Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: groen op hoogte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 3 december 2021
210 sec


Een greep uit recent gerealiseerde groendaken en -gevels

Om aan te sluiten bij de special van Stad+Groen 8 staat de projectenparade dit maal in het teken van dak- en geveltuinen. Heeft u recent een mooi project gerealiseerd in het openbaar groen en wilt u dat project uitlichten in een volgende projectenparade? Stuur dan een mail naar lieke@nwst.nl o.v.v. 'projectenparade' en vraag het invulformulier op.

Daktuin De Groene Kaap in Rotterdam
Daktuin De Groene Kaap in Rotterdam

Klimmend groen in Woonwijk aan het IJ in Amsterdam

De eerste drie van totaal twaalf daktuinen in het project Woonwijk aan het IJ in Overhoeks, Amsterdam, zijn in het voorjaar van 2020 en 2021 gerealiseerd. De beplanting op de daktuin van gebouw De Berend slaat goed aan: de klimplanten klimmen er al rijkelijk langs de speciaal aangelegde stalen kabels omhoog. Tussen het groen zijn verdiepte wandelpaden aangelegd. De tuin is uitsluitend toegankelijk vanuit de appartementen.


De daktuin tussen The Grid en The Row is voorzien van zitelementen met in het middelpunt een kunstwerk met een hangende stoel. Tussen The Line en The Wave is de beleving van de daktuin robuuster, met tussen de groenvakken rotsblokken, grindpaden en lichtelementen.

De daktuinen zijn gerealiseerd op de daken van de parkeergarages van de bewoners. Onder het substraat bevindt zich een retentielaag die water bergt voor de drogere perioden in het jaar. Langs het gebouw is een infiltratiesysteem aangelegd. Hiermee kunnen regenbuien van 60 mm per uur kunnen worden opgeslagen en vertraagd aan de omgeving worden afgegeven. Dit alles conform de norm "Rainproof" van gemeente Amsterdam.


Opdrachtgever: Amvest Development Real Estate
Contactpersoon: Jean van den Broek (Amvest)
Architect: Buro Sant en Co
Aannemer: Hoek
Contactpersoon: John van Es, info@hoekgroen.nl
Aanneemsom: €150.000 (De Berend)
Loopduur project: 4 maanden excl., 1,5 jaar incl. infiltratiesysteem


De beplanting op de daktuin van De Berend net na de aanleg (boven) en na groei (onder).

7.500 m² groen voor De Groene Kaap in Rotterdam

De Groene Kaap in Rotterdam is een groot complex met 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen en ruimte voor horeca en winkels. De vier havengebouwen zijn met elkaar verbonden door hoven, loopbruggen en daktuinen en vormen samen een doorgaande route voor bewoners en bezoekers.


Door te werken met verschillende thema's en kleurenschema's per tuin of hof is een afwisselende wandelroute ontstaan. Er is een groene oase, een jungle, gecreëerd tussen gebouwen. Repeterende beplanting maakt het een geheel.

Een daktuin stelt andere extremere eisen aan de beplanting. De criteria voor de selectie van vasteplanten bestaat onder meer uit een lange bloeitijd, van bovenaf visueel net zo mooi als op loophoogte, bestand tegen weer en wind op hoogte en rekening houdend met diepe schaduw van de gebouwen en, in geval van hoog liggende tuinen, de hele dag in de zon.

De aanleg van de daktuin-constructie en -inrichting ging middels enorme kranen. Een uitdaging was dat de grond moest worden opgeblazen. Het substraat waarmee voor het Greentocolour-concept wordt gewerkt werken was hiervoor te vochtig. De beplanting staat nu in een ander, droger substraat en wordt nauwkeurig gemonitord.

Opdrachtgever/investeerder: Altera
Ontwikkeling: Stebru
Architect complex: Bureau Massa
Landschapsarchitect: Lola Landscape Architects
Technisch ontwerp daktuinen: Binder Groenprojecten
Bescherm-, drainage-, filter-, substraatlagen: Optigrün Benelux, Nijkerk
Vaste planten: Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar
Bomen en heesters: Boomkwekerij Ebben
Oppervlak: 7.500 m² aan groene daken
Kosten: ca. 1,5 miljoen euro


Daktuin De Groene Kaap in Rotterdam

Veenweidelandschap keert terug in daktuin van Zaans wooncomplex Burano

In het nieuwe stadshart van Zaandam, op loopafstand van het treinstation, bouwt bouwbedrijf Stebru drie appartementengebouw. Eerder stonden hier kantoor- en bedrijfsgebouwen. In het project, dat de ontwikkelaars Burano doopten, is veel aandacht voor groen, onder andere in de vorm van een daktuin op de parkeergarage van het toekomstige wooncomplex. Groenaannemer De Enk Groen & Golf heeft de uitvoering op zich genomen. Het project werd aangenomen en ontwikkeld in samenwerking met dochterbedrijf Binder Groenprojecten.


De tuin is toegankelijk voor de bewoners en vormt een habitat voor bijen, vlinders en andere insecten. Om de belevingswaarde te vergroten zijn in het ontwerp de seizoenen verwerkt met kleuren en bloeiwijze. Tussen de twee zitplekken is een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Het ontwerp benadrukt de cultuurhistorische waarde van het omliggende veenweidelandschap. De verharding stelt het water voor en de plantvakken de eilanden die in het veenweidelandschap voorkomen. De waardbeplanting biedt nestmateriaal en beschutting voor vogels en het hele jaar door voldoende voedsel.

Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt; zo zijn de picknicktafels en lichtmasten van eikenhout. De vleermuisvriendelijke verlichting heeft een oranjeachtige kleur.


Veranderend gevelgroen voor scholencomplex De Groene Draad in Vlaardingen

In het complex De Groene Draad in Vlaardingen, zitten drie scholen, een kinderopvang en een sportzaal voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Aan de zijkant van de sporthal zijn twee stroken groen bevestigd met het Livepanel groene gevelsysteem van Mobilane. Zo wordt het groene karakter van het complex ook geïntegreerd in het straatbeeld van de wijk.


De groene gevels verhullen de stalen gevel van de sporthal en zorgen voor een natuurlijke omgeving rondom de speelplaats. Naast de voordelen van groen zoals isolatie van de gevel, verbetering van de akoestiek, afvang van fijnstof en stimuleren van de biodiversiteit, bieden de groene gevels ook een educatieve waarde aan de kinderen. Door de diverse beplanting verandert het aanzicht van de gevels gedurende het jaar en ervaren de kinderen de seizoenen.

De groene gevels krijgen water door een computergestuurd irrigatiesysteem en wordt op afstand gemonitord. Project De Groene Draad werd in 2017 geïnstalleerd. De foto's van het eindresultaat zijn genomen in 2020.

Opdrachtgever: Gemeente Vlaardingen
Architect: Frencken Scholl Architecten
Aannemer: De Vries en Verburg


Groene gevel op scholencomplex De Groene Draad in Vlaardingen

"Sedumuitzicht" voor Wooncomplex Park Boswijk in Doorn

Als onderdeel van de renovatie van woonzorgcomplex Park Boswijk in Doorn, werd ook de dakbedekking vervangen. T&G Terrein en Groenvoorziening realiseerde de aanleg van een 800 m² extensief groendak. Door de lay-out van het gebouw kijken diverse bewoners vanaf hun balkon uit op het dak. Een belangrijk uitgangspunt van het project was dan ook om dat uitzicht (lees: het dak) voor de bewoners aantrekkelijker te maken.


Het groendak is opgebouwd uit diverse lagen, waaronder een beschermmat, een drainagelaag, een substraatlaag en sedummatten. De verschillende sedumsoorten zorgen voor variatie in kleur en bloeiperiode. Door deze opbouw is het groendak duurzamer, klimaatbestendiger en biodiverser dan reguliere bitumen dakbedekking. De drainagelaag en de substraatlaag zorgen voor waterbuffering, waardoor het regenwater vertraagd aan het riool wordt afgegeven. Dit geeft spreiding van de druk op het riool na (hevige) regenval. De dakopbouw werkt daarbij isolerend en zorgt ervoor dat de dakbedekking langer meegaat, doordat er geen directe uv-straling op de dakbedekking komt.

Opdrachtgever: Ben Roos dakbedekking
Aannemer: T&G Terrein en Groenvoorziening
Contactpersoon: George van Lit, bodegraven@teng.nl


Extensief groendak Park Boswijk in Doorn. Foto: Jeroen Heessels/ T&G Groep
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER