Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Friesland wil exoten stevig aanpakken

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 27 oktober 2021
82 sec


Het bestuur van de provincie Friesland wil schade en overlast van invasieve exoten terugdringen. Er zijn drie varianten bedacht om dit bewerkstelligen. De Provinciale Staten nemen 15 december een besluit over de aanpak.

De reuzenberenklauw is een invasieve exoot die ze ook in Friesland liever kwijt dan rijk zijn.
De reuzenberenklauw is een invasieve exoot die ze ook in Friesland liever kwijt dan rijk zijn.

Soorten als de reuzenberenklauw en de grote waternavel horen niet thuis in Nederland, maar verdringen inheemse soorten. Om de Friese biodiversiteit te beschermen ontwikkelt de provincie beleid om deze en andere invasieve exoten te bestrijden en te voorkomen dat ze zich meer gaan vestigen in de provincie.

In de startnotitie 'Invasieve exoten' die naar Provinciale Staten is gestuurd staan drie opties voor de uitwerking van het exotenbeleid. De eerste, meest minimale variant bestaat uit het verwijderen en beheersen van de soorten die op de Unielijst (Europese lijst van aan te pakken exoten) staan. Deze variant sluit aan op de aanpak uit het landelijke Masterplan Uitroeiing en beheersing Unielijstsoorten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Tussenvariant

Bij de tussenvariant, ook de voorkeursvariant van Gedeputeerde Staten, wordt dit aangevuld met een lijst Friese exoten die niet op de Unielijst staan. zoals de watercrassula en de Aziatische duizendknopen. In deze variant wordt ook ingezet op samenwerkingsverbanden en kennisdeling.
Bij de meest maximale variant neemt de provincie een prominente rol bij het terugdringen van een groot deel van de exoten en neemt daarbij ook een deel van de verantwoordelijkheden en kosten van andere overheden over.


Samenwerking

In de startnotitie staat ook een lijst met extra aandachtspunten. Het gaat bijvoorbeeld om kennisontwikkeling, het prioriteren van de aanpak van exoten waar Natura 2000-doelen in het gedring komen, inzet op samenwerking met de verschillende grondeigenaren waar exoten voorkomen en het optrekken met andere partijen bij gezamenlijke verantwoordelijkheden.


'Eerst zien, dan geloven'

Harry Kloosterman van Weed Free Service heeft veel kennis van en ervaring in de bestrijding van invasieve exoten. Hij is blij te horen dat het provinciaal bestuur wil inzetten op kennisdeling en samenwerkingsverbanden. Wat hem betreft had dit al veel eerder moeten gebeuren. 'Ik heb al vaker aangeboden om mijn kennis in te zetten, maar ook vaak mijn neus gestoten. Tot nu toe is de bestrijding van exoten in Friesland geen succes. Ik hoop dat dit nu gaat veranderen, maar ik zeg: 'eerst zien, dan geloven'.'


Beleidsnota

De varianten zullen respectievelijk ongeveer 100.000, 300.000 of meer dan 800.000 euro per jaar kosten. Provinciale Staten besluit op 15 december over de te kiezen richting. Die wordt uitgewerkt en volgend jaar in de vorm van een beleidsnota voorgelegd. De bestrijding van exoten kostte de provincie sinds 2018 ruim tien miljoen euro.





LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER