collega-ambtenaren was dit voor mij meer dan een symbolische eed. Het was een oprechte en expliciete verklaring, waarmee ik kenbaar maakte dat ik me wilde inzette voor - in mijn geval - het geluk en welzijn van alle kinderen in deze prachtige stad. Maar hoe gaan gemeenteambtenaren daar anno 2021 in heel Nederland mee om? Hoeveel belang hechten zij aan het welzijn van kinderen? En wat betekent dat concreet voor de speelkansen en speelruimte die kinderen nodig hebben om zich gelukkig te voelen?

'Kinderen hebben behoefte aan veiligheid, geborgenheid en liefde, maar ook aan uitdaging, avontuur, vrijheid en autonomie'

Wie het welzijn van kinderen serieus neemt, weet dat kinderen behoefte hebben aan veiligheid, geborgenheid en liefde, maar ook aan uitdaging, avontuur, vrijheid en autonomie. Via het vrije spel, oftewel buiten spelen, kunnen deze pedagogische hoofdingrediënten voor een gelukkige jeugd in de praktijk worden gebracht. En toch zijn voldoende speelruimte en speelkansen voor kinderen allesbehalve vanzelfsprekend. Drie op de tien kinderen spelen niet of slechts één keer per week buiten. Voor kinderen met een handicap is buiten spelen al helemaal geen vanzelfsprekendheid. Van hen maakt 85% geen vriendjes in de buurt, onder andere omdat er geen geschikte speelplek in hun buurt of wijk is. Gemeenten in stedelijke gebieden die een nieuwbouwwijk laten bouwen, denken primair aan zoveel mogelijk woningen, gevolgd door voldoende ruimte voor auto's. Zelden staat het belang van kinderen en hun speelruimte centraal in besluiten op het gebied van ruimtelijke ordening. Dat verhoudt zich slecht tot de ambtseed. Iedereen begrijpt dat we in een woningcrisis zitten en dat het land schreeuwt om meer woningen. Maar we zitten ook in een andere crisis: de beweegarmoede neemt onder kinderen en volwassenen epidemische en chronische vormen aan. De Nederlandse Sportraad gaf onlangs aan dat te weinig bewegen zou leiden tot 5.800 doden per jaar. Dat komt onder andere doordat kinderen niet meer van jongs af aan leren en ervaren hoe belangrijk én leuk bewegen en spelen is.

'Welke ambtenaar neemt zijn maatschappelijke én pedagogische verantwoordelijkheid?'

Het is vijf voor twaalf. Ambtenaren die het welzijn van kinderen serieus nemen, hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om in hun gemeente met zowel collega-ambtenaren als met wethouders het gesprek aan te gaan over voldoende speelruimte en speelkansen. Zowel op het gebied van ruimtelijke ordening als van het sociaal domein is er nog een wereld te winnen en een toekomst te redden. Want kinderen vormen de toekomst van Nederland. Welke ambtenaar neemt zijn maatschappelijke én pedagogische verantwoordelijkheid?

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER