Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Greentocolour zelf, samen of laten aanleggen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ingrid van der Marel, Griffioen Wassenaar, donderdag 23 september 2021
175 sec


Niet iedereen weet het, maar je mag Greentocolour-vakken zelf aanleggen. Uitvoerende werkzaamheden, zoals bodemvoorbereiding, plantwerk en onderhoud kun je zelf doen of door een aannemer laten uitvoeren. Griffioen Wassenaar bewaakt als concepteigenaar de kwaliteit van ieder Greentocolour-project middels enkele condities en controles. Zo zijn het gebruik van bepaalde planten, substraat en een door Griffioen ontworpen beplantingsplan enkele van de voorwaarden om een project Greentocolour te mogen noemen. In dit artikel wordt uiteengezet wat je zelf mag doen en waarvoor je op Griffioen of een van de partners bent aangewezen.


Bij de introductie van het totaalconcept, ruim 10 jaar geleden, profileerde Griffioen zich vooral als one stop shop. Het was de beste methode om de nieuwe werkwijze in de markt te zetten: één opdrachtnemer die de volledige aanleg en het onderhoud voor zijn rekening neemt en het resultaat garandeert. Makkelijk, veilig en volledig ontzorgd, maar zeker niet verplicht! Vanaf de introductie zijn er gemeenten die zelf het grondwerk uitvoeren, plantwerk verrichten of het onderhoud door de eigen groendienst of contractpartner laten uitvoeren. Die mogelijkheid maakt Griffioen nu breder bekend.

Gecertifieerde aannemers

Na de succesvolle introductie en de sterk toegenomen vraag is Griffioen zelf nauw gaan samenwerken met hoveniers en groenaannemers. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een landelijk dekkend netwerk van Greentocolour gecertificeerde partners. Deze bedrijven hebben samen met Griffioen nu meer dan 5000 Greentocolour-projecten aangelegd. Door hun certificering kunnen deze partners de meeste werkzaamheden direct uitvoeren. Op deze manier wordt de klant volledig ontzorgd en beschikt hij over een nieuw Greentocolour-project met een gegarandeerde kwaliteit en eindbeeld.


In het veranderende landschap met aanbestedingen en langjarige contracten wordt Greentocolour aanplanten hoe langer hoe meer opgesplitst in stappen, die door verschillende partijen worden uitgevoerd. Griffioen heeft dit gestimuleerd door bijvoorbeeld het speciaal ontwikkelde Greentocolour-substraat voor iedereen rechtstreeks toegankelijk te maken. Dit kan direct besteld worden bij BVB Landscaping en J.K. van den Dool.

Aanplant Greentocolour. Foto's: Griffioen Wassenaar

Arbeid zelf doen

Gemeenten kunnen dus zelf substraat inkopen en dit aanbrengen. Aangezien de samenstellingen van het substraat, de aan te brengen hoeveelheid en de wijze van aanbrengen sleutelfactoren zijn bij een succesvol project, moet dit wel gebeuren volgens de specificaties van Griffioen. Overige aannemers of gemeenten moeten de werkzaamheden laten controleren door Griffioen. Zonder het volgen van de Greentocolour-richtlijnen en de controle hierop mag het project niet 'Greentocolour' genoemd worden, geldt er geen (inboet)garantie en is de kans groot dat de aanplant niet het gewenste resultaat oplevert.


Ook de plantwerkzaamheden kunnen door iedere willekeurige partij uitgevoerd worden. Het volgen van de voorgeschreven plantdichtheid, het unieke beplantingsplan en het gebruik van de zware P11 kwaliteit vaste planten van Griffioen zijn voorwaarden om tot een Greentocolour-aanplant te komen. Daarbij geeft Griffioen graag goede raad en met slimme planttips. Een eindcontrole op de plantwerkzaamheden door Griffioen of een van haar partners is vereist, wanneer de werkzaamheden zelfstandig uitgevoerd zijn.

Geïnteresseerd in het Greentocolour-concept en benieuwd wat mogelijkheden zijn? Ook Griffioen Wassenaar is 22 en 23 september te vinden op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in Utrecht (hal 3, stand 3.5.05).

Vasteplantenkwekerij Griffioen

Griffioen is vasteplantenkweker. Het bedrijf heeft Greentocolour opgericht om de vaste plant terug te krijgen in het openbaar groen en daarmee een hernieuwde afzetmarkt te creëren. Met succes. Hét belang voor de vasteplantenkweker was, is en blijft de verkoop van vaste planten. Hierbij voelt Griffioen een grote en blijvende verantwoordelijkheid voor de succesvolle toepassing ervan door de eindgebruiker. Op de openbaargroenmarkt doet het bedrijf dit laatste door te waken voor de juiste uitvoering van Greentocolour-projecten en deze naam als een kwaliteitsstandaard hoog te houden.


Griffioen is vasteplantenspecialist en heeft dankzij de duizenden Greentocolour-projecten veel ervaring met de toepassing van vaste planten in het openbaar groen. Het bedrijf ziet naast Greentocolour nog veel toepassingsmogelijkheden voor vaste planten. Zo wordt een groeiend aantal projecten aangelegd met een sterke nadruk op inheemse, functioneel biodiverse of verfijnde ontwerpen. Ook wordt vaker de combinatie gezocht met solitairheesters en (meerstammige) bomen en worden vaker daktuinen en wadi's ingericht. Deze projecten passen meestal niet binnen Greentocolour, aangezien de onderhoudsniveaus boven de Greentocolour-standaard liggen of omdat een levensduur van vele jaren niet gegarandeerd kan worden. Inspelend op de sterke marktvraag leggen de ontwerpers van Griffioen zich steeds nadrukkelijker op dit soort projecten toe. Vaak gebeurt dit in samenwerking met landschapsontwerpers of andere ontwikkelaars, waarbij de specialisten van Griffioen aansluiten op het ontwerp met het beplantingsplan.

Resultaat Greentocolour. Foto: Griffioen Wassenaar

Beplantingsplan blijft werk voor experts

Naast substraat, plantkwaliteit en plantdichtheid blijft het beplantingsplan een van de meest essentiële schakels in het Greentocolour-concept. Voor ieder project is de samenstelling van het te gebruiken assortiment maatwerk. Hierbij baseren de eigen ontwerpers zich op omgevingsfactoren, gebruikswensen en het gewenste eindbeeld. In het zeldzame geval dat de opdrachtgever zelf een ontwerp met beplantingsplan wenst aan te leveren, wordt dit in alle gevallen nagelopen door de ontwerpers van Griffioen. Hierbij letten de ontwerpers erop welke planten het beste op de betreffende plek presteren. Daarbij putten zij uit het constant ontwikkelende assortiment van planten dat binnen de 21 voorwaarden van Greentocolour past.


Wat door wie?

Het onderstaande schema zet uiteen welke werkzaamheden door wie uitgevoerd kunnen worden. Hierbij is het belangrijk dat zowel Griffioen, haar partners als totaalleverancier optreden en elkaar inzetten om het project op te leveren.


Griffioen Gecertificeerd partner/hovenier Gemeente/zelf/derden
Opname project (maten en bodemgesteldheid) Ja Ja Nee*
Ontwerp/beplantingsplan Ja Nee* Nee*
Inkoop Greentocolour-substraat Ja Ja Ja
Bodemvoorbereiding Nee Ja Ja
Levering beplanting Ja Nee Nee
Controle bodemvoorbereiding Ja Ja Nee
Aanplant Nee Ja Ja
Controle oplevering (garantie) Ja Ja Nee
Onderhoud Nee Ja Ja*


*) Mogelijk anders onder voorwaarden. Informeer bij Griffioen Wassenaar.

Resultaat Greentocolour. Foto: Griffioen Wassenaar
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER