Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Proef met bevriezen Japanse duizendknoop

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 13 juli 2021
69 sec


Op dit moment loopt in de Achterhoek een pilot met een nieuwe bestrijdingsmethode tegen de Japanse duizendknoop. Tibach heeft een methode ontwikkeld waarmee de grond wordt bevroren. Hierna zou de exoot niet meer kunnen uitlopen.


Er is weer een nieuw wapen in de strijd tegen de Japanse duizendknoop bijgekomen. De exoot kon je al afgraven, laten begrazen, elektrocuteren, verbranden, injecteren met heet water of glyfosaat, maaien, afdekken met worteldoek, inzetten van microgolven, herbie-korrels inzetten en waarschijnlijk nog veel meer. Nu dus ook bevriezen.

Tibach

Het bevriezen van de exoot komt uit de hoge hoed van Tibach: Technisch Innovatie Bureau Achterhoek. Tegen het NRC vertelt directeur André Evers, en een van de uitvinders, dat er werd gespeeld met het idee van vrieskou. Als proef werden er wortels in een potje met potgrond in de vriezer gezet. Het leven bleek na bevriezen uit de wortels te zijn verdwenen. Ook de WUR bevestigde aan Tibach dat vrieskou bij -5 al succesvol zou kunnen worden ingezet tegen de exoot.


Als proef werden er wortels in een potje met potgrond in de vriezers gezet voor 24 uur bij min 10 graden

Grote koelmachine

Maar hoe zorg je ervoor dat grote hoeveelheden grond worden bevroren? Tibach ontwikkelde hiervoor een grote koelmachine in een container. Vanuit de container wordt koelmiddel door lange slangen rondgepompt met aan de uiteinden vriespijpen. Deze vriespijpen worden in de grond geplaatst om de grond te doen bevriezen. Op dit moment wordt er nog getest met verschillende lengtes vriespijpen. Met de huidige machine kan een oppervlakte van zo'n twaalf vierkante meter in vijf tot zeven dagen duizendknoopvrij worden gemaakt. De duizendknoop wordt eerst afgemaaid aan de oppervlakte. Het maaisel kan gewoon blijven liggen want ook dit wordt meegevroren om het leven eruit te halen.


Het maaisel kan gewoon blijven liggen want ook dit wordt meegevroren om het leven eruit te halen

De prijs van deze nieuwe methode per vierkante meter is nog onbekend. Ook onbekend is het effect van deze nieuwe techniek op het bodemleven. De WUR doet hier nu wetenschappelijk onderzoek naar. Dat duurt nog acht maanden, aldus het NRC.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Wijnand hendriks
Tuesday 3 August 2021
Dus als ik het goed begrijp dan zou na een strenge winter de problematiek met de Japanse duizend knoop zijn opgelost
André Evers
Saturday 14 August 2021
Tijdens een strenge winter dringt de kou slechts enkele centimeters diep in de grond door. De Japanse duizendknoop zit tot 3 meter diep in de bodem. Heeft hierdoor geen last van de kou. Met onze nieuwe methode kunnen we tot enkele meters diep in de bodem doordringen met de vrieskou, zodat alle wortelstokken ter plekke bevriezen.
Dennis Nuis
Saturday 8 October 2022
Wat zijn mijn garanties bij deze methode?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER