Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Subsidieslurpers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 6 september 2021
89 sec


Net een boek gelezen van vogelonderzoeker Rob Bijlsma. Bijlsma is een oude wetenschapper en natuuronderzoeker die vijftig jaar onderzoek heeft gedaan naar roofvogels, vooral naar roofvogels in Drenthe. Hij schreef daar een verpletterend J'accuse over, waarin hij op een geweldige manier afrekent met de kaste van professionele natuurbeschermers - hoewel Bijlsma ze vaker subsidieslurpers noemt.


In zijn boek 'Kerken van goud, dominees van hout' beschrijft hij hoe deze subsidieslurpers al boskappend de bestaande natuur vernielen, zodat de roofvogelpopulatie in zijn studiegebied in 25 jaar met vele tientallen procenten achteruit is gegaan. Volgens Bijlsma geeft deze kaste van ambtenaren geen ene moer om de natuur; hun enige doel is het opsouperen van subsidies en loterijgelden. De wetenschappers hebben bepaald hoe de natuur eruit moet zien en dat deze geen millimeter mag afwijken van dit ideaalbeeld. Om dat zogenaamde ideaalbeeld te bereiken, moet het bestaande bos wel eerst gekapt worden - zelfs als in dat proces de complete populatie roofvogels wordt geëlimineerd. Natuurbescherming moet een verdienmodel zijn, een tak van industrie waarin duizenden mensen een baantje vinden. De beheerders worden daarbij niet gehinderd door enige kennis. Natuurbeschermers kennen slechts enkele van de vele duizenden organismen die in een gebied voorkomen, vaak alleen maar van naam. Bijlsma weet daarbij te melden dat de zogenaamde natuurbeschermers veel succesvoller zijn geweest in het decimeren van de roofvogelstand dan eerdere roofvogelvervolgers. Hij is in zijn boek soms ook ronduit vilein en kwaadaardig, als hij het abdominale profiel, of zeg maar de BMI van boswachters bijhoudt. Wat blijkt: de buikjes van de boswachters worden steeds omvangrijker en de afstand tot hun auto neemt steeds verder af. 'De groene brigade staat midden in de samenleving, zelfs wat buikjes betreft', schrijft Bijlsma hierover.

Rebellen moet je koesteren; ze houden je scherp

Klopt het wat Bijlsma zegt? Dat is de vraag. Nog interessanter is de vraag: wat zijn de paralellen met onze sector? Bijlsma is natuurlijk een rebel, maar volgens mij moet je rebellen koesteren. Die zorgen dat je je niet wentelt in je eigen gelijk en dat je scherp blijft. Ook in deze sector is ontegenzeggelijk sprake van het verbranden van geld en subsidies voor het grote gelijk. En als wij één boom uit een rij kappen, vinden we het vaak handig om de complete rij om te zagen. Dat werkt lekker makkelijk en we compenseren het met een nieuwe boom. Dat die nieuwe boom minimaal 50 of 60 jaar nodig heeft om in de buurt van de gekapte boom te komen, vergeten we dan maar gauw.
Enfin, ik zou zeggen: lezen, dat boek, en oordeel zelf wat de paralellen zijn met onze sector.


Enfin, ik zou zeggen: lezen, dat boek, en oordeel zelf wat de paralellen zijn met onze sector

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hans Roelofs
Tuesday 7 September 2021
Nou Hein, ik bedank even. Met dit soort ongenuanceerde proza ga ik mijn tijd niet verdoen.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER