Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Handelsverbod duizendknoop per januari 2022

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 29 juli 2021
64 sec


Vanaf 1 januari 2022 gaat het handelsverbod op Aziatische duizendknopen in, dat meldt het Ministerie van LNV. Het handelsverbod werd gisteren gepubliceerd in het Staatsblad.

Vanaf januari 2022 zul je geen levende stokken Japanse duizendknoop meer kunnen kopen bij de bloemist. Foto: archief vakblad Stad+Groen
Vanaf januari 2022 zul je geen levende stokken Japanse duizendknoop meer kunnen kopen bij de bloemist. Foto: archief vakblad Stad+Groen

Het verbod geldt voor de invasieve uitheemse soorten Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief dwergvariëteit compacta), de Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en de bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).

Handel- en bezitsverbod

Het handelsverbod is een preventieve maatregel om ecologische en economische schade te voorkomen', aldus het LNV. Hoewel de schadelijkheid van de soorten bekend is bij kwekers, veilingen, tuincentra en bloemisten, vindt er volgens het ministerie en onderzoek van dit vakblad sporadisch toch nog handel plaats.


LEES OOK

Een nationaal handels- en bezitsverbod is nodig omdat de Aziatische duizendknopen niet zijn opgenomen op de door de Europese Commissie vastgestelde lijst van voor de Europese Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten. Binnen Europa wordt er op dit moment wel weer gepraat over een eventuele opname van de exoot binnen deze lijst. Met het handelsverbod wordt uitvoering gegeven aan de aangenomen motie (15/12/2019) van Bromet (Groenlinks), waarin de regering wordt verzocht de verkoop van de Japanse duizendknoop te verbieden.

‘Niet redelijk om terreineigenaren of particulieren in dat geval te bestraffen voor de aanwezigheid van Aziatische duizendknopen'

Gedeeltelijke vrijstelling

Wegens de al zeer wijde verspreiding van de soorten in Nederland, én de ruime definities van ‘bezit’ en ‘verhandelen’, is het in het verbod een gedeeltelijke vrijstelling opgenomen. De planten kunnen onopgemerkt groeien in de publieke ruimte, bij andere terreineigenaren en in tuinen van particulieren. Volgens het ministerie is het ‘niet redelijk om terreineigenaren of particulieren in dat geval te bestraffen voor de aanwezigheid van Aziatische duizendknopen’. Daarbij wordt gesteld dat een verbod op het bezit, anders dan voor commerciële doeleinden, niet handhaafbaar is, omdat de planten al zo wijd verspreid zijn.

Ook wordt er vrijstelling verleend voor het verhandelen of het in bezit hebben van Aziatische duizendknopen, indien de activiteiten plaatsvinden in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing van de planten.


LEES OOK

Bron: Ministerie van LNV

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER