Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe Alltrec werktuigdrager wint Deense innovatieprijs

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 14 september 2021
139 sec


Elektrische werktuigdrager Alltrec 8015F valt (nu al) in de prijzen

Hij is amper op de markt, en toch sleept de gloednieuwe elektrische werktuigdrager van FPS-Electric, de Alltrec 8015F, al prijzen binnen. Tijdens de Have & Landskab-beurs in Denemarken won het Nederlandse vierwielige voertuig onlangs de innovatieprijs. Mede-eigenaar Bert van Loon is trots en spreekt van een mooie opsteker.


De vakbeurs Have & Landskab (tuin en landschap), vindt elke twee jaar plaats in het Deense Slagelse. Het is een van de grootste Scandinavische beurzen voor de groensector. Afgelopen 25, 26 en 27 augustus werd het evenement wederom georganiseerd.

Naast het bijwonen van demo's, cursussen en workshops, en het ontmoeten van collega's en potentiële partners en klanten, wordt er op de vakbeurs ook het een en ander aan prijzen uitgereikt - waaronder innovatieprijzen voor elektrische machines.

Elektrisch vanaf het begin

Nederlandse fabrikant FPS-Electric sleepte er, met Deense collega Nomaco Danmark, met de gloednieuwe elektrische werktuigdrager Alltrec 8015F de eerste prijs in de wacht in de categorie 'overige machines'. De jury complimenteerde onder meer de zeer grote capaciteit en krachtige accu van de werktuigdrager. Ook de vierwielaandrijving - uniek voor de 8015F - en het volledig elektrische karakter maakten dat de jury de nieuwe Alltrec tot winnaar benoemde.


Regelmatig wordt voor de ontwikkeling van een elektrische machines de dieselmotor simpelweg ingewisseld voor een elektromotor, vertelt Bert van Loon, mede-eigenaar van FPS-Electric aan Stad+Groen. 'De Alltrec 8015F is anders, die is van de grond af opgebouwd als een volledig elektrische, professionele werktuigdrager. Door vanaf het begin al de focus te leggen op elektrisch, en niet pas aan het eind, kunnen alle onderdelen perfect op elkaar afgestemd worden. Dat zie je terug in het eindresultaat.'

'De Alltrec 8015F is van de grond af opgebouwd als een volledig elektrische, professionele werktuigdrager'

Van Loon: ’Daarbij is de 8015F de enige elektrische werktuigdrager die zowel met twee- als vierwielaandrijving geleverd kan worden. Voor een maximaal rendement worden alle aanbouwdelen elektrisch aangedreven en er kan een volle werkdag mee gewerkt worden.'

Uit de slaapstand

Eerder vertelde productmanager van FPS-Electric, Jaap van Norel, dat de fabrikant voor 2021 de ambitie heeft om de Scandinavische markt te betreden. Volgens Van Norel een zeer interessante regio om met Alltrec vertegenwoordigd te zijn. Van Norel: 'Een betere entree in de Scandinavische markt hadden we niet kunnen wensen. Alltrec heeft er veel aandacht gekregen en verschillende grote spelers kwamen even langs om onze machine te bewonderen. We hebben veel complimenten mogen ontvangen over de bouwkwaliteit en de looks. Alvast een leuke opsteker voor al het harde werk van de afgelopen jaren.'


'Een betere entree in de Scandinavische markt hadden we niet kunnen wensen'

Van Loon voegt toe: 'Scandinavische landen, zoals Denemarken maar bijvoorbeeld ook Noorwegen, zijn heel druk bezig met het milieu. Meer dan Nederland. Ze willen naar een schone wereld en zijn dan ook behoorlijk aan het drukken op de ontwikkeling en de toepassing van dit soort (elektrische) innovaties.' Overigens lijkt deze instelling zich onderhand wel verder door Europa te verspreiden. 'Alsof Europa uit de slaapstand komt', besluit Van Loon.

V.l.n.r.: Bert van Loon (Weedcontrol en FPS-Electric), Andries Heierman (v.d. Bijl Heierman), Frank van de Staak (FPS-Electric), Cees de Glopper (Braber Groenvoorziening), Frank Blom (hoveniersbedrijf C. Blom) en Johan Oomen (aannemersbedrijf M.J. Smits).

FPS-Electric

De elektrische werktuigdragers van Alltrec worden ontwikkeld en geproduceerd door FPS-Electric in Rijen. In 2016 kwam oprichter Frank van de Staak met het idee om materieel zonder CO₂-emissie te bouwen dat bestemd is voor professionele gebruikers in het groenonderhoud van de openbare ruimte.

In het najaar van 2018 zag het eerste prototype het licht; begin 2019 was de 4810T klaar voor productie. De 4810T werd in het eerste jaar alleen in Nederland afgezet. Hierdoor konden de aftersalesservice en kwaliteitscontrole samen met importeur Weedcontrol binnen handbereik gehouden worden. In 2020 was de 4810T klaar voor het VK en België. Sinds dit jaar speelt Dabekausen een rol bij de afzet van de machine op de Duitse markt.

De eerste reeks van het nieuwe model werden onlangs geleverd aan Weedcontrol, Van de Bijl & Heierman, Braber Groenvoorziening, hoveniersbedrijf C. Blom en aannemersbedrijf M.J. Smits (zie foto hierboven). Begin 2022 moet de productie op gang zijn, zodat het bedrijf klaar is om aan de internationale vraag te voldoen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER